Sari direct la conținut

De ce cresc taxele pe consum

HotNews.ro

Pe scurt

• TVA (taxa pe valoare adaugata) si GST (taxa pentru bunuri si servicii – utilizata in anumite tari, precum Australia, Canada) sunt doua dintre taxele cu cea mai rapida crestere la nivel global, dupa cum se arata intr-un raport publicat recent de catre PricewaterhouseCoopers.

• Raportul arata ca modul de taxare introdus recent in Australia sau Singapore este mai eficient in combaterea fraudei decat sistemul TVA din UE.

• Acest raport, „Schimbarea centrului de greutate – evolutia impozitelor si taxelor indirecte”, explica cresterea impozitelor si taxelor indirecte si se concentreaza pe cateva subiecte cheie cum ar fi: schimbarea centrului de greutate de pe impozitele directe pe cele indirecte, bariere in calea afacerilor si nevoia de reforma, litigii si folosirea tehnologiei in intocmirea raportarilor legate de impozitele indirecte.

• Fata de sistemele de TVA implementate cum este cel din Uniunea Europeana, sistemele de TVA/GST introduse in ultimii zece ani (de exemplu in Australia si Singapore) par a facilita mult mai putin frauda asigurand in acelasi timp un grad mai mare de respectare a cerintelor de raportare.

• Raportul recomanda ca reactia Comisiei Europene sa includa o dezbatere cuprinzatoare care sa rezolve problemele legate de frauda bazata pe veriga lipsa in comertul intracomunitar (sau frauda de tip „carusel”) care corespunde necesitatii de a raspunde unui mediu de afaceri global foarte competitiv.

Raportul se refera la progresele inregistrate de catre Comisia Europeana si OECD in rezolvarea nesincronizarii actuale si lipsei de convergenta din legislatia de TVA/GST.

• Raportul sugereaza ca un consens ferm si o acceptare generala a unor standarde ce pot functiona la nivel international vor fi esentiale pentru evitarea impunerii unor sarcini excesive de raportare asupra companiilor si evitarea crearii de bariere in calea schimburilor comerciale internationale.

Pentru detalii despre raport, vezi documentul anexat

Opinie consultant

Ionut Zeche, Tax Partner la Biris Goran Tax Consulting, spune ca in aprilie 2004 Comisia Europeana a facut public un raport care a dezbatut in amanunt frauda fiscala generata de TVA.

A rezultat ca in anumite state membre (la acea vreme) frauda in materie de TVA era de 10% din sumele colectate din TVA Vezi raportul Comisiei Europene, ultimul lansat cu aceasta tematica, pag. 5).

„Cred ca in Romania acest nivel de frauda a scazut insa se situeaza peste 10%. Insa o eventuala crestere a impozitelor sau taxelor indirecte nu ar stopa frauda. Pe de alta parte, legislatia romaneasca in materie de TVA este armonizata la Directiva 6 europeana, astfel incat orice modificare majora ar insemna derogari, a caror acceptare este destul de dificila.”, potrivit lui Zeche.

La nivel global, statele au crescut impozitele indirecte. In Romania ultima masura a fost, din contra, una de scadere a TVA (de la 22 la 19 la suta, incepand cu 2005). TVA are cea mai mare pondere in bugetul de stat, peste nivelul din alte state, membre UE.

Explicatia acestui aparent paradox este simpla.

„Pe de o parte, Romania este o piata de consum in crestere, pe de alta parte, gradul de colectare al TVA este cu mult mai ridicat decat cel al altor taxe si impozite. „, spune Zeche.

„Unul din punctele importante al raportului PwC este ca propune un dialog pe aceasta tema, iar Romania, ca stat membru, este deja parte a acestui dialog, care se poarta la Bruxelles”, a adaugat Zeche.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro