Sari direct la conținut

Daniel Funeriu despre ordonanta de urgenta care ii obliga pe invatatori si educatori sa faca facultatea: "E mai rusinos sa umilesti 22.000 de invatatori decat sa recunosti cinstit ca ai gresit"

HotNews.ro
Daniel Funeriu, Foto: Agerpres
Daniel Funeriu, Foto: Agerpres

„Guvernul Ponta I a lasat o mostenire ingrata cu aceasta problema guvernului Ponta II. Daca prevederea e justa, de ce vor sa modifice propria lor prevedere in Parlament? E mai rusinos sa umilesti 22.000 de invatatori decat sa recunosti cinstit ca ai gresit. Din pacate, nu a fost o greseala, ci o intentie ilegitima facuta cu buna stiinta; pacat ca vechiul guvern a lasat aceasta piatra de moara inutila noului guvern”, a declarat pentru HotNews.ro Daniel Funeriu in legatura cu ordonanta de urgenta care ii obliga pe invatatorii si educatorii fara facultate sa obtina o diploma de licenta in urmatorii 6 ani pentru a-si putea pastra postul.

„Remarc doua lucruri: primul este ca cei care urlau ca dupa 3 ani de dezbatere am dat o lege prin angajarea raspunderii, modifica acum acea lege prin ordonanta de urgenta. Al doilea si cel mai important este ca de fiecare data cand modifica Legea Educatiei se intra in tot felul de probleme, unele mai absurde decat altele. Deci legea trebuie pastrata, pentru ca este coerenta si in interesul elevilor. Credeti ca degeaba ne-a felicitat Comisia Europeana pentru ea? Sper ca o data campania electorala consumata sa se linisteasca apele si sa prevaleze ratiunea”, a mai spus Funeriu, ministrul care a promovat Legea Educatiei Nationale.

Referindu-se la explicatiile furnizate de Ecaterina Andronescu (cea care a promovat OUG problematica) si de Ministerul Educatiei, Funeriu a spus ca „Legea salarizarii prevede functiile de invatator si educator, deci exista toata baza legala necesara pentru salarizarea celor care nu indeplineau conditiile pentru a deveni profesori pentru invatamantul primar. Cum o lege reglementeaza doar pentru viitor, deci, in lipsa unei prevederi exprese care sa interzica acest lucru, Legea Educatiei Nationale permitea continuarea activitatii invatatorilor care nu indeplineau conditiile pentru a deveni profesori pentru invatamantul primar, asa cum a fost cazul in ultimii 2 ani”.

Daniel Funeriu s-a referit si la stoparea procedurii prin care Ministerul Educatiei ar fi trebuit sa echivaleze experienta si meritele a 22.000 de educatori si invatatori cu studiile de licenta: „De ce doamna ministru nu a semnat echivalarea pentru cei 22 000 de invatatori care au parcurs procedura prevazuta de lege? Daca o semna nu mai avea nevoie de ordonanta. Aceasta echivalare trebuia sa intre in functiune din 1 septembrie 2012, ceea ce ar fi reprezentat o crestere medie de 16% a salariului pentru acesti oameni”.

Alte declaratii ale lui Daniel Funeriu:

  • Stiu ca unii membri din majoritatea parlamentara actuala nu ma au la suflet pentru ca am promovat intotdeauna un tip de performanta pe care ei nu o pot atinge. Dar vreau sa le spun cu toata prietenia ca modificand bezmetic Legea Educatiei, doar pentru ca unii sa-si racoreasca frustrarile fata de mine, nu imi fac rau mie. Fac rau copiilor Romaniei. Aceasta lege nu este legea lui Funeriu, este legea noastra, a tuturor.
  • Majoritatea parlamentara trebuie sa stie ca gratie acestei legi am reintrodus invatamantul profesional, gratie acestei legi am putut sa aducem zeci de mii de copii la scoala, care altminteri ar fi fost pe strazi, gratie acestei legi avem echitate in finantare, iar scolile nu mai sunt in situatia sa nu poata sa plateasca electricitatea si caldura pentru ca primarul prefera sa finanteze echipa de fotbal, gratie acestei legi diplomele din Romania mai sunt recunoscute in Europa, gratie acestei legi avem o programa moderna de la grupa mica pana la clasa a II-a pe moment, gratie acestei legi avem un bacalaureat corect. Toate acestea sunt realitati, iar nerecunoasterea lor de catre larga majoritate parlamentara existenta doar pentru a satisface orgoliile politice ale unor oameni intunecati si meschini ii penalizeaza pe copiii nostri.
  • Nu am vazut pe nimeni sa strige in strada ca vrea bacalaureat fraudat, nu am vazut pe nimeni sa strige in strada ca vrea fabrici de diplome, nu am vazut pe nimeni sa strige in strada ca nu vrea invatamant profesional, dar vad zilnic pe strada, dar mai ales in politica, efectele a 20 de ani de promovare a mediocritatii, imposturii, non-valorilor. Nu-i puneti pe copii intr-o lupta a unora dintre voi pentru avantaje personale! Dati-le sansa sa aiba stabilitate.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro