Sari direct la conținut

Curtea Supremă a SUA pare pregătită să anuleze una dintre marile promisiuni electorale ale lui Joe Biden

HotNews.ro
Curtea Suprema a SUA, Foto: Rob Crandall / Alamy / Profimedia Images
Curtea Suprema a SUA, Foto: Rob Crandall / Alamy / Profimedia Images

Judecătorii conservatori ai Curții Supreme a Statelor Unite și-au semnalat marți scepticismul asupra legalității implementării uneia dintre marile promisiuni electorale a președintelui Joe Biden: planul de a anula datorii studențești în valoare de 430 de miliarde de dolari, relatează Reuters.

Cei 9 judecători ai Curții Supreme au ascultat argumentele formulate de juriștii administrației Biden care au atacat la cea mai înaltă instanță din SUA deciziile pronunțate de două tribunale care au blocat programul demarat de administrația democrată de la Washington.

Șase state americane au atacat în instanță prevederile acestuia, precum și doi studenți care au contestat condițiile de eligibilitate prevăzute în proiect.

Planul prevede ca guvernul american să ierte datorii studențești individuale de până la 10.000 de dolari pentru americanii care câștigă sub 125.000 de dolari și care au luat împrumuturi federale pentru a-și plăti facultatea și alte studii postliceale.

Pentru recipienții unor împrumuturi adresate studenților ce provind din familii cu venituri scăzute planul lui Biden prevede ștergerea unor datorii individuale în valoare de 20.000 de dolari.

Judecătorii constituționali americani văd găuri legale în planul administrației lui Biden

Întrebări sceptice cu privire la legalitatea acestuia au fost puse de toți judecătorii conservatori din Curtea Supremă.

Judecătorul șef John Roberts a întrebat juriștii administrației democrate dacă această ștergere a datoriilor poate fi considerată o simplă modificare a unui program de împrumuturi deja existent:

„Vorbim despre jumătate de trilion de dolari și 43 de milioane de americani. Cum cade acest lucru sub incidența unei înțelegeri normale a ‘a modifica’?”.

Principalele îngrijorări sunt legate de faptul că planul cade intră în categoria așa-numitei doctrine a „problemelor majore”, Curtea Supremă americană decizând anterior că astfel de proiecte legislative de anvergură au nevoie de aprobarea Congresului.

Inclusiv Sonia Sotomayor, unul dintre judecătorii liberali ai Curții Supreme, a remarcat costul mare al planului.

„Cum abordați asta? S-ar părea că avantajează argumentul că aceasta este o problemă majoră”, a spus ea cu privire la nota de plată a programului.

Paralelă între programul democrat și un plan al lui Donald Trump

Întrebată de către judecătorul conservator Samuel Alito dacă un membru al Congresului ar considera această politică una care reprezintă o problemă majoră, Elizabeth Prelogar, reprezentanta guvernului federal, a răspuns că:

„Bineînțeles, admitem că aceasta este o acțiune semnificativă din punct de vedere economic. Dar nu cred că poate fi posibil ca acesta să fie singurul criteriu pentru declanșarea aplicării doctrinei problemelor majore”.

Prelogar a argumentat că programul nu reprezintă „deloc” o folosire excesivă a autorității federale, ci „simpla gestionare a unui program de beneficii”.

Judecătorii nu au părut convinși. John Roberts i-a spus lui Prelogar că acest caz îi amintește de un efort al administrației fostului președinte Donald Trump de a pune capăt programului care proteja de deportare sute de mii de imigranți cunoscuți sub denumirea de „Dreamers” (Visători) în Statele Unite.

Curtea Supremă a SUA a blocat planul administrației Trump privind deportarea „Visătorilor” în vara lui 2020.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro