Cum se tensioneaza relatiile dintre Romania si Republica Moldova inaintea alegerilor din 5 aprilie
Trei romani expulzati din Republica Moldova si cel putin cateva zeci care au fost intorsi de la granita, acesta este bilantul actiunilor intreprinse de autoritatile de la Chisinau pentru a preveni o pretinsa tentativa de destabilizare a situatiei politice inainte de alegerile parlamentare din 5 aprilie, ce ar fi fost regizata de la Bucuresti. Totul a pornit de la apelul lansat pe Internet cu putin timp inaite de un grup de initiativa informal de la Bucuresti, “Noii Golani”, care i-a chemat pe toti romanii sa mearga la Chisinau pe 27 martie, pentru a sarbatori cea de 91 aniversare de la Unirea Basarabiei cu Romania, in 1918.
Apelul in cauza a fost imediat reperat si folosit drept ocazie de presa proguvernamentala de la Chisinau pentru a declansa o adevarata isterie antiromaneasca. Initiatorul acesteia e, de altfel, un cetatean roman, Mihai Contiu, angajat in caliatate de jurnalist la ziarul Moldova Suverana acum aproximativ 2 ani, dupa ce a pretins public ca ar fi agent sub acoperire al serviciilor speciale romanesti, aflat in misiune in Republica Moldova.
Moldova Suverana a publicat saptamana trecuta un articol, sub semnatura lui Contiu, in care acuza Romania ca si-ar dori, “pe cai ilegale, chiar violente, destabilizarea acestei tari (Republica Moldova) si impunerea la guvernare a unor partide din opozitie, care ii sunt credincioase (Romaniei)”. Moldova Suverana ceruse explicit, cu aceasta ocazie, Miisterului de Externe de la Chisinau sa ia atitudine.
Chisinaul si destabilizarea
Reactia diplomatiei moldovene n-a intarziat. Vinerea trecuta ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, a fost convocat la Ministerul de Externe, pentru a fi atentionat ca autoritatile moldovene considera inadmisibila participarea unor cetateni romani in diferite actiuni publice cu caracter electoral, si i s-a cerut sa verifice informatiile privind o “foarte probabila” implicare a romanilor in “actiuni provocatore, ce ar putea avea drept scop destabilizarea situatiei interne din Republica Moldova”.
“La rândul lor, autorităţile Republicii Moldova vor întreprinde toate măsurile ce se impun pentru neadmiterea unei astfel de situaţii, care ar periclita bunele relaţii între Republica Moldova şi România”, avertiza Ministerul de Externe de la Chisinau.
Evenimentele ce au urmat s-au inscris logic in spiritul si litera acestei declaratii.
Marti, doi ieseni, Razvani Cazacu si Radu Popescu, angajati legal in staff-ul tehnic al Partidului Liberal Democrat (partid de opozitie creditat cu sanse reale de a accede in viitorul Parlament), au fost expulzati, dupa ce au fost tinuti o noapte in arestul politiei sub pretextul unui pretins furt dintr-un magazin. In instanta, insa, li s-a incriminat tulburarea ordinii publice, sau, mai exact, galagia pe care ar fi facut-o apartamentul in care locuiau.
Zeci de romani opriti la granita
Pe parcursul zilelor urmatoare, cel putin cateva zeci de romani au fost opriti la granita, fiindu-le interzisa intrarea in Republica Moldova, fara nici o explicatie. Intr-unul din cazuri, ce-i drept, granicerii moldoveni au invocat un ordin de-al lui Voronin (presedintele Republicii Moldova), o nota verbala probabil, pe care care au primit-o de la superiorii lor.
Solicitati de jurnalistii de la Chisinau, angajati ai Serviciului de graniceri, care n-au vrut sa se prezinte, au declarat ca romanii intorsi din drum n-ar fi avut o invitatie sau bani destui pentru sederea in Republica Moldova, motive cel putin infantile, avand in vedere ca cetatenii Uniunii Europene n-au nevoie de invitatii pentru a intra in Moldova si nici nu li se cer explicatii in legatura cu scopul vizitei.
Printre romanii intorsi din drumul lor la Chisinau au fost, cum se cunoaste deja, membrii unor delagatii ale Consiliilor judetene de la Iasi si Vaslui, precum si trei scriitori, invitati sa participe la manifestatiile organizate de Uniunea Scriitorilor de la Chisinau cu ocazia celor 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, asupra carora au fost gasite cari ce ultragiaza statalitatea moldoveneasca, asa cum este ea vazuta deguvernarea comunista de la Chisinau.
In fine, vineri, cel de-al treila cetatean roman a fost expulzat din Moldova, la fel, dupa ce a fost tinut o noapte in arest, pentru ca ar injurat un politist. Culmea ironiei este ca aceste e tocmai unul din liderii grupului “Noii Golani”, George Simion, cu care a inceput toata povestea.
Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, s-a aratat “preocupat si ingrijorat” de situatia romanilor intorsi sistematic de la frontiera cu Republica Moldova si a cerut explicatii omologului sau de la Chisinau, fara sa le obtina insa, deocamdata cel putin.
Mai mult, oficialitatile moldovene refuza sa vorbeasca cu presa pe marginea acestui subiect sau, pentru a nu fi obligati s-o faca, nu raspund la telefoane.
Presa pro-comunista a pregatit terenul expulzarilor
Presa pro-comunista de la Chisinau a anticipat o astfel de evolutie a evenimentelor de la bun inceput si, drept dovada, iata ce scria in acest sens Moldova Suverana inca de saptamana trecuta, inainte deci ca ambasadorul Teodorescu sa fi fost convocat la Externele de la Chisinau:
„Autoritatile Republicii Moldova ar putea limita, constitutional, patrunderea masiva a cetatenilor romani in aceasta tara in perioada de pina la alegeri. Abia in aceasta situatie va intra in actiune Romania oficiala, iar la inceput prin intermediul organizatiilor nonguvernamentale, existind planul ca sa acuze Republica Moldova ca limiteaza dreptul la libera circulatie a cetatenilor europeni care vor sa viziteze tara. Se doreste astfel, manipulind organismele europene, sa determine Uniunea Europeana sa ia pozitie ostila fata de rezultatele alegerilor, dar sa si legitimeze tacit eventualele manifestatii maraton impotriva guvernarii”.
Voi mai adauga doar ca guvernarea din Republica Moldova nu e la prima experienta de acest fel. In campania electorala pentru parlamentarele precedente, cele din 2005, atunci cand partidul presedintelui Vladimir Voronin era inghesuit de propaganda ruseasca in legatura cu refuzul sau de a semna asa-zisul Memorandum Kozak de reglementare a conflictului transnistrean in baza federalizarii Republicii Moldova, autoritatile moldovene expulzat cativa consultanti politici rusi, angajati de partidele politice din Moldova, si intors de la granita mai multe grupuri de observatori delegati de organizatii nonguvernametale de la Moscova.
Nota: HotNews.ro va publica o serie de articole despre campania electorala in desfasurare in Republica Moldova, pentru a oferi un tablou cat mai complet inaintea alegerilor generale din 5 aprilie.