Sari direct la conținut

Cum vrea noul președinte al SUA, Donald Trump, să destructureze Statul Paralel. „Voi exercita această putere foarte agresiv”. Cele 10 puncte ale Planului

HotNews.ro
Cum vrea noul președinte al SUA, Donald Trump, să destructureze Statul Paralel. „Voi exercita această putere foarte agresiv”. Cele 10 puncte ale Planului
Donald Trump/Profimedia

Donald Trump a promis acțiuni de amploare într-o a doua administrație.

Fostul președinte și mai nou, președinte ales al SUA a conturat o agendă destul de largă a viitorului său mandat, care îmbină abordările conservatoare tradiționale privind taxele și reglementările, dar și cu o orientare mai populistă privind comerțul și o schimbare a rolului SUA pe scena mondială.

Agenda lui Trump ar extinde puterile prezidențiale.

PLANUL TRUMP DE DEMANTELARE A STATULUI PARALEL AMERICAN

1. În primul rând, voi reintroduce imediat Ordinul Executiv din 2020, care restabilește autoritatea Președintelui de a elimina birocrații care acționează abuziv. Și voi exercita această putere foarte agresiv.

2. În al doilea rând, vom elimina toți actorii corupți din aparatul nostru de Securitate Națională și Informații, și sunt destui. Departamentele și agențiile care au fost transformate în instrumente politice vor fi complet restructurate, astfel încât birocrații fără față să nu mai poată niciodată să țintească și să persecute conservatori, creștini sau inamicii politici ai stângii, lucru pe care îl fac acum la un nivel pe care nimeni nu-l poate crede posibil.

3. În al treilea rând, vom reforma complet instanțele FISA, care sunt atât de corupte încât judecătorilor aparent nu le pasă când li se minte în cererile de mandate. Atât de mulți judecători au văzut atâtea cereri despre care știau că sunt greșite, sau cel puțin ar fi trebuit să știe. Nu fac nimic în acest sens, sunt mințiți.

4. În al patrulea rând, pentru a expune manipulările și abuzurile de putere care au sfâșiat țara noastră, vom înființa o Comisie pentru Adevăr și Reconciliere, care să declasifice și să publice toate documentele privind spionajul, cenzura și corupția Statului Paralel, și sunt multe.

5. În al cincilea rând, vom lansa o acțiune majoră împotriva celor care dezvăluie informații guvernamentale și care colaborează cu presa maipulatoare propagandista pentru a crea în mod deliberat narațiuni false și pentru a submina guvernul nostru și democrația. Atunci când este posibil, vom depune acuzații penale.

6. În al șaselea rând, vom face ca fiecare Birou de Inspector General să fie independent și separat fizic de departamentele pe care le supraveghează, astfel încât să nu devină protectori ai Statului Paralel.

7. În al șaptelea rând, voi cere Congresului să înființeze un sistem independent de audit pentru a monitoriza în mod constant agențiile noastre de informații, asigurându-ne că nu spionează cetățenii noștri și nu desfășoară campanii de dezinformare împotriva poporului american sau că nu spionează o campanie, așa cum au spionat campania mea.

8. În al optulea rând, vom continua efortul lansat de administrația Trump de a muta părți din vasta birocrație federală în locații noi, în afara mlaștinii de la Washington. Așa cum am mutat Biroul de Administrare a Pământurilor în Colorado, până la 100.000 de posturi guvernamentale pot fi relocate. Și mă refer la o mutare imediată din Washington în locuri pline de patrioți care iubesc America, și chiar o iubesc.

9. În al nouălea rând, voi lucra pentru a interzice birocraților federali să ocupe posturi la companiile cu care colaborează și pe care le reglementează. Astfel, aceștia colaborează cu aceste companii și le reglementează, iar apoi vor să preia posturi la aceleași companii. Nu funcționează așa – o astfel de expunere publică nu poate continua, și se întâmplă tot timpul, ca în cazul Big Pharma.

10. În final, voi promova un amendament constituțional pentru a impune limitarea mandatelor pentru membrii Congresului.”

„Poate e bine să-l postăm, ca o chestiune de interes, să vedem dacă Trump se ține de cuvânt sau nu. Ce implicații va avea asta pentru sistem, în general, și pentru România e altă discuție”, spune Paul Dragoș Aligică, doctor în ştiinte politice (Indiana University, Bloomington), în economie (ASE Bucuresti) şi în sociologie (Universitatea din Bucureşti).

Aligică este cercetător şi cadru didactic la James Buchanan Center for Political Economy, George Mason University, şi fellow la Hudson Institute, Washington DC și un fin observator al vieții politice românești.

A predat la SNSPA, Bucureşti, şi a funcţionat ca expert şi consultant atât pentru organisme internaţionale precum Programul de Dezvoltare al Naţiunilor Unite, Banca Mondială şi United States Agency for International Development, cât şi pentru sectorul privat.

INTERVIURILE HotNews.ro