Dan Barna spune că USR a votat „din greşeală” proiectul PNL privind închisoarea la domiciliu
Proiectele legislative privind detenţia la domiciliu şi supravegherea deţinuţilor cu ajutorul brăţărilor electronice au trecut de Senat, marţi, cu unanimitate de voturi. Dan Barna anunţă că senatorii USR au susţinut proiectele „din greşeală”.
„Am primit mai multe întrebări legate de votul colegilor mei senatori la proiectul de lege PNL cu închisoarea la domiciliu, proiect corelat cu cel privind brăţara electronică de urmărire. Ca să clarific această temă şi să revenim la priorităţile reale din aceste zile, precizez că acel vot a fost o eroare, iar USR va vota la Camera Deputaţilor, cameră decizională, împotriva acestei iniţiative”, a scris Dan Barna pe Facebook, potrivit Mediafax.
Au existat doar două abţineri. Deoarece acestea au creat controverse, liderul USR Dan Barna anunţă că este „o eroare” faptul că senatorii formaţiunii pe care o conduce au susţinut proiectele şi că USR va vota împotrivă la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.
Măsura prin care deţinuţii vor putea fi monitorizaţi prin brăţări electronice este la un pas de a fi realizată, după ce senatorii au adoptat proiectul de lege al PNL prin care se creează o infrastructură în acest sens.
Astfel, se va înfiinţa Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) care va supraveghea măsura implementării acestor dispozitive.
Proiectul prevede monitorizarea electronică în cazul:
-executării măsurii controlului judiciar sau controlului judificar pe cauţiune
-executării măsurii arestului la domiciliu, potrivit Codului de procedura penală
-aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, potrivit legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie
-aplicării ordinului european de protecţie, în cazul în care România este stat emitent
-supravegherii la distanţă a deţinuţilor, potrivit Legii privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate
Proiectul de lege prevede, totodată, că persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim semideschis pot presta muncă şi desfăşura activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare progesională, în afara penintenciarului, sub supraveghere inclusiv elevtronică. Supravegherea îndeplinirii obligaţiei de a purta permanent un dispozitiv electronic se face în condiţii stabilite prin lege specială.
Propunerea va fi dezbătută şi de Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional, apoi va merge la preşedintele României pentru promulgare.
Citește și:
- Scandal în Senat: PSD și-a trecut pe repede înainte inițiativele legislative pentru criza coronavirusului / PNL și USR contestă modul de desfășurare al ședinței
- PLUS cere respingerea proiectului de executare la domiciliu a pedepselor definitive
- Ludovic Orban, despre proiectul inițiat de Alina Gorghiu privind închisoarea la domiciliu: „O aberaţie, deputaţii PNL vor vota împotrivă”