Sari direct la conținut

”Daca imi mai spuneti mie ‘pasarica’, am sa va intreb de mama instantaneu!”

Academia Catavencu

Este clar. Cind e criza politica, PSD-ul hotaraste la Cluj. Rus, Dincu, Sarbu, Puscas. Bucurestiul suna bine numai la Cluj, iar Geoana pur si simplu dispare din peisaj. Cu aceste ginduri, i-am luat un interviu telefonic lui Ioan Rus. Apelindu-l cu „pasarica de la Cluj“, Ioan Rus mi-a inchis telefonul. Firesc. Si mi-a spus ca-n viata asta sa nu-l mai sun pentru interviu. Asa voi face.

Despre mindrie

Ioan Rus: Da.

Reporter: Eugen Istodor sint, de la Catavencu.

I.R.: Da, domnule Istodor!

Rep.: Gata?

I.R.: Gata! Hai!

Rep.: Sinteti domnul Rus?

I.R.: Da.

Rep.: Sigur?

I.R.: Aproximativ.

Rep.: Ca poate pune domnul Rus unul mai destept sa vorbeasca la telefon si stiti cum e…

I.R.: Care ar fi problema?

Rep.: As iesi eu mai prost! As pica prost, va dati seama!

I.R.: Ce importanta ar avea?

Rep.: Prestigiu de bucurestean. Clujenii au o asemenea mindrie?

I.R.: Nimeni nu vrea sa pice prost, dar iese mereu o ierarhie, orice ai face.

Rep.: A cui e vina? Limita omului, Dumnezeu, soarta?

I.R.: …

Clujul

Rep.: De ce conteaza Clujul? De ce cuvintul PSD-ului cade greu de la Cluj si nu de la Bucuresti? Chiar si acum, in momentul acesta de criza, de dupa referendum, tot dumneavoastra faceti valuri.

I.R.: In sensul…

Rep.: Tot Clujul a parut mai destept. A ciriit primul.

I.R.: Privind suspendarea si referendumul?

Rep.: Da, sigur!

I.R.: Procedura privind suspendarea presedintelui a avut consensul partidului, iar ideea de consens presupune ca decizia ne apartine tuturor. Iar decizia am considerat-o mereu corecta, ca fiind in sensul democratiei. Atita doar ca am avertizat, pe baza unui studiu facut de Vasile Dincu, ca sansa de a cistiga la acest referendum este foarte mica. Atita tot, dar nu ne arogam alte drepturi legate de acest lucru.

Rep.: Este interesant cum joaca Clujul: se poate merge inainte in numele democratiei, dar noi avertizam ca demersul e in pierdere.

I.R.: Ce este rau in acest lucru? Orice lucru trebuie cintarit din toate unghiurile.

Rep.: Ce sens avea sa se mai faca daca rezultatul va era clar?

I.R.: Domnule, acest referendum este in sprijinul democratiei, iar PSD a fost consecvent propriilor decizii.

Esec sau greseala?

Rep.: A cui e raspunderea?

I.R.: A tuturor.

Rep.: A fost o greseala?

I.R.: Nu, nu, nu, din punct de vedere al declansarii lui nu este o greseala, este un esec in ceea ce priveste finalizarea lui, este un esec al partidului, dar nu o greseala. Trebuia sa avem mult mai multe voturi ca sa spunem ca este un succes.

Este un esec de etapa, dar asta nu inseamna ca un partid nu trebuie sa sustina si sa militeze si sa lupte pentru principiile legate de sprijinirea democratiei, chiar daca la un moment dat poti sa cistigi, iar in alt moment poti sa pierzi.

Rep.: A costat referendumul, din bani publici.

I.R.: Democratia costa, tirania e ieftina.

Rep.: Deci exercitiu democratic.

I.R.: Da, un exercitiu, care, ca finalitate, reprezinta un esec. Nu avem de ce sa ne ascundem, dupa nici un copac. Este un esec de etapa, care s-ar putea sa se dovedeasca, intr-un anume moment al istoriei, si un succes.

„Basescu a fost mai tare decit noi de aceasta data“

Rep.: Motivele acestui esec? Rus? Geoana? Impreuna? PNL? Basescu?

I.R.: Basescu a fost mai tare decit noi de aceasta data.

Rep.: Iarasi frumos adus din condei de catre omul de Cluj: nici o vina aruncata in curtea proprie.

I.R.: Dom’le, nu are rost sa… vom face o analiza, o analiza in Consiliul National, o analiza exacta a cauzelor care au determinat acest esec. Vom incerca sa tragem acele concluzii necesare ca pe viitor aceste lucruri sa nu se mai repete.

Rep.: Repet, de ce PSD Cluj conteaza la crize? Geoana parca nu exista.

I.R.: Clujul nu conteaza mai mult decit celelalte organizatii judetene… Sintem o organizatie buna, dar nu cea mai buna a PSD. Avem si noi de lucru aici. Intimplator, sintem aici mai multi oameni cu experienta, cit de cit, experienta politica. Incercam sa fim cit mai seriosi cu putinta, incercam sa analizam lucrurile cit mai rational cu putinta, sa exprimam pozitii cit mai clar cu putinta. Toate astea ne fac un pic mai vizibili. Dar nu mai mult de atit.

Eminentele

Rep.: Sinteti eminentele cenusii ale PSD-ului?

I.R.: Sintem eminente.

Rep.: Ha, ha, ha. Am inteles. A fost o greseala scoaterea domnului Iliescu in vitrina PSD?

I.R.: Prezenta domnului Iliescu nu este neaparat o greseala. Cum sa spun, daca sintem seriosi, trebuie sa ne asumam si trecutul asa cum sintem responsabili in ceea ce priveste destinul nostru viitor. Deci problema nu este domnul Iliescu si nici a domnului Iliescu nu sintem noi. Problema noastra sintem noi insine si propria noastra prestatie.

E cazul sa avem in sfirsit taria sa nu mai decontam nimic pe seama domnului Iliescu si sa ne vedem propriile greseli. Noi sa ne vedem, si la bine, si la rau. Noi putem face mai mult bine, fara sa tot asteptam un sprijin din partea domnului Iliescu.

„Ha, ha, ha, ha, ha“

Rep.: Care sint limitele PSD-ului, acum?

I.R.: Limitele PSD-ului sint atita timp cit vom mentine o linie de stinga, o strategie ferma pe linia social-democratiei, sint limitele social-democratiei mondiale identice cu cele ale social-democratiei europene. Dar nu un partid mort, ci unul viu, la putere sau in opozitie.

Rep.: Misto raspuns! Tipic clujean!

I.R.: Ce va face sa credeti?

Rep.: Pai, n-ati spus nimic cu ocazia asta!

I.R.: Ha, ha, ha, ha, ha!

Rep.: V-ati si laudat, a fost de bine raspunsul, dar raspunsul despre limitele de azi, 2007, mai, nu mi l-ati dat, raspuns legat de referendumul pierdut, PSD-ul acesta il voiam…

I.R.: Raspunsul ar fi trebuit sa va indemne sa va inscrieti in PSD, sa deveniti militant si apoi sa descoperiti subtilitatile de nuanta ale limitelor activitatii noastre. In sensul acesta am raspuns.

Hrebenciucul

Rep.: M-as inscrie daca mi-ati da banii lui Hrebenciuc, firmele lui Rus… Ca sa intru cu oarecare avint, ca simplu membru, nu.

I.R.: Ca sa va luati banii lui Hrebenciuc trebuie sa vorbiti cu el…

Rep.: Firmele dumneavoastra mi le-ati da pe mina?

I.R.: {i aici, iarasi, e de vazut. Rus si-a facut singur firmele. {i singur ar trebui sa faceti si dumneavoastra astfel de firme, prin munca si implicare serioasa in capitalism ca sa faceti acest lucru.

Rep.: Cum se are Hrebenciuc cu grupul de la Cluj?

I.R.: Domnul Hrebenciuc este un vechi membru in PSD. Exista in acest partid multe functii care nu se suprapun suta la suta, dar nu inseamna ca sintem pe pozitii divergente. Nu gindim la fel, dar acest lucru nici nu este necesar sa se intimple.

Rep.: Domnul Hrebenciuc face lucrurile murdare.

I.R.: Nu stiu, e un subiect pe care chiar nu-l cunosc.

Rep.: Nu-l stiti? Nu dumnealui a negociat alianta cu PNL?

I.R.: Din cite stiu eu, PSD nu a negociat cu nici un partid vreun document, nici un protocol, prin care sa avem o atitudine angajanta, intre limitele stabilite. Sigur, au fost discutii. Discutii s-au purtat de mai multi colegi, nu doar de Hrebenciuc.

Rep.: Acum Rus este Hrebenciucul PSD, veti negocia la Cluj cu Boc!

I.R.: E greu de negociat cu Boc la Cluj, cind el este mai mult in Bucuresti. In Consiliul National am hotarit sa negociem cu toate partidele, iar Mircea Geoana va stabili cu cine va merge la negocieri, in functie de situatie. Eu imi voi asuma desigur un rol, cind mi se va da. Daca mi se va da.

Rep.: Sa va credem?

I.R.: E o chestie care va apartine exclusiv. Eu am afirmat doar ceva.

Basescu

Rep.: Ce parere aveti despre Basescu?

I.R.: Ce parere sa am? E presedintele ales al Romåniei. De aici incolo, despre atitudine, despre performante, cred ca putea fi un presedinte mult mai bun.

Rep.: Cum il puteti invinge?

I.R.: Numai prin vot! Nu intentionam sa ne batem cu dinsul in Piata Universitatii.

Rep.: Da, dar nu vedeti ca nu poate fi ucis prin vot? Baga o Ciuleandra si toti danseaza!

I.R.: Pina la urma, tot electoratul decide! Daca lui ii place Ciuleandra, asta e. Va trebui sa acceptam acest lucru. Partidul nostru nu va pune Ciuleandra ca sa danseze electoratul, dar vom avea si noi argumentele noastre, care sper sa fie suficient de vizibile si bine apreciate.

Tariceanu

Rep.: Tariceanu ce fel de om politic este?

I.R.: De Geoana m-ati intrebat?

Guvern agatat in cui

Rep.: Nu, nu, de Tariceanu. Geoana nu vrem.

I.R.: Tariceanu conduce un guvern care nu are sprijin in Parlament, sta agatat in cui, la cel mai mic vint cade jos. E un prim-ministru exemplar de inconstient!

Rep.: Ce sulfe sinteti, voi, pesedistii… v-ati dezis de el!

I.R.: Nu, noi am sustinut restructurarea si instalarea acestui guvern. Nu am semnat un protocol de sustinere pe termen lung.

Aceasta initiativa trebuia sa apara din partea lor, nu sa apara penelisti care sa spuna ca ei nu vor colabora cu PSD-ul, ca n-au aia, nu au ailalta… Bun, daca asa esti si te simti mai bine, bun, daca nu, poti veni si spune in fata, nu pe la spate… Uite, noi nu putem abdica aici de la principiile liberale… Astfel incit sa gasim niste puncte comune de interes.

Astfel, un guvern minoritar poate fi sustinut. Dar o asemenea initiativa nu exista.

Rep.: Se intrevede o colaborare cu PD-ul, partid care pina acum o saptamina spunea ca sinteti vrajitoare, otravuri…

I.R.: Noi sintem in urmatoarea situatie: avem un guvern care nu are sustinere in Parlament. Noi, un partid responsabil, ne gindim cum sa facem sa avem un guvern cu sustinere care sa reziste. Vorbim de acest guvern, dar si de altele. Nu ne dam seama cum, dar stam la negocieri ca sa intrezarim cum s-ar putea face. Asta se poate, asta nu se poate. Daca nu se poate, cade guvernul.

Daca el cade, vin alegerile anticipate sau vine Traian Basescu si spune: PSD e cel mai mare partid din Parlament, el sa faca guvernul. PSD va trebui sa vada daca PSD accepta varianta de intrare la guvern. Daca vrea sa intre, trebuie sa negocieze cu celelalte partide, daca nu gaseste intelegere, mergem la anticipate. Anticipate, bun.

Dar si acolo, e putin probabil ca PD sa obtina majoritate in alegeri. In consecinta, iar ne intoarcem la negocieri. De aceea, noi sintem un pic mai destepti si cit de cit mai europeni, incepem negocierile de acum. Daca sintem strict balcanici, ne jucam de-a anticipatele, ca in final sa ajungem tot la negocieri. Cu udemeristi, cu pedisti, cu liberali, ca altele nu-s.

Alta solutie nu avem, ori aducem oameni politicieni din alte tari cu exercitiu democratic mult mai vechi, alta solutie nu avem.

Rep.: Vorbele urite adresate in campania recent incheiata unde se duc?

I.R.: Daca tinem mereu cont de ele nu evoluam, nu atragem fonduri europene, stam la mina celor cu liceul neinceput si cu profesionala neterminata. Noi avem atitudinea europeana si mergem catre o varianta de interes national.

„Pasarica“

Rep.: Bine a vorbit „pasarica“ de la Cluj, Ioan Rus!

I.R.: N-am inteles ce ati vrut sa spuneti cu…

Rep.: Am spus ca „pasarica de la Cluj a vorbit foarte bine, deschis!“. Am parafrazat vorba spusa unei ziariste de catre Basescu…

I.R.: Daca imi mai spuneti mie „pasarica“, am sa va intreb de mama instantaneu! Glume din astea eu nu inghit… (Si domnul Rus a inchis telefonul.)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro