Sari direct la conținut

De ce a devenit „din ce în ce mai complicată” lupta din jurul orașului Bahmut / Pe cine au aruncat rușii în luptă

HotNews.ro
Război în Ucraina: Orașul Bahmut este în mare parte distrus după luni de lupte acerbe, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Război în Ucraina: Orașul Bahmut este în mare parte distrus după luni de lupte acerbe, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Situația din jurul orașului Bahmut, devenit un simbol al luptei pentru controlul regiunii Donbass din estul Ucrainei, este „extrem de tensionată”, în condițiile în care rușii au aruncat în luptă „cele mai antrenate” unități de asalt ale grupului de mercenari Wagner, a declarat marți comandantul Forțelor terestre ale Ucrainei, generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, citat de CNN.

Potrivit oficialului ucrainean, „în ciuda pierderilor semnificative”, rușii au aruncat în lupta pentru Bahmut cele mai antrenate unități de asalt Wagner, încercând să spargă apărarea trupelor ucrainene si să înconjoare orașul.

Trupele ucrainene s-au luptat să mențină accesul spre Bakhmut, în condițiile în care forțele ruse au avansat treptat spre nord și vest de oraș în ultimele săptămâni.

  • „În luptele pentru Bahmut, soldații noștri sunt un exemplu de rezistență, curaj și eroism”, a adăugat comandantul Forțelor terestre ale Ucrainei, într-un mesaj postat marți pe canalul de Telegram al Centrului militar media al Ucrainei.

Situație „din ce în ce mai complicată”

De altfel, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni seara că situația trupelor sale din jurul orașului Bahmut este „din ce în ce mai complicată”, în timp ce colonelul Yuriy Madyar, comandantul Brigăzii 28 Mecanizate, a descris situația de acolo ca fiind „extrem de dificilă”.

  • „Situația devine din ce în ce mai complicată. Inamicul distruge în mod sistematic tot ceea ce poate fi folosit pentru a ne proteja pozițiile”, a spus Zelenski în mesajul său zilnic, numindu-i pe soldații ucraineni angajați în luptă „adevărați eroi”.

Din vară, trupele Moscovei încearcă să cucerească orașul Bahmut, de importanță strategică, care a devenit un simbol al luptei pentru controlul regiunii Donbass din estul Ucrainei.

În declarațiile difuzate luni la televiziunea rusă, Denis Pușilin, șeful numit de Moscova la conducerea regiunii Donețk din estul Ucrainei, a declarat că toate căile de acces către orașul-fortăreață Bahmut sunt „la îndemâna armelor” forțelor pro-ruse.

Forțele ruse încearcă să încercuiască Bahmutul de mai multe săptămâni și au reușit să taie mai multe rute importante de aprovizionare pentru trupele ucrainene.

Șeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat sâmbătă că oamenii săi au capturat satul Yagidne de la periferia nordică a Bahmutului.

De ce este importantă pentru Rusia capturarea Bahmutului

Rusia încearcă să încercuiască Bahmutul, forțând Ucraina să își retragă garnizoana pentru că asta ar oferi Moscovei primul său premiu major în mai mult de jumătate de an, după una dintre cele mai sângeroase faze ale războiului de până acum – un asalt rusesc neîncetat care a început pe un teren înghețat, scrie Reuters.

Cu forțele refăcute cu sute de mii de rezerviști chemați la sfârșitul anului trecut, Rusia și-a intensificat atacurile în mai multe zone de-a lungul frontului din est. Țările occidentale spun că multe dintre asalturile Rusiei au eșuat cu costuri ridicate.

Dar trupele Moscovei au făcut și progrese clare, chiar dacă lente, la nord și la sud de Bahmut, încercând să taie calea forțelor ucrainene în interiorul orașului în ruină, în care se aflau cândva aproximativ 75.000 de persoane.

„Acolo se duc lupte crâncene. Comandamentul face tot ce poate pentru a împiedica inamicul să avanseze pe teritoriul nostru”, a declarat Serhii Cerevati, un purtător de cuvânt al comandamentului militar din estul Ucrainei, pentru televiziunea ucraineană, descriind situația din jurul Bahmutului.

La rândul său, Moscova a transmis că a distrus un depozit de muniție ucrainean în apropiere de Bahmut și a doborât rachete de fabricație americană și drone ucrainene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro