De ce e atât de scump să petreci Revelionul în România? Proprietar pensiune în Bucovina: „Am epuizat pachetele de sărbători în trei săptămâni”
Pentru că apropierea sărbătorilor de iarnă a adus și în acest an la unele „revolte” pe internet, deja clasice, ale unor români referitoare la prețurile considerate mari pentru vacanțele din România, am rugat un expert în turism și un proprietar de pensiune să răspundă la întrebarea din titlu. Iată care sunt perspectivele lor.
O simplă căutare pe Google ne arată ofertele pensiunilor și hotelurilor din țară, unde prețurile pentru trei – patru nopți de cazare trec de 600 – 700 euro și pot ajunge și la peste 1000 de euro de persoană.
Ca să luăm un exemplu concret, unul din miile de pe internet, pensiunea „La Conac în Bucovina” are o ofertă de Revelion pentru patru nopți de cazare care începe de la 3500 de lei de persoană.
Am contactat reprezentanții acestei unități de cazare și am stat de vorbă cu ei despre cum anume justifică aceste prețuri.
„Fiecare client își alege vacanța pe care și-o dorește cu adevărat”
„Prețul cerut reflectă costul serviciilor incluse în pachetele de sărbători, pachete pe care oricum le-am epuizat în trei săptămâni de când am scos oferta”, spun reprezentanții „La Conac în Bucovina”.
Ei subliniază cum la fel ca în cazul altor locații din România, unde se face turism „cu seriozitate”, pachetele pe care le au includ cazare de 4* (cu investiții încheiate în cursul acestei luni, acces gratuit la întreaga zonă SPA (piscină interioară încălzită, jacuzzi, saună uscată și umedă, ciubăr cu apă sărată), toată ziua, toate mesele tip bufet, cu băuturi răcoritoare și alcoolice incluse, petreceri, cât și tradiții și obiceiuri autentice din Bucovina, pe care oamenii nu le văd în multe locuri.
„Cei care au valoarea turismului făcut cu simț de răspundere nu mai aleargă de mult după himere ieftine, după cum nici afară nu mai există (cazări sau bilete de avion care au crescut considerabil în ultima vreme).
Prețurile noastre au suferit doar o creștere ușoară față de anul trecut, mai mică decât rata inflației de anul ăsta. Și nu mi se pare scump, atâta vreme cât toate ingredientele pe care le folosim în mâncare sunt atent căutate la producători locali din zonă și nu cumpărate din supermarket-uri, câtă vreme prăjiturile și cozonacii ies din mâinile bucătăreselor noastre, care muncesc enorm în perioada asta, când toate bucatele de pe masă sunt tradiționale, de zici că te așteaptă bunica cu masa pusă, când copii primesc cadouri de la un Moș Crăciun veritabil care vine cu trăsura și sacul plin de jucării, când mănânci șorici proaspăt sau îți cântă lăutarii la scripcă, muzică populară autentică”, a explicat managerul locației.
Reprezentanții La Conac subliniază cum ei cred cu tărie că fiecare client își alege vacanța pe care și-o dorește cu adevărat. La ei, spre exemplu, vin oaspeți stabiliți de mulți ani în străinătate, cu copii născuți acolo, care revin în țară pentru a le arăta celor mici tradiții și obiceiuri pe care nu le văd în afară.
„Români care sunt încă mândri de țara lor și care disting foarte clar scumpul din România, față de ieftinul din afară. România ar trebui să fie DOAR o țară turistică, la ce resurse are. Lipsesc multe însă, dar noi muncim mult, cu simț de răspundere”, adaugă aceștia.
Ei menționează cum sunt deranjați de denigrarea turismului românesc și lipsa de răspundere din partea autorităților.
„Ne omoară cu controalele, unele care de multe ori au cerințe absurde și care respectă o legislație diferită, cu cerințe diferite, de la o autoritate la alta, pe care nu o pot armoniza cumva, astfel încât noi, cei care muncim zi de zi, să fim lăsați în pace și să ne plătim taxele și impozitele la timp.”
„Chiar dacă românii sunt în general „cârcotași”, statistica arată că majoritatea românilor călătoresc în România”
Brașov, Piața Sfatului. FOTO: Inquam Photos / Attila Szabo
Traian Bădulescu, consultant în turism şi purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), vorbește despre cum perioada asta de sărbători de iarnă, în toată lumea, vine cu pachete turistice scumpe, deoarece există o cerere foarte mare. România nu face abatare de la această regulă.
„Chiar dacă românii sunt în general „cârcotași” privind turismul intern, statistica arată că majoritatea românilor călătoresc în România (între 8 și 10 milioane de turiști pe an, în ultimii 10 ani).
În România, o familie poate plăti de la 2000 de lei pentru două nopți la o pensiune rurală, de Crăciun, până la 3000 – 4000 de euro de Revelion, însă cu servicii all inclusive și cu cină de Revelion, cu artiști cunoscuți, la un hotel de 4 sau 5 stele, la Poiana Brașov sau Predeal. Există, însă, oferte de 800 – 1200 de euro per cameră pentru trei nopți, de Revelion, la hoteluri de 4 stele din stațiuni balneare, precum Băile Herculane, Băile Sovata etc.”, explică el.
Spre exemplu, adaugă expertul, o cină de Revelion în Capitală, la un hotel de top, poate costa, de persoană, între 150 și 300 de euro, în timp ce un cuplu, dacă merge la un restaurant central, achită pentru o masă între 200 și 500 de lei.
„Suntem membri ai Uniunii Europene, au crescut și veniturile, dar mai ales vorbim de o rată a inflației, iar costurile generale au crescut mult și în România. Totuși, față de Europa occidentală, prețurile sunt considerabil mai mici. Orice tarif trebuie raportat la nivelul de venituri al țării, la impozite și taxe, dar și la nivelul concurenței”, adaugă consultantul în turism.
Prețurile în 2023 au crescut față de anul trecut cu între 5 și 25 %
Prețurile din 2023 sunt mai mari decât cele de anul trecut, iar Traian Bădulescu confirmă că au crescut între 5-25%. El aduce în discuție faptul că vorbim despre o criză financiară la nivel global, dar și de o rată a inflației de circa 15% în România. În ultimii doi ani, lucrul ăsta a putut fi observat cu ușurință, subliniază consultantul, la orice supermarket de cartier, unde prețurile pentru bunurile de larg consum au crescut cu 20% sau chiar 50%.
„Hotelierii trebuie să se aprovizioneze permanent, iar costurile pentru alimentație, dar și pentru energie etc., au crescut mult. Iar în industria HoReCa, salariile sunt, la ora actuală, de minim 600 de euro net per angajat. Ceea ce este normal, doar că implică și o creștere a costurilor”, completează el.
Cu toate astea, la nivel național, hotelurile, pensiunile rurale, cât și structurile de cazare de calitate, cele care s-au promovat, au deja un grad de ocupare de minimum 90%, multe chiar de 100%, precizează reprezentantul ANAT.
În ceea ce privește cele mai solicitate zone, el menționează stațiunile montane de pe Valea Prahovei (Sinaia, Bușteni, Azuga), Predeal, Poiana Brașov, dar și Rânca, Semenic, Slănic Moldova sau Borșa. În România avem aproximativ 400 mii de locuri de cazare clasificate, iar cifrele confirmă faptul că românii vor să-și petreacă Revelionul în afara casei, în alte localități sau stațiuni.
„În Zanzibar, sunt cel puțin 20 de români care au investit în hoteluri și vile”
Zanzibar. FOTO: Dreams Time
Traian Bădulescu precizează cum anul ăsta, primul după 2019, vine cu un sezon de iarnă diversificat pentru opțiunile românilor.
„Românii doresc să călătorească și în afara țării și este foarte bine”, spune el.
Mulți aleg Austria, Bulgaria, Franța, Elveția sau Italia, dar și city-break-uri în mari orașe europene precum Viena, Praga, Paris, Amsterdam, Londra, Barcelona, Roma, Istanbul sau Atena. Cei care dispun de un buget mediu, adaugă consultantul în turism, aleg destinații precum Egipt sau Dubai, unde un minisejur de Revelion poate costa între 2000 și 4000 de euro/per familie, cu tot cu zbor.
„Observ o tendință în creștere pentru destinațiile exotice, îndepărtate. De exemplu, în Zanzibar (insula care aparține Tanzaniei), sunt cel puțin 20 de români care au investit în hoteluri și vile, iar cei mai mulți turiști sunt din România.
Pe de altă parte, de Revelion sunt români care aleg America Latina, Extremul Orient, SUA și Canada și alte destinații. Remarc și o creștere pentru croaziere, și sunt câteva mii de români care au optat să-și petreacă Revelionul pe un vas de croazieră”, explică el.
La o scurtă comparație de prețuri, Bădulescu spune că un hotel sau pensiune cu 2-3 stele sau margarete oferă petreceri de Revelion la prețul de 600/800 de euro per cameră. Spre exemplu, zice el, la un hotel din Băile Herculane, 4 stele, cu servicii all inclusive, 3 nopți de Revelion, și cu cină festivă, costă 900 de euro camera.
În Egipt sau Turcia (Antalya), un pachet turistic poate porni de la 700 de euro de persoană, la un hotel de 4 stele, cu cină festivă inclusă.
„Firește, tarifele pot varia de la 6-700 de euro până la 5000-10.000 de euro per cameră sau mai mult, dacă vorbim de destinații exotice, îndepărtate. Pe litoralul românesc, căci sunt hoteluri deschise permanent, o cameră de Revelion poate costa între 800 și 1500 de euro de persoană, pe când în stațiunile montane tarifele sunt mai mari, fiind sezonul de iarnă.
Știm cu toții, în Europa Occidentală, petrecerile de Revelion se încheie la 12 noaptea, după un foc de artificii, eventual. O cazare la un hotel de 3 stele în Bulgaria, cu mic dejun și unde cina festivă de Revelion se plătește, poate costa mai puțin decât la un hotel similar, dintr-o stațiune montană din România.
În același timp, câteva zile de Revelion, cu tot cu transport (zbor eventual) pentru destinații pornind de la marile orașe europene, Dubai sau destinații exotice, costă minim 1000 de euro de persoană. Și, firește, se poate ajunge la 3000-5000 de euro de persoană, pentru un sejur de minim 10 zile într-o destinație exotică, îndepărtată. Ca destinații apropiate și cu tarife mai mici, inclusiv de Revelion, recomand Bulgaria, Ungaria, Grecia, Turcia și Serbia”, completează el.
În general, concluzionează purtătorul de cuvânt ANAT, în România, o familie formată din doi adulți, pentru trei nopți de cazare, la un hotel decent, va scoate din buzunar între 700 și 3000 de euro, în funcție de clasificarea și calitatea cazării, cât și a programului artistic de Revelion.
„Foarte multe hoteluri din stațiuni montane sau balneare oferă servicii all inclusive, la un tarif între 1000 și 3000 de euro de familie, pentru trei nopți de cazare. Trebuie să înțelegem că peste tot, în lume, de Revelion, tarifele pot fi și duble față de o altă perioadă. Pentru că există o cerere ridicată”, încheie el.