Sari direct la conținut

De ce atacă rușii civili în Ucraina. Directoarea serviciilor de informații SUA: Rusia va fi trasă la răspundere

HotNews.ro
Avril Haines, directoarea serviciilor nationale de informatii ale SUA, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Avril Haines, directoarea serviciilor nationale de informatii ale SUA, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Directoarea serviciilor de informații americane, Avril Haines, a declarat joi că forțele ruse conduc operațiuni cu „nesocotire nesăbuită” față de civili, deoarece se confruntă cu o rezistență mai puternică decât se aștepta în Ucraina, iar agențiile de informații le urmăresc acțiunile pentru a le cere socoteală.

Haines a spus că ofițerii de informații americani documentează acțiunile Rusiei pentru a cere socoteală guvernului de la Moscova și celor responsabili de atacurile asupra civililor.

„CI (comunitatea de informații) este angajată în întreaga interagenție pentru a documenta și a trage la răspundere Rusia și actorii ruși pentru acțiunile lor”, a declarat Haines la audierea anuală a Comisiei de Informații a Senatului privind amenințările la nivel mondial la adresa securității SUA.

„Armata rusă a început să-și slăbească regulile de angajare pentru a-și atinge obiectivele militare”, a declarat Haines.

Rusii atacă ține civile, fie în timp ce oamenii încearcă să fugă din orașele bombardate de forțele ruse, fie sunt bombardate spitale, blocuri și alte clădiri civile.

Narativa Rusiei este că ea nu a invadat Ucraina, ci este o ”operațiune specială” pentru a proteja civilii de ”genocid” și pentru o „denazificare” a Ucrainei.

La informațiile potrivit cărora rușii au ucis sau rănit civili, exemplu fiind spitalul din Mariupol, oficialii de la Kremlin acuză Ucraina de stabilirea unor poziții de luptă în zonă, știri false, minciuni.

De altfel, atacurile nediscriminatorii asupra zonelor urbane și țintirea deliberată a civililor este o tactică pe care Rusia a mai folosit-o și în alte războaie are scopul de a slăbi moralul populației în încercarea de a le submina voința de a rezista.

Pe 3 martie, o primă echipă de la Curtea Penală Internațională de la Haga a plecat spre Ucraina pentru a începe să investigheze posibile crime de război.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro