Sari direct la conținut

Data referendumului, stabilita la 19 mai, cu 238 de voturi ‘pentru’

HotNews.ro

Parlamentarii decis prin vot, marti ca referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu sa aiba loc la 19 mai. Decizia a fost luata cu 238 de voturi „pentru” si 4 abtineri. Parlamentarii independenti care sunt membri PLD au parasit in prealabil sala de sedinte, neparticipand la votul final, dupa un gest similar al parlamentarilor PD.

Democratii s-au retras de la sedinta dupa ce PSD a propus un amendament potrivit caruia, in cazul in care nu se prezinta la vot jumatate plus unu din numarul cetatenilor cu drept de vot, Parlamentul decide daca si in ce conditii se organizeaza un nou referendum, in aceleasi conditii prevazute de lege.

Filmul evenimentelor:

ORA 12.53: Parlamentarii au dat votul final hotararii legate de referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu si au decis, cu 238 de voturi „pentru” si 4 abtineri, ca acesta sa fie organizat pe 19 mai.

ORA 12.50: Parlamentarii independenti care sunt membri PLD au parasit sala de sedinte, neparticipand la votul final.

ORA 12.18: Cristian Radulescu a anuntat ca parlamentarii PD se retrag din sala.Democratii s-ar retras de la sedinta dupa ce PSD a propus un amendament potrivit caruia, in cazul in care nu se prezinta la vot jumatate plus unu din numarul cetatenilor cu drept de vot, iar Curtea Constitutionala stabileste ca acesta este un temei pentru invalidarea referendumului, Parlamentul decide daca si

in ce conditii se organizeaza un nou referendum, in aceleasi conditii prevazute de lege.

Perioada de suspendare a lui Traian Basescu ar fi astfel prelungita cu inca maximum 30 de zile.

ORA: 11.55: Parlamentarii au adoptat articolul care prevede ca referendumul va avea loc pe 19 mai, cu 236 de voturi „pentru”, 50 „impotriva” si 3 abtineri. Propunerile privind datele de 13 si 20 mai au fost respinse cu 235 si respectiv 236 de voturi „impotriva”.

ORA 11.40: Senatorul independent Nicolae Vlad Popa a propus desfasurarea referendumului pe 13 mai, in ultima zi de duminica inainte de expirarea termenului de 30 de zile.

ORA 11.36: Liderul grupului parlamentar PD, Cristian Radulescu, a cerut organizarea referendumului pe 20 mai, in timp ce deputatul PRM Lucian Bolcas este de parere ca acesta trebuie sa inceapa pe 19 mai, dar poate sa se incheie pe 20.

ORA 11.30: Desi 359 de parlamentari si-au inregistrat prezenta, doar aproximativ 250 sunt in sala.

ORA 11:20: Sedinta a inceput dupa ce 359 din cei 465 de parlamentari si-au inregistrat prezenta. Primul punct de ordinea de zi este stabilirea datei referendumului.

ORA 10:45: Desi sedinta era programata sa inceapa la ora 10.00, majoritatea parlamentarilor inca nu a reusit sa ajunga in sala.

Cele doua Camere ale Parlamentului s-au reunesc in sedinta comuna, marti dimineata, pentru a lua o hotarare privind data organizarii referendumului in care populatia cu drept de vot sa raspunda daca vrea demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu.

Birourile permanente au propus, luni, ca data referendumului sa fie 19 mai, deoarece textul Constitutiei prevede ca termenul de 30 de zile incepe din momentul aprobarii suspendarii de catre Parlament.

Campania electorala se va incheia cu 48 de ore inainte de data referendumului, potrivit reglementarilor legislative in vigoare.

Potrivit Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, data si obiectul referendumului se stabilesc si se aduc la cunostinta publica cu cel putin 20 de zile inainte de ziua desfasurarii acestuia.

Acelasi act normativ lasa la latitudinea autoritatilor stabilirea zilei din saptamana in care de va desfasura referendumul. Singura exceptie in acest sens este plebiscitul de interes local, care este organizat doar in zilele de duminica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro