Sari direct la conținut

Cum se va schimba CSM-ul potrivit proiectului de revizuire a Constitutiei: hotarari publice si motivate, mai putini magistrati membri, mai multi reprezentanti ai societatii civile

HotNews.ro

In noul proiect de revizuire a Constitutiei, presedintia a propus cateva modificari substantiale referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Cea mai importanta vizeaza caracterul hotararilor luate de catre CSM. Daca in prezent ele sunt luate prin vot secret, potrivit proiectuluid e revizuire hotararile CSM vor fi „publice si se vor motiva”. O alta modificare importanta vizeaza modul de distributie si alegere a membrilor CSM. Numarul alocat magistratilor va scadea, iar societatea civila va avea 6 reprezentanti (fata de 2 cati sunt in prezent), 3 alesi de Parlament si 3 de catre Presedintele tarii.

Potrivit proiectului de revizuire, componenta CSM se va schimba. In prezent, CSM este alcatuit din 19 membri: 14 membri alesi in adunarile generale ale magistratilor si validati de parlament (9 judecatori, 5 procurori), 2 reprezentanti ai societatii civile, ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si Procurorul General.

In forma propusa de presedintie, componenta CSM va fi urmatoarea: 10 membri alesi in adunarile generale ale magistratilor si validati de parlament (5 judecatori, 5 procurori), 6 reprezentanti ai societatii civile (3 numiti de catre Parlament, 3 numiti de catre Presedintele Romaniei.

O alta modificare vizeaza mandatul de membru CSM, care va ramane tot de 6 ani, dar se stipuleaza ca „nu poate fi prelungit sau innoit”. O modificare ce ar ajuta la evitarea unor scandaluri cum a fost cel in care o parte din membri fostului CSM au candidat la un nou mandat in Consiliu, desi legea le interzicea acest lucru.

In proiect, se mai precizeaza ca presedintele CSM poate fi ales atat din randul magistratilor, cat si din randul reprezentantilor societatii civile.

Deasemenea, presedintele CSM este ales pentru un mandat de un an, ce poate fi innoit o singura data, spre deosebire de prevederile in vigoare care spunc a mandatul nu poate fi reinnoit. Mandatul acestuia nu poate fi prelungit.

Poate cea mai importanta modificare vizeaza caracterul hotararilor luate de CSM. Daca in prezent ele se iau prin vot secret, in forma de revizuire a Constitutiei, hotararile CSM vor fi publice si se vor motiva.

Pe langa aceste modificari, articolul care prevedea ca Presedintele tarii prezideaza sedintele CSM la care participa este abrogat in proiectul de revizuire a legii fundamentale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro