Dăncilă, întrebată despre revocarea lui Augustin Lazăr: O să am o discuție cu ministrul Toader să văd ce argumente are
Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni, întrebată insistent de jurnaliști în legătură cu revocarea lui Augustin Lazăr, că va avea o discuție cu ministrul justiției Tudorel Toader pentru a vedea ce argumente are, adăugând că nu se poate pronunța înainte. Ministrul Justiției Tudorel Toader a spus, duminică seara, că decizia sesizării Curții Constiționale în cazul revocării, respinse deja de preșeidntele Klaus Iohannis, este o decizie politică și îi aparține premierului.
”După cum știți nu am vrut niciodată să vorbesc despre justiție. Justiția trebuie făcută de judecători. Nu trebuie să am opțiuni. (…) Ministrul justiției Tudorel Toader trebuie să vina cu propunerea lui bine fundamentată și nu mă pot pronunța înainte de a vedea argumentele. Am să am o discuție cu ministrul Toader să văd argumentele care stau la baza deciziei lui și vom lua o decizie”, a spus Dăncilă, întrebată dacă ea consideră că procurorul general Augustin Lazăr trebuie revocat din funcție.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susținut duminică seara că soluția sesizării Curţii Constituţionale a României în cazul revocării procurorului general Augustin Lazăr este una politică şi îi aparţine premierului Viorica Dăncilă, iar dacă este făcută această sesizare, atunci ministerul va redacta motivarea.
În 24 octombrie 2018, Tudorel Toader a anunțat declanșarea procedurii de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr, al cărui mandat la conducerea Parchetului General ar expira la sfârșitul lunii aprilie 2019 (mandatul procurorului general durează trei ani și poate fi prelungit o singură dată; Augustin Lazăr a fost numit în funcție la începutul lunii mai 2016). Ministrul Justiției a enumerat 20 de acuzații la adresa procurorului general, între care „probleme grave de comportament și comunicare publică, probleme grave de management, lipsa organizării eficiente și a asumării responsabilității, discursuri eminamente politice și acuzații la adresa autorităților statului, contestarea deciziilor Curții Constituționale” sau „modul de desfășurare a anchetei privind intervenția jandarmilor la protestul din 10 august din Piața Victoriei”.
Președintele Klaus Iohannis aprecia și atunci că propunerea de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr este o eroare și a lăudat prestația acestuia.
În 27 decembrie, ministrul Justiției i-a trimis din nou președintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a procurorului general. Și de această dată, președintele a respins revocarea procurorului general.
”Nu îl voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr. Face o treabă foarte bună acolo, sunt mulțumit de treaba pe care acesta o face, iar așa-zisa evaluare făcută de ministrul Justiției nu satisface rigorile legii”, a afirmat președintele Iohannis, pe 4 ianuarie.
Mandatul actualului procuror general al României, Augustin Lazăr, expiră în aprilie.