Sari direct la conținut

De 4 iulie, un nou termen pe dexonline: kremlinologie

Contributors.ro
Vladimir Tismaneanu, Foto: Arhiva personala
Vladimir Tismaneanu, Foto: Arhiva personala

Azi a fost introdus pe dexonline un termen scris de mine: KREMLINOLOGÍE s. f. Domeniu interdisciplinar care studiază modul de funcționare a instituțiilor și metodelor specifice pentru practicile politice, ideologice, economice și culturale din URSS și din alte regimuri de tip sovietic și care studiază, în același timp, personalitățile implicate în viața politică sovietică și postsovietică. ♦ (pop.) Disciplină care analizează jocurile de putere de la Kremlin și, în sens mai larg, de la vârful oricărui sistem comunist. – Kremlin nume propriu + gr. logos – studiu

http://dexonline.ro/cuvantul-zilei/2014/07/04

Dorelian Bellu a postat pe Facebook: “Vladimir Tismăneanu împlinește astăzi 63 de ani, ocazie cu care l-am invitat să definească un termen pentru dexonline. A acceptat și i-am propus acest cuvânt. Astăzi este și ziua Statelor Unite ale Americii, tot pe 4 iulie 1951 avea loc prima emisiune a postului Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, pentru Cehoslovacia, iar doi ani mai târziu, Imre Nagy era desemnat prim-ministru al Ungariei. Deși marxist, acesta a încercat să-și scoată țara din sfera de influență sovietică. În urma revoluției din Ungaria din 1956, Nagy a fost judecat și spânzurat.”

Imagine Carmen Nistor

Imagine Carmen Nistor

Devenit, asadar, lexicograf, i-am trimis lui Dorelian acest mesaj:

“Stiu ca te pasioneaza istoria. O poveste din Bucuresti din anii 80. Mama se intalneste intr-o plimbare in Parcul Herastrau (fost Stalin) cu Simion Bughici, fost ambasador la Moscova, fost ministru de externe al RPR, succesorul Anei Pauker in fruntea MAE. Si mama, si Bughici, ilegalisti la pensie. Eu vorbeam de-acum la Europa Libera, scriam intens despre luptele pentru putere de la Kremlin, din PCR etc Bughici o intreaba pe mama: “Ce-ti mai face fiul, aud ca a plecat din tara”. Mama: “Este in America, preda la o universitate de-acolo, e politolog”. Bughici, surazand vag complice: “Eu cred ca e kremlinolog…”

In anii 50, in calendarul de perete publicat, cred, de Editura Politica, la data de 4 iulie nu se mentiona ziua Americii, ci faptul ca Engels a publicat in acea zi (oare cum stiau ei acest lucru?) “capodopera” Anti-Duhring:) ) ”

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro