Sari direct la conținut

Cum va deveni „mai suplă” Cancelaria lui Ciolacu: Se taie 4 posturi vacante și alți angajați sunt mutați fără să li se reducă salariile

HotNews.ro
Sedinta de Guvern, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Sedinta de Guvern, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

​Cancelaria premierului Ciolacu va trece aproape nevătămată prin restructurarea cerută de legea 296/2023, despre care premierul spunea că va asigura „un stat mai suplu și eficient”. Potrivit unui proiect aflat joi pe masa Guvernului, se vor desființa doar 4 posturi vacante (din care unul era de conducere) și încă un departament ai cărui angajați vor fi mutați pe aceleași salarii la alte direcții.

UPDATE (15:15) Guvernul a adoptat joi acest act normativ.

  • „După Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Prim-Ministrului este reorganizată în conformitate cu Legea pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
  • Astfel, numărul total al funcțiilor publice de conducere se încadrează în procentul de 8% din numărul total al posturilor aprobate, în condițiile asigurării continuității atribuțiilor instituției.
  • Aceasta este a doua etapă a reorganizării. În prima etapă, anul trecut, numărul consilierilor încadrați la cabinetele demnitarilor a fost redus la aproape jumătate.
  • Dacă în ianuarie 2023 erau încadrați 92 de consilieri la cabinetele secretarilor de stat și consilierilor de stat, în decembrie 2023 numărul acestora a fost diminuat la 54.”, a comunicat joi Guvernul.

Numărul maxim de posturi al Cancelariei Prim-ministrului este de 103, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora, iar legea 296/2023 asumată de Ciolacu în Parlament prevede deființarea posturilor vacante și reducerea la 8% a funcțiilor de conducere.

  • „La data de 30 octombrie 2023, posturile vacante din cadrul structurii organizatorice a Cancelariei Prim- Ministrului se desființează în baza art. XVII alin. (1) și (2) lit. a) din Legea nr. 296/2023.
  • Cancelaria Prim-Ministrului avea un număr maxim de 103 posturi aprobate din care se desființează un număr de 4 posturi vacante, rezultând un număr maxim de 99 de posturi, exclusiv demnitarii și numărul de posturi aferente cabinetelor acestora.”, se arată în actul normativ.

A rezultat o primă configurație a compartimentelor funcționale actuale ale Cancelariei Prim-Ministrului, cu posturi ocupate, asupra cărora s-a aplicat analiza privind îndeplinirea, respectiv neîndeplinirea normativelor de personal, potrivit acelorași prevederi ale legii 296/2023.

În urma acestei analize a rezultat nevoia de a desființa Serviciul de Evaluare, Analiză și Coordonare Strategică, ale cărui atribuții vor fi preluate în cadrul unui alt serviciu nou creat.

  • „Personalul din cadrul Serviciului Evaluare, Analiză și Coordonare Strategică va fi preluat de Direcția Asigurare Resurse – 4 posturi, Direcția Protocol și Relații Internaționale – 1 post și de Compartimentul Juridic -1 post.
  • Prin urmare, se desființează o funcție publică de conducere vacantă de șef de serviciu și 3 funcții publice de execuție vacante la data de 30 octombrie 2023.”, se arată în document.

Fiind vorba de angajați cu funcții de execuție care trec tot pe poziții de execuție, vaniturile salariale ale acestora nu vor fi afectate, au precizat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Cât despre numărul total al funcțiilor publice de conducere din cancelaria prim-ministrului, acesta se încadrează în procentul de 8% din numărul total al posturilor aprobate, așa că nu se va efectua nicio altă tăiere.

Reorganizarea SGG, adoptată în decembrie de Guvern: S-au redus 99 de posturi, din care 25 reprezintă funcții de conducere

Guvernul a aprobat în data de 21 decembrie 2023 hotărârea privind reorganizarea, funcționarea și atribuțiile Secretariatului General al Guvernului, potrivit prevederilor aceleeași legi 296/2023.

La nivelul ordonatorului principal de credite (incluzând și entitățile fără personalitate juridică din cadrul Aparatului de lucru al Guvernului, pentru care SGG are calitatea de angajator) s-au redus 99 de posturi, din care 25 reprezintă funcții de conducere.

Astfel, la nivelul SGG numărul maxim de posturi va fi 670, din care 53 posturi de conducere (respectiv 7,91%).

O altă restrcuturare la nivelul Executivului a mai avut loc și în luna mai 2023, când Guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat OUG 34/2023 care prevedea reducerea cu 50% a numărului de posturi aferente cabinetelor constituite la nivelul funcțiilor de demnitate publică din cadrul administrației publice centrale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro