Cum va fi protejat mediul la Rosia Montana?
Proiectul minier modern prevede garantii pentru protectia mediului, folosirea celor mai moderne tehnologii, respectarea tuturor normelor romanesti si europene eliminarea poluarii istorice si va respecta cele mai inalte standarde de mediu.
O tehnologie folosita acum in peste 400 de mine
Proiectul de la Rosia Montana va utiliza cea mai moderna tehnologie, cu standarde ridicate de protectie a mediului si a sanatatii oamenilor- o tehnologie folosita in prezent in peste 400 de mine din intreaga lume. Concentratia de reactivin iazul de decantare va fi de trei ori mai mica decat norma impusa de Comisia Europeana: 3 mg/l, fata de 10 mg/l, cat prevede legislatia europeana.
Aici va fi construit cel mai sigur baraj minier din lume, proiectat sa reziste unui cutremur de opt grade pe scara Richter, in conditiile in care, statistic, cutremurul maxim posibil in zona este de cinci grade. De asemenea, el poate rezista la doua precipitatii maxim probabile consecutive survenite in 24 de ore, fenomen ce are o probabilitate de aparitie de 1 la 100 de milioane de ani, conform studiului efectuat de Institutul Norvegian de Geotehnica.
Garantia de mediu, la dispozitia statului de la inceput
Pentru a nu exista semne de intrebare, investitorul va pune la dispozitia statului, inca de la inceput o garantie pentru reabilitarea mediului. Se estimeaza ca aceasta garantie poate ajunge la o suma totala de 146 de milioane de dolari americani, reprezentand costuri pentru inchiderea si ecologizarea minei.
Totodata, se va constitui, la dispozitia statului roman, si o garantie financiara pentru situatia improbabila a aparitiei unui accident de mediu, garantie care sa acopere scenariul cel mai pesimist posibil de accident. Si toate acestea pentru ca protejarea mediului reprezinta unul dintre angajamentele companiei miniere.
Eliminarea poluarii istorice: Cum scapam de apele rosii
Compania miniera a inaugurat deja prima statie pilot de epurare a apelor acide, ca etapa premergatoare proiectului minier. La iesirea din statia pilot, apa este curata si se inscrie in toti parametrii legali. Ca dovada este si acvariul de langa statie, alimentat cu apa tratata si unde in timpul lunilor calde traiesc pesti.
Odata cu demararea proiectului minier, compania va construi o statie la scara industriala pentru tratarea apelor acide. Cu ajutorul acesteia, RMGC va indeparta poluarea istorica de la Rosia Montana. Inca din primii doi ani ai proiectului, calitatea apelor din paraiele Rosia si Corna si din raurile Abrud si Aries se va imbunatati considerabil.
Mai mult, proiectul nu va polua apele de subteran sau de suprafata deoarece nu vor exista infiltratii in panza freatica, pentru ca subsolul de sub iazul de decantare are un strat natural de argila gros de 12 metri, ce ofera impermeabilitate.
In plus, pentru mentinerea si dezvoltarea biodiversitatii din zona, vor fi impadurite 1.000 de hectare de teren din proprietatea statului.
Proiectul Rosia Montana va crea mii de locuri de munca, va rezolva problemele de mediu existente si va utiliza cele mai ridicate standarde de protectie a mediului si a sanatatii oamenilor.