Sari direct la conținut

SUA: Statul poate interveni în politica rețelelor sociale, spune Curtea Supremă

HotNews.ro
Curtea Supremă a SUA, dominată de conservatori, a respins miercuri o cerere de a împiedica puterea executivă să intervină pe lângă rețelele de socializare pentru a obține eliminarea conținuturilor pe care le consideră problematice, în special în domeniul sănătății, potrivit AFP.
Actualii judecatori ai Curtii Supreme a SUA, Foto: SCOTUS
Actualii judecatori ai Curtii Supreme a SUA, Foto: SCOTUS

Cu o majoritate de șase voturi, dintre care trei progresiști și trei dintre cei șase conservatori, inclusiv președintele Curții Supreme, John Roberts, judecătorii au decis că reclamanții, printre care procurorii generali din două state republicane, Louisiana (sud) și Missouri (centru), nu aveau „interesul de a introduce o acțiune”, o condiție prealabilă pentru a sesiza justiția.

Prin urmare, decizia de apel, deja suspendată de Curtea Supremă, a fost anulată.

O curte de apel ultraconservatoare restricționase contactele dintre Casa Albă și agențiile federale, inclusiv autoritățile sanitare și FBI, și giganții internetului, în numele Primului Amendament la Constituție, care garantează libertatea de exprimare.

Hotărârea, care a menținut în mare parte o ordonanță a unei instanțe inferioare, le-a ordonat acestora să se abțină de la a „exercita presiuni” asupra acestor companii sau de la a le „încuraja în mod semnificativ” să elimine conținutul acuzat de administrația președintelui democrat Joe Biden de dezinformare cu privire la vaccinarea Covid-19 sau la rezultatele alegerilor.

Scriind pentru majoritate, judecătoarea Amy Coney Barrett a declarat că Curtea de Apel a „greșit” acordând reclamanților dreptul de a fi parte în proces. Aceștia nu au „dovedit” un risc semnificativ de prejudiciu atribuibil contactelor dintre funcționarii federali și rețelele sociale.

Reclamanții, cele două state în cauză și cinci persoane fizice, „ne cer, fără nicio legătură concretă între prejudiciul lor și comportamentul pârâților, să analizăm ani de zile de comunicări între zeci de funcționari federali, din diferite agenții, prin intermediul diferitelor rețele de socializare, pe diferite teme”, a enumerat ea.

Când cazul a fost audiat în martie, majoritatea judecătorilor, cu excepția celor mai conservatori, au fost înclinați să respingă cererea reclamanților.

INTERVIURILE HotNews.ro