Cum se face fundatia pentru casa solida
„In Bucuresti este indicat ca fundatia sa se faca la o adincime cuprinsa intre 90 si 110 centimetri, intrucit aceasta este limita de inghet“, ne-a spus Adrian Iovescu, arhitect al firmei Accent Design. Pentru o lucrare de calitate, viitorul proprietar trebuie sa se adreseze unui proiectant, care va stabili dimensiunile fundatiei.
Inginerul structurist stabileste, in functie de rezultatele geotehnice, cit de groasa va fi fundatia, cit de adinca, de inalta si cit fier-beton se va folosi astfel incit sa nu puna in pericol viata locatarilor. „Studiul geo variaza ca pret in functie de terenul pe care se construieste casa, precum si de zona acesteia.
Una este sa faci o forare aici, in Bucuresti, si alta este sa o faci la sute de kilometri departare“, ne-a spus Diana Neata, marketing manager in cadrul firmei Geo Serv. „Spre exemplu, un studiu pentru o casa cu parter plus mansarda, cu amprenta la sol de 100 de metri patrati, va costa aproximativ 2.000 de lei.
Pentru terenuri situate la munte sau linga ape, pretul va creste cu aproximativ 20%“, a precizat Diana Neata.
Fundatia unei case la munte trebuie sa fie mai adinca, limita de inghet al solului fiind la 1,20 metri adincime.
„La constructia unei fundatii se tine cont de mai multi factori, precum materialul din care sint construiti peretii sau materialele folosite la constructia acoperisului, intrucit acestea pot suprasolicita temelia casei“, ne-a spus Lucian Bolcas, administratorul site-ului www.constructii.ro.
Potrivit acestuia, la turnarea fundatiei se foloseste beton C 15 sau C 16, in functie de decizia proiectantului. Fierul ce se foloseste la armarea betonului va avea intre 16 si 18 milimetri grosime. „Am vazut cazuri in care s-a folosit fier subtire si a picat casa“, a amintit Lucian Bolcas.
Majoritatea fundatiilor sint din beton armat, dar se poate folosi si beton simplu, fiind si o varianta mai putin costisitoare, mai ales in cazul imobilelor fara etaj, dar trebuie avut intotdeauna in vedere tipul solului. „Terenul de fundare poate fi alcatuit din paminturi necoezive, adica nisipuri si pietrisuri, sau din paminturi coezive, argile“, a adaugat Diana Neata.
Partea de la suprafata a fundatiei depinde tot de teren de cit de inalta va fi. „Nu exista o regula, dar este bine sa aiba doua, trei trepte, adica vreo 40-50 de centimetri inaltime deasupra solului“, a mai spus Lucian Bolcas. Dupa ce s-a turnat fundatia trebuie lasata sa se usuce timp de 21 de zile.
„In acest timp, fundatia trebuie udata si, daca se poate, ferita de curenti de vint. Apa din beton este absorbita prea repede si pot aparea fisuri“, a amintit Lucian Bolcas.