Sari direct la conținut

Cum se va desfasura validarea candidatilor USL prin alegerile anuntate pentru luna iunie. Marile semne de intrebare ale proiectului

HotNews.ro

Anuntul facut de co-presedintele USL, Victor Ponta, referitor la validarea candidatilor la alegerile locale si parlamentare in urma unui scrutin deschis a provocat agitatie si nemultumiri in interiorul PSD si PNL. Potrivit surselor HotNews.ro, parlamentarii si alesii locali atat liberali cat si social-democrati au inrosit telefoanele, solicitand explicatii privind scopul si modul de desfasurare al votului popular, insa liderii USL sunt plecati in teritoriu. Sursele citate sustin ca pesedistii asteapta clarificari de la conducerea partidului intr-o sedinta a Comitetului Executiv care urmeaza a fi convocata in urmatoarea perioada.

  • Deputat PNL: „Democrat liberalii au inceput deja redesenarea colegiilor uninominale. Eu, parlamentar, ma duc si investesc, fac campanii in colegiul respectiv si ma trezesc ca s-a desfiintat peste noapte. Ce fac? Unde o sa fiu validat ca si candidat pe propunerea lui Ponta? Ponta propune ca cei care nu primesc votul popular sa piarda sustinerea USL, cum stabilesc candidatii dupa asta? Pe ce criterii?”

Potrivit surselor HotNews.ro, presedintele PSD, Victor Ponta a propus in interiorul USL validarea candidatilor la alegerile locale si parlamentare printr-un vot popular. Sursele citate sustin ca Liviu Dragnea, secretarul general al PSD l-ar fi sfatuit pe Ponta sa organizeze o astfel de procedura de validare publica si sa o propuna partenerilor de Uniune. In cadrul sedintei USL, presedintele PNL Crin Antonescu s-ar fi declarat, in principiu, de acord cu ideea, urmand sa fie consultati si liberalii in urmatoarea perioada.

De altfel, la conferinta USL, Victor Ponta a fost cel care a facut anuntul si a dat detalii despre validarea candidatilor printr-un scrutin liber in luna iunie, in timp ce Antonescu a fost rezervat in declaratii.

„Eu nu pot să spun ce va face PNL, nu am avut această discuţie, decizia în forurile de partid, o vom avea. Personal, apreciez că marea majoritate a parlamentarilor PNL pot candida din nou. E o chestiune care va fi verificată, reverificată, vom avea punctul de vedere al partidului, al forurilor statutare, vom avea şi răspunsul alegătorilor în colegii. PNL are 79 de parlamentari acum, are şi el provocarea de a căuta un număr semnificativ de noi candidaţi”, a declarat Antonescu, potrivit agentiei Mediafax.

Desi in septembrie 2011 liderii USL au anuntat candidatii pentru alegerile locale, mai exact persoanele propuse de PSD si PNL drept candidati la primariile municipiu resedinta de judet si sefiile Consiliilor Judetene, Victor Ponta vrea ca acestia, alaturi de candidatii USL pentru Parlament sa fie validati si de votul tuturor cetatenilor care doresc sa voteze in iunie.

Presedintele PSD, Victor Ponta, sustine ca validarea candidatilor USL prin alegeri preliminare este un model european si chiar american. Fiecare candidat USL va avea o cota de voturi din afara partidului, votul oamenilor care trebuie sa-l sustina. Daca nu va indeplini aceasta cota nu va candida iar USL va nominaliza un alt candidat.

Presedintele PSD nu specifica insa procedura prin care va fi nominalizat un alt candidat, de catre cine si cum va fi verificata eligibilitatea acestuia. Presedintele PSD, Victor Ponta a explicat la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro-RFI ce presupune acest tur deschis.

  • Victor Ponta: In mod sigur, si asta este o decizie interna a PSD care se va aplica la noi, cei aflati in functii in acest moment. Presedintii de CJ si primarii de municipii vor fi candidatii nostri, mai mult decat atat, deputatii si senatorii aflati astazi in mandat vor fi candidatii nostri in colegiile de deputati si senatori in care au fost alesi.
  • Este un scrutin deschis, in care va trebui si vom avea o cota de participare. De exemplu, pentru mine, deputatul Victor Ponta, trebuie sa convinga 2000 de locuitori cu drept de vot din colegiul sau din Targu Jiu sa vina in ziua in care ar fi trebuit sa aiba loc alegeri locale, sa vina sa voteze un program de guvernare al USL si sa spuna: da, sunt de acord sa-l sustin pe Ponta din partea USL sau nu sunt de acord.
  • Fiecare candidat al nostru va avea o cota de voturi din afara partidului, votul oamenilor care trebuie sa-l sustina. Daca nu va indeplini aceasta cota nu va candida. E foarte simplu.  
  • Daca actualul presedinte al unui Consiliu Judetean care este si candidatul nostru nu indeplineste numarul de voturi din cota stabilita nu-l mai desemnam ca si candidat, inseamna ca nu mai este dorit sau nu este capabil sa-si transmita mesajul politic. Trebuie sa obtina o validare publica. 
  • In primul rand, daca nu avem alegeri locale, facem o repetitie pentru alegerile din noiembrie, mobilizam oamenii pentru alegerile finale si, in acelasi timp, ne verificam oamenii daca sunt doriti sau nu de electorat.

Cum primesc pesedistii si liberalii propunerea lui Ponta

Anuntul facut dupa sedinta USL i-a luat pe nepregatite atat pe liberali cat si pe social democrati. Vicepresedintele PNL, Relu Fenechiu, a declarat pentru HotNews.ro ca, deocamdata, in interiorul PNL nu se stiu prea multe detalii despre acest proiect si ca urmeaza sa se puna la punct modul cum se va organiza acest scrutin dar in urmatoarele sedinte USL.

Relu Fenechiu: „Este o propunere de genul prime list, este vorba de alegeri preliminare. Dupa cum ati vazut, presedintele Crin Antonescu nu a dat prea multe declaratii pe acest proiect si cel mai probabil vom discuta si vom fi informati la urmatoarea sedinta a partidului. Trebuie dezbatut in interiorul USL cum vom realiza acest lucru tehnic, am putea sa stabilim candidatii cu cele mari sanse si prin sondaje astfel vom avea si opinia publica prinsa in procedura de validare sau sa facem un scrutin cu cetatenii, se poate sa stabilim mai multe feluri, vom vedea in cadrul discutiilor care va fi solutia comuna”.

Neoficial atat liberalii cat si social-democratii ridica mai multe probleme tehnice. Sursele social-democrate sustin ca in interiorul PSD nu s-a comunicat nimic in acest sens iar parlamentarii si alesii locali sunt ingrijorati si nemultumiti.

„Initiativa este lipsita de substanta, ne va ridica mari probleme de aplicare si va creea noi nemultumiri in teritoriu. Nimic nu e clar, nu stim ce facem la parlamentare, ne batem intre noi candidatii PSD la parlamentare in colegiu, cate voturi trebuie sa strangem ca sa fim eligibili, cum se va face acest scrutin si unde. E un haos total. Din ce am auzit in partid se vrea sa fie un exercitiu de imagine inainte de alegerile din noiembrie, dar nu se stie cum va fi aplicat si risca sa declanseze noi tensiuni in teritoriu intre noi dar si cu liberalii”, a comentat un social-democrat sub protectia anonimatului.

Sursele citate sustin ca pesedistii asteapta clarificari de la conducerea partidului intr-o sedinta a Comitetului Executiv care urmeaza a fi convocata in urmatoarea perioada.

La liberali nedumerirea este si mai mare si fara prea mare sustinere. „Orice minune tine trei zile, proiecte negandite au mai fost anuntate de liderii USL. De exemplu, demersul de suspendare a lui Basescu. Dupa declaratii amenintatoare, procedura a intrat in derizoriu si au amanat-o in 2013”, a comentat un liberal.

Alte surse liberale au declarat pentru HotNews.ro ca PDL se pregateste deja sa redeseneze colegiile parlamentare pentru alegerile din 2012, fapt care va da peste cap toate planurile si proiectele Opozitiei in ceea ce priveste validarea candidaturilor la Parlament pe actualele mandate.

„Nu avem proiectul de guvernare, nu am facut strategia de campanie publica comuna, bannere, pliante si slogane si acum vin cu alte proiecte. Din punct de vedere tehnic nu avem timp sa implementam strategia de campanie comuna. Democrat-liberalii au inceput deja redesenarea colegiilor si eu parlamentar ma duc si investesc, fac campanii in colegiul respectiv si ma trezesc ca s-a desfiintat peste noapte, ce fac? Unde o sa fiu validat ca si candidat pe propunerea lui Ponta? Care oameni mai vin sa ma valideze pe mine candidatul USL la scrutinul din iunie si respectiv noiembrie? Ponta propune ca cei care nu primesc votul popular sa piarda sustinerea USL, cum stabileste candidatii dupa asta? pe ce criterii?, ne-a declarat un alt liberal. Liderul PSD, Victor Ponta, a explicat pentru HotNews.ro ca daca un candidat pierde, acesta va fi inlocuit prin decizie USL, fara a explica insa criteriile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro