Sari direct la conținut

Cum vede presa internationala discursul lui Barack Obama despre Orientul Mijlociu

HotNews.ro

Presedintele Barack Obama a declarat intr-un discurs, sustinut joi ca valul de schimbare din regiunea araba „nu mai poate fi ignorat”. Adresandu-se unei audiente globale, Obama a promis o schimbare de abordare a Statelor Unite fata de Orientul Mijlociu. Totodata, presedintele american a spus ca explozia de cereri pentru democratie din tarile arabe ar putea deschide calea reluarii negocierilor israeliano-palestiene de pace: frontierele Israelului si ale viitorului stat palestinian trebuie fondate pe cele din 1967.

Presa internationala a relatat pe larg despre noul capitol deschis de SUA in relatiile cu lumea araba:

„Declaratia lui Obama cu privire la reluarea negocierilor israeliano-palestiene de pace– extrem de problematica”

  • Declaratia lui Obama cum ca cele doua parti ar trebui sa relanseze discutiile, concentrandu-se initial pe frontiere si securitate, e extrem de problematica si amana, in mod voit, abordarea problemei refugiatilor palestinieni. Cu toate acestea, desi nu au existat indicii ca ar ameninta sau pune presiuni asupra Israelului, Obama a spus ca solutia o reprezinta fondarea frontierelor Israelului si ale viitorului stat palestinian pe cele din 1967, o aprobare clara a cererilor palestinienilor si un semn pe care multi israelieni il vor interpreta drept o escaladare a presiunii de a reveni la o situatie similara cu cea din perioada in care vulnerabilul Israel a fost atacat in mod repetat, scrie Jerusalem Post.

„Washingtonul si aliatii sai au nevoie sa puna o harta pe masa si sa provoce ambele parti sa reia negocierile”

  • Cele doua intrebari mari care se nasc in urma discursului lui Obama sunt: 1. Cat de repede va livra Washingtonul sprijinul economic necesar noilor guverne din Egipt si Tunisia. 2 Si cat de departe este dispus Obama sa mearga pentru ca Israelul si palestinienii sa inceapa negocieri serioase de pace?
  • Sunt clare frustrarile lui Obama cu privire la stagnarea procesului de pace si eforturile administratiei sale de a obtine ceva de pe urma acestuia. Numai ca aceaste frustrari se vor inrautati. Cand Netanyahu se va adresa Congresului, el va repeta probabil toate motivele pentru care Israelul nu poate face concesiile necesare. In septembrie, presedintele palestinian Mahmoud Abbas – care pare sa fi renuntat la negocieri – va cere Adunarii Generale a ONU sa recunoasca un stat palestinian.
  • Obama a avut dreptate cand i-a avertizat pe palestienieni ca astfel de actiuni simbolice, „nu vor crea un stat independent”. Cu toate acestea, votul ar izola Israelul de Statele Unite. Washingtonul si aliatii sai au nevoie sa puna o harta pe masa si sa provoce ambele parti sa reia negocierile. Aceasta este cea mai buna sansa pentru spargerea impasului si cea mai buna sansa pentru pace, noteaza New York Times

„Fondarea frontierelor Israelului si ale viitorului stat palestinian pe cele din 1967- un compromis intre Obama si Netanyahu”

  • Prim-ministrul Benjamin Netanyahu se poate simti satisfacut. Presedintele american Barack Obama i-a acordat o victorie diplomatica majora. In schimbul apelului sau pentru crearea unui stat palestinian pe baza frontierelor din 1967, Obama a acceptat astfel cererile lui Netanyahu de retragere treptata din Cisiordania.
  • Netanyahu va trebui sa raspunda propunerii lui Obama prin acceptarea principiului  „frontierelor din 1967”. In ajunul vizitei sale din SUA, consilierii lui Netanyahu au lasat sa se inteleaga ca va accepta aceasta idee, vineri, in timpul intalnirii sale cu Obama.
  • Netanyahu nu are de ales: dupa ce Obama a acceptat cererile sale de procedura si de securitate, el nu poate sa ramana indiferent la sugestia presedintelui american in ceea ce priveste frontierele. Dar Netanyahu nu are de ce sa-si faca griji – nu exista de fapt nicio sansa ca liderii palestinieni sa accepte sa se intoarca la negocieri in temeiul acestor principii, scrie Haaretz

„Problema refugiatilor ramane pe data viitoare”

  • Semnificativa a fost decizia presedintelui de a incorpora acest nou efort de a stimula procesul de negociere Israel-Palestina in contextul mai larg al „revoltelor arabe”. Discursul sau a vizat violentele din regiune si a promis ca America va promova si sustine miscarile de reforma. „Dupa decenii de a accepta lumea asa cum este in regiune, avem o sansa de a urmari lumea asa cum ar trebui sa fie.” Obama parea sa ofere o noua modalitate de abordare a negocierilor stagnate. El a propus securitate inainte de toate, lasand insa problema refugiatilor pe o „data viitoare”, relateaza The Economist.

„Un discurs dezamagitor, o cale politica de mijloc

  • Discursul mult-asteptat al presedintelui Barack Obama cu privire la Orientul Mijlociu a fost dezamagitor. In contrast cu discursul sau aspirational de la Cairo, de acum doi ani, cu privire la restabilirea relatiilor Americii cu lumea musulmana, acest discurs se vrea a fi un raspuns logic la atitudinea inconsistenta a Washingtonului in privinta „primaverii arabe”.
  • Aceasta incoerenta provine din dilema fundamentala ca, in timp ce America isi reitereaza sprijinul pentru democratie si libertate, atunci cand vine vorba de fapte, ea are adesea interese strategice in joc, care intra in conflict cu incurabilul sprijin acordat acestor valori. El a lasat deschisa problema extrem de emotionala a divizarii Ierusalimului si dreptul de intoarcere al palestinienilor. In discursul sau, Obama a cautat o cale politica de mijloc intre cei care il indemna sa stabileasca un plan indraznet pentru pace si cei care argumenteaza ca situatia este mult prea volatila pentru orice progres al acestei probleme greu de rezolvat, noteaza CNN.

„Arbitrajele pe care SUA trebuie sa le faca sunt multe si complexe

  • Succesiunea neasteptata si imprevizibila a evenimentelor din lumea araba face ca incercarile SUA de a stabili o politica corecta sa fie extrem de dificile. Exista totusi o politica constienta a Statelor Unite: sprijinirea schimbarii politice in societatile arabe, fara a periclita stabilitatea intereselor sale, garantate partial de catre regimurile foarte agitate si contestate. Dar in spatele lui Obama, exista o putere americana, care are interese pentru a proteja si apara. Ori, pe masura ce revoltele arabe se extind la regiuni strategice din Orientul Mijlociu si Golful Persic, in cazul in care interesele lor vitale sunt in joc, arbitrajele pe care SUA trebuie sa le faca sunt multe si complexe.
  • Din acest punct de vedere trebuie sa se inteleaga, de exemplu, ca pentru Statele Unite, Yemen, Bahrain si Siria au o importanta strategica mult mai mare decat Libia.
  • Asemenea altor puteri, puterea Americii e la vedere. Dar faptul ca Statele Unite au trebuit sa se supuna si sa raspunda la evenimente la care nu sunt maestri de joc confirma un factor politic major: societatile arabe devin, probabil, stapanii propriului destin. Iar aceasta noua realitate este cu adevarat revolutionara, scrie Le Monde

„Presedintele Obama a mentionat Israelul de 28 de ori in discursul sau”

  • Presedintele Obama a mentionat Israelul de 28 de ori. In discursul sau de 45 de minute de la Departamentul de Stat, Obama a spus „palestinian” de 18 ori si „Egipt” de 13 ori. Alte tari din regiune pe care el le-a mentionat sunt Tunisia (9 ori), Siria (6 ori), Libia (5 ori) si Iran (5 ori). Yemen primit o mentiune, la fel ca Brazilia si Elvetia. Cuvantul „pace” a fost rostit de 20 de ori, in timp ce Osama bin Laden de 4 ori, iar presedintele sirian, Bashar al-Assad de 3 ori, se arata intr-o statistica realizata de politico.com

„Ideea de reluare a negocierilor israeliano-palestiene- o lovitura pentru guvernul lui Benjamin Netanyahu”

  • Declaratia presedintelui Obama cu privire la un viitor stat palestinian cu granitele fondate pe cele din 1967 reflecta aceeasi idee pe care Hillary Clinton a utilizat-o in timpul unei vizite la Bahrain, in februarie 2010. Acum totul e clar. Din punct de vedere formal, acesta este un plus pentru palestinieni si o lovitura data guvernului lui Benjamin Netanyahu, noteaza BBC.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro