Date oficiale: 193.573 de angajați din învățământ, adică puțin peste 50% vor să fie vaccinați, față de 167.977 acum 2 săptămâni / Câți dintre ei au reușit să se vaccineze
Ministerul Educației anunță că 193.573 de angajaţi din sistemul de învăţământ, adică 50,3%, îşi declară disponibilitatea de vaccinare, față de 167.977 în urmă cu două spătămâni. Dintre aceștia, doar 14% au reușit să se vaccineze cu prima doză de vaccin. Reamintim că școlile ar urma să fie redeschise din 8 februarie, însă decizia finală va fi anunțată marți.
Ministerul Educaţiei a anunțat, luni seară, că, până în momentul de faţă, în învăţământul preuniversitar, 50,3% dintre angajaţi și-au declarat disponibilitatea de vaccinare raportat la totalul de 292.872 de angajaţi în sistemul de învăţământ preuniversitar.
În sistemul de învăţământ universitar, procentul privind disponibilitatea de vaccinare este de 77% (raportat la totalul de 60.389 angajaţi în sistemul de învăţământ superior, personal titular şi asociat).
În total, numărul angajaţilor din sistemul de învăţământ care şi-au declarat disponibilitatea de vaccinare (inclusiv cei deja vaccinaţi până la data de 1 februarie 2020) este de 193.573 persoane – 147.314 din sistemul de învăţământ preuniversitar şi 46.259 din sistemul de învăţământ universitar).
Numărul angajaţilor din sistemul de educaţie deja vaccinaţi cel puţin cu prima doză este de 27.033, reprezentând 14% din angajaţii cu disponibilitate de vaccinare – 17.357 din sistemul de învăţământ preuniversitar şi 9.676 din sistemul de învăţământ universitar, inclusiv cadrele didactice din învăţământul superior medical.
Astfel, disponibilitatea pentru a fi vaccinați a crescut în rândul angajaților din învățământ. În prima etapă de consultare, adică până în 15 ianuarie, în învățământul preuniversitar, 45,06% dintre angajați își declaraseră disponibilitatea de vaccinare. În sistemul de învățământ universitar, procentul privind disponibilitatea de vaccinare era atunci de 59,64%.
În total, numărul angajaților din sistemul de învățământ care și-au declarat disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie era de 167.977 persoane – 131.962 din sistemul de învățământ preuniversitar si 36.015 din sistemul de învățământ universitar.
Decizia finală privind redeschiderea școlilor ar urma să fie luată marți.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că în Europa, din cele 27 de state, doar 3 – Germania, Danemarca și Portugalia – nu au dechise cel putin grădițele și învățământul primar sau nu au în curs o astfel de decizie. „Ne concentrăm atenția pentru redeschiderea școlilor. În eventualitatea unei decizii favorabile mâine, aceasta va fi confirmată prin hotărâre a CNSU și apoi ordin al ministrului Educației”, a spus Cîmpeanu.
Ministrul Educației a precizat că vor fi 4 situații în care va fi posibil în continuare scenariul hibrid, dacă vor fi redeschise școlile:
- 1. Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități. Ei vor face în continuare online.
- 2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Pentru aceștia, învățământul va fi în continuare online.
- 3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă.
- 4. Profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online.
În 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că, din 8 februarie, majoritatea şcolilor ar urma să se redeschidă, dar o decizie finală va fi luată în 2 februarie. El spunea că se revine la sistemul în care se ţine cont de evoluţia pandemiei de COVID-19, adică de rata de infectare, în fiecare localitate.
Iohannis preciza atunci că în localitățile care se încadrează în „scenariul verde”, toate școlile ar urma să se redeschidă fizic, în localitățile care se încadrează în „scenariul galben” vor merge la școală elevii din ciclul primar și cei din clasele a VIII-a și a XII-a, precum și copiii de grădiniță. Dacă localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă fizic la cursuri copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.
Ce înseamnă că o localitate se află în scenariul verde, galben sau roșu?
- Scenariul verde – rata de infectare între 0 și 1,5 la mia de locuitori
- Scenariul galben – rata de infectare între 1,5 și 3 cazuri la mia de locuitori
- Scenariul roșu – rată de infectare peste 3
CITEȘTE ȘI: