Sari direct la conținut

Curtea Internațională de Justiție va pronunța astăzi o decizie în procesul împotriva Israelului. Africa de Sud a cerut judecătorilor să ceară oprirea războiului din Gaza

HotNews.ro
Un tanc al armatei israeliene intră în orașul Rafah din Fâșia Gaza, pe 7 mai 2024., Foto: Israel Defense Forces / AP / Profimedia
Un tanc al armatei israeliene intră în orașul Rafah din Fâșia Gaza, pe 7 mai 2024., Foto: Israel Defense Forces / AP / Profimedia

Curtea Internațională de Justiție va pronunța vineri, 24 mai, la ora 16, o nouă decizie în procesul deschis de Africa de Sud împotriva Israelului privind modul cum a acționat în cele șapte luni de război în Gaza, relatează The Guardian.

În urmă cu o săptămână, Africa de Sud a cerut tribunalului de la Haga să ordone oprirea ofensivei Israelului în Gaza, în special în orașul Rafah, spunând că este o măsură necesară pentru a asigura supraviețuirea palestinienilor.

Chiar dacă Curtea Internațională de Justiție va cere Israelului să oprească ofensiva, nu are niciun mijloc pentru a se asigura că decizia este respectată, iar, în trecut, au fost decizii care au fost ignorate. Autoritățile din Israel au sugerat deja în trecut că vor ignora un ordin de a opri luptele.

„Nicio putere din lume nu va opri Israel din a-și proteja cetățenii și din a merge după Hamas în Gaza”, a declarat joi un purtător de cuvânt al guvernului, Avi Hyman.

Cu toate acestea, subliniază The Guardian, ignorarea deciziei va crește presiunea internațională asupra Israelului. Irlanda, Norvegia și Spania au anunțat miercuri că vor recunoaște statalitatea Palestinei, în timp ce consilierul pentru securitate națională și-a exprimat îngrijorarea privind izolarea Israelului pe plan internațional.

„Fiind o țară care susține puternic apărarea Israelului în forumurile internaționale precum Națiunile Unite, cu siguranță am văzut o creștere îngrijorătoare a vocilor, inclusiv a celor care înainte sprijineau Israelul, care virează în direcția opusă”, a declarat Sullivan. „Acest lucru este încurajator pentru noi întrucât nu credem că va contribui la securitatea pe termen lung a Israelului. Este un lucru care a fost discutat cu guvernul israelian”.

Această decizie va veni și într-un context dificil pentru Israel. Presa israeliană a relatat că armata a conluzionat că trupele sale „au încălcat reguli” când au ucis un angajat al ONU și au rănit un altul, săptămâna trecută, în Gaza când un vehicul marcat cu sigla ONU a fost bombardat.

Israelul a reluat joi seria de bombardamente puternice asupra Fâșiei Gaza, dar a precizat că este gata să reia dialogul cu Hamas privind un armistițiu și eliberarea de ostatici. Agenția pentru apărare civilă din Fâșia Gaza a anunțat că atacurile au ucis 26 de persoane, inclusiv 15 copii, în orașul Gaza, după ce unul din bombardamente a lovit o casă civilă în care au murit 16 pesoane, iar un alt atac a ucis 10 persoane în complexul unei moschei. Israelul nu a comentat acuzațiile.

Circa 1.200 de israelieni, majoritatea civili, au fost uciși, iar alți 250 au fost răpiți după ce gruparea Hamas a lansat un atac surpriză asupra teritoriului israelian pe 7 octombrie. Aproximativ 36.000 de palestinieni, printre care numeroși civili – femei și copii, au fost uciși în operațiunea militară lansată de Israel asupra Fâșiei Gaza.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro