Sari direct la conținut

Dana Tudose, 27 de ani, SUA: ”Visul american e visul tuturor strainilor care vin aici sa se realizeze profesional”

HotNews.ro

S-a hotarat sa plece in statele Unite si a facut-o fara sa se uite inapoi. A lasat in urma o cariera intr-o televiziune de business, o firma de comunicare destul de bine asezata pe piata si si-a propus ca in doi ani de zile sa aiba in cont 500.000. Despre romanii din SUA, adevaratele valori ale Romaniei si optimism care frizeaza nebunia, HotNews.ro a stat de vorba cu Dana Tudose.

HotNews.ro: Ce faci la New York?

Dana Costache: Caut oportunitatea sa ma dezvolt intr-un an cat in 10 in Romania.

HotNews.ro: Si ai gasit-o?

Dana Costache: Deocamdata nu, dar simt ca e aproape. Am venit la New York dupa doar o singura alta vizita in America.

HotNews.ro: Aveai o firma in Romania, faceai o emisiune pentru TMC si totusi ai plecat. Dupa unii sunt doua motive suficiente care sa faca pe oricine sa ramana in Romania.

Dana Costache: Pentru mine nu au fost de ajuns. Insa si aici voi continua sa dezvolt aceste dimensiuni ale carierei mele. Ba mai mult, ofer, impreuna cu partenerul meu de afaceri, Cristian Stanculescu, consultanta atat romanilor si americanilor interesati sa investeasca in Romania, cat si romanilor care vor sa vina aici.

Am continuat seria emisiunilorYoung & Smart in America. dar a fost un proiect cu durata de 3 luni de zile.

Este greu, dar nu imposibil, sa sustii productia unui talk-show aici. Nici o alta emisiune sau televiziune din Romania nu au ajuns la performanta asta

HotNews.ro: Nu e visul american un cliseu? O notiune care nu isi mai gaseste suportul in realitate?

Dana Costache: Nu e un cliseu in primul rand pentru ca visul american nu este visul americanilor, ci mai degraba visul tuturor strainilor, imigranti sau nu, care vin aici sa se realizeze profesional.

Notiunea de a te realiza profesional poate parea una vaga, avand in vedere ca in Romania, pana acum 17 ani, a te realiza profesional era un concept limitat la un statut partidic, completat de un cumul material pe care il cunoastem atat de bine: apartament, o Dacie break, concediu la munte si la mare.

A te realiza profesional are, intai de toate, o rezonanta personala, inainte de a avea una materiala. Dau exemplul meu:

In Romania, eram un proaspat realizator TV cu ceva experienta in televiziune (2 ani, cumulat), antreprenor in viata de zi-cu-zi, specialist in comunicare si PR. Background-ul meu academic contine 7 ani de studii politice si dorinta mea, „visul meu american”, este sa devin specialist in relatii internationale, dar si practicant al lor, la nivel international.

Ce legatura au toate astea? In mintea mea, si faptul ca am creat Young & Smart, si experienta in domeniul afacerilor, si studiile de politica, sunt experienta absolut necesare fara de care n-as putea reprezenta vreodata Romania.

HotNews.ro: Nu e nevoie, in afara unui CV impresionat, de un context care sa iti permita sa devii un astfel de specialist? Nu cred ca simpla prezenta in SUA e suficient.

Dana Costache: Ba eu as spune ca mediul este totul. Un proverb american spune ca „If something is impossbile, change the environment.”

Vreau ca America sa-mi ofere oportunitatea potrivita de a-mi dezvolta o cariera matura in relatii internationale. Am vrut neaparat sa privesc Romania, si pe mine insami, ca si bagaje de cunostinte, din afara. Lucrurile se vad cu totul altfel.

Urmaream in urma cu ceva vreme la CNN discursul lui Bush despre strategia lui in Irak. Ascultand ce spunea si intelegand cat de mare este miza acestui razboi, la nivel international, am inteles ca Romania este undeva foarte departe pe lista de prioritati a marilor puteri ale lumii.

Intrarea noastra in UE ne va conforma, acesta este cuvantul, cu standarde (adica reguli) de comportament social si economic functionale, la nivel global.

HotNews.ro: Cum te simti dupa cateva luni de locuit in New York? Atat profesional, cat si din punct de vedere al interactionarii cu o cultura total diferita de cea europeana.

Dana Costache: Ma simt ca acasa. Si cand spun asta, ma refer ca la Bucuresti.

HotNews.ro: Este America filmelor cu Bruce Willis. Imagineaza-ti ca ai fi in Dallas. Crezi ca lucrurile ar sta la fel? Vorbim de Dallas- Texas, statul care ucide aproape 600 de oameni anul prin executii.

Dana Costache: Cu siguranta. Nu sunt genul care sa traiasca la Dallas, sau in Jersey (desi tocmai am dat 2 exemple atat de diferite). Am venit acolo unde concurenta pe metru patrat (pe mica insula Manhattan) este atat de mare incat, daca ai cu adevarat valoare, reusesti. Am venit sa ma testez si sa vad daca merit si daca pot sa reprezint in viitor tara mea.

[c:2:s]Imi place si Washington-ul, ma face, ca pe majoritatea vizitatorilor lui, sa ma simt ca in Europa. In special Georgetown-ul imi aminteste de Londra. Incerc sa merg la Washington cat pot de des si sa-mi construiesc relaii de afaceri acolo.

HotNews.ro: Ai planuri de a reprezenta Romania ca Dana Costache din partea firmei „X” sau tintesti mai sus?

Dana Costache: Niciodata nu m-am dorit sa reprezint o firma, ci o cauza. Vreau sa promovez doar ceea ce este cu adevarat bun si competitiv in Romania. Adica tinerii profesionisti de succes si cu talent. Si nu ma refer la cei care au facut multi bani. Unii dintre ei au din pacate lipsuri spirituale prea mari.

Nu ma refer doar la afaceristi, ci si la artisti, la sportivi. Si ei sunt tot profesionisti. Romania poate fi competitiva international si din punct de vedere turistic. Dar s-ar putea sa piarda in fata Ungariei, Poloniei, Cehiei.

Insa daca jucam cartea tinerilor nostri de succes, si facem din fiecare un ambasador, investim bani in promovarea lor, avem mai multe sanse de succes.

Acesti tineri inteleg deja principiile de viata capialiste. Am colaborat cu Fundatia Horia Rusu la promovarea unuia din proiectele sale: Transformarea Capitalista a Romaniei. Am inteles atunci ca de fapt, primul pas al transformarii Romaniei catre capitalism este trecerea biologica a inca vreo doua generatii.

Tinerii de succes stiu sa faca afaceri cinstite, sunt educati la cel mai inalt nivel in profesia lor, sunt specialisti in ce fac dupa toate normele internationale, nu doar dupa cele romanesti.

De cand am venit in America, am fost uimita de parerea proasta pe care romanii-americani (care sunt aici de peste 17 ani) o au despre cei din Romania si tot ce se intampla la noi.

Insa, vorbind cat de poate de sincer, dintre ei, foarte putini sunt mentionati in New York Times, in Wall Street Journal. Adica foarte putini au reusit „big time”.

HotNews.ro: Care e procentul taximetristilor romani pe strazile NY? Nu vrea sa dau o conotatiei peiorativa acestei meserii insa e un alt cliseu al filmelor americane: emigrantii ajunsi taximetristi.

Dana Costache: Sa-ti spun sincer, de cand am ajuns aici, acum trei luni, am mers destul de des cu taxiul si nu am intalnit nici un taximetrist roman. Cunosc insa doi tineri romani care sunt soferi de limuzina.

Romanii veniti acum 20 de ani au o intreaga comunitate in zona numita Queens a New York-ului, o zona, de altfel, populata de orice alta natie dar nu de americani. Acesti Romani au zeci de cabinete medicale, bacanii (grocery stores), restaurante, cabinete de avocatura. Sunt antreprenori, da, dar a-i numi de succes este prea mult. Deja „succesul” are o alta masuratoare, chiar si pentru Romania

HotNews.ro: Iti dai seama ca risti ca cititorii HotNews.ro din SUA sa se supere pe tine? Si crede-ma ca sunt destui.

Dana Costache: Cititorii HotNews.ro care locuiesc in Queens vor sti exact ce spun si-mi vor da dreptate.

HotNews.ro: Crezi ca e suficient ca Romania sa se bazeze pe cateva zeci de valori(cred ca oricum e exagerat numarul) pentru a-si face un brand de tara puternic?

[c:3:d]Dana Costache: Cei care locuiesc in Manhattan si lucreaza in districtul financiar sunt totusi, inca putini, si, majoritatea sunt din generatia noastra (30-35). Asta cred ca va trebui sa asteptam sa vedem

HotNews.ro: Ce faci daca nu vei reusi sa faci ce ti-ai propus? Ajungi anonima la New York sau te intorci in Romania?

Dana Costache: Dar si eu mi-am dat un deadline: 2 ani.

HotNews.ro: Care-i tinta in cifre? Oamenilor le plac cifre si date exacte.

Dana Costache: 500.000 de dolari/an in 2 ani. Nici macar nu e mult, pentru oamenii de afaceri de aici. Stiu cativa romani de 30 de ani care lucreaza in Manhattan si castiga mai mult. Dar, draga HotNews, din pacate pentru mine, nu mi-am setat niciodata tinte financiare.

HotNews.ro: Un milion in doi ani e o suma care te poate face sa te retragi si sa te apuci de mecenat. Am inteles in plan financiar. Spune-mi in plan „ideologic”.

Dana Costache: In 2 ani vreau sa intru „in painea relatiilor internationale” si sa ajut vizibil, si aici, si la Bucuresti, la schimbarea imaginii Romaniei in America si crearea de oportunitati de afaceri bilaterale. Inca ceva, vreau sa simt ca fac partea dintr-o generatie speciala care va schimba lucrurile.

HotNews.ro: Nu crezi ca ai nevoie si de spijin politic?

Dana Costache: Ba da, am nevoie. Am avut oferte cand eram in tara. Insa m-am gandit sa astept calmarea situatiei politice din Romania si crearea unei noi generatii de politicieni. S-ar putea ca asta sa mai dureze 10 ani si, daca va fi nevoie de mine mai devreme, nu voi ezita sa pun la bataie aportul meu.

In America, la varsta mea (27 de ani) esti inca junior care are multe teme de facut. Situatia din Romania a creat un mediu artificial in care tineri de 25-27 de ani sunt manageri de firma. Aici nu prea intalnesti asa ceva. Experienta este importanta. Si rabdarea la fel.

Cred ca a intra in politica la 37 de ani (peste 10 ani) este firesc, daca realizarile si experienta de pana atunci te recomanda sa faci asta.

HotNews.ro: Sunt mai precoce sau mai pasibili de esec managerii de 25-27 de ani?

Dana Costache: In Romania e neaparata nevoie de ei! Nu stiu statisticile, dar majoritatea start-up-urilor se inchid dupa primul an. Intelegi, Romania nu are incotro, trebuie sa lase generatia tanara sa-si exerseze competitivitatea.

In America totul este atat de bine planificat incat un absolvent Magna Cum Laude al facultatii de drept din cadrul New York University iti poate asterne pe hartie un grafic al evolutiei sale precise din punct de vedere financiar si ierarhic pe urmatorii 5-10 ani.

Daca se tine de treaba. Aceasta „rutina” i-a facut pe multi americani sa caute provocarile unui mediu dezechilibrat ca Romania.

Iar romanii, obositi de atatea necunoscute, tanjesc dupa rutina „9 to 5”, casa, masina, ipoteca, 2 concedii pe an, a americanilor. Am nevoie, totusi, in mod constant in viata mea, sa scriu. Am scris in ultimele 3 luni pentru revista Cariere si colaborez frecvent cu un cotidian central.

HotNews.ro: Suntem aproape de final. Ai respirat aerul de pe Wall-Street. Spune-mi o idee de afacere care lipseste pietei din romania. Sau mai bine… imagineaza-ti ca ai un buget de 500.000 de dolari pe care nu ii poti investi in imobiliare sau IT. Ce faci cu ei?

Dana Costache: Am 500 mii USD. Ce fac cu ei? La New York? Moda sau entertainment. La Washington? Un ONG.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro