Sari direct la conținut

De ce mâncăm sare iodată? O poveste de acum 70 de ani despre cum iodul din sare ne face mai inteligenți

HotNews.ro
Creier și inteligență, Foto: Bulat Silvia | Dreamstime.com
Creier și inteligență, Foto: Bulat Silvia | Dreamstime.com

​Sarea iodată este nelipsită astăzi de pe mesele noastre, ale tuturor, însă puțină lume își mai amintește cum, când și de ce a ajuns ea pe mesele românilor. Dacă astăzi ea este o normalitate, acum mai bine de 70 de ani nu era deloc așa. Sarea iodată a ajuns pe mesele românilor începând cu anul 1954, când profesorul Ștefan Marius-Milcu a instituit un program național de prevenție a gușii endemice și a cretinismului endemic prin iodarea universală a sării.

Acest program și-a dovedit eficiența, pentru că astăzi, în România, nu mai avem cretinism endemic, arată conf. dr. Diana Loreta Păun, medic primar endocrinolog la Institutul C. I. Parhon din București și consilier prezidențial în cadrul Departamentului de Sănătate Publică de la Cotroceni.

„Iar românii, haideți să recunoaștem – mă refer la generațiile de după anul 1954 – parcă sunt și mai deștepte, și mai frumoase decât predecesorii noștri, ceea ce nu este o glumă, este purul adevăr”, afirmă dr. Diana Păun.

„Nu există funcție a organismului care să nu se afle sub influența hormonilor tiroidieni”

Hormonii tiroidieni sunt implicați, practic, în creșterea, dezvoltarea și funcția tuturor țesuturilor organismului, explică dr. Diana Păun.

„Rolurile hormonilor tiroidieni sunt multiple. Practic, nu există funcție a organismului și organ care să nu fie sub influența hormonilor tiroidieni”, arată medicul.

Conf. dr. Diana Păun, medic primar endocrinolog

„Inima bate deoarece este stimulată inclusiv de hormonii tiroidieni. Tubul digestiv funcționează tocmai pentru că mobilitatea gastro-intestinală se află sub controlul hormonilor tiroidieni. Metabolismele, termoreglarea, producerea de căldură, metabolismul glucidic, lipidic, protodic, toate sunt sub controlul hormonilor tiroidieni. Bineînțeles, și al altor hormoni, dar hormonii tiroidieni sunt cel mai des studiați și cunoscuți din perspectiva metabolică”, spune dr. Diana Păun.

„Nu există civilizație fără tiroidă”

Medicul Diana Loreta Păun amintește un citat celebru al lui Constantin Parhon, care spunea că „Nu există civilizație fără hormoni tiroidieni sau fără tiroidă.”

Ce înseamnă acest lucru? „Înseamnă că hormonii tiroidieni au un rol decisiv în dezvoltarea, încă din viața intrauterină, a creierului fetal”, explică medicul Diana Păun.

Conf. dr. Diana Păun este de părere că „nivelul de inteligență crescută al românilor are legătură și cu faptul că noi ce ocupăm atât de bine de patologia tiroidiană și am reușit să prevenim printr-o politică publică – știți că se vorbește mult despre politicile publice în sistemul sanitar și toată lumea critică autoritățile pentru faptul că nu fac ce trebuie și cât trebuie.”

Sare / Foto: Shaiith | Dreamstime.com

„Cineva a făcut ce a trebuit și când a trebuit – și mă refer la profesorul Ștefan Marius-Milcu, care în anul 1954 a instituit un program național de prevenție a gușii endemice și a cretinismului endemic prin iodarea universală a sării. Acest program și-a dovedit eficiența, pentru că astăzi, în România, nu mai avem cretinism endemic.”

„Iar românii, haideți să recunoaștem – mă refer la generațiile de după anul 1954 – parcă sunt și mai deștepte, și mai frumoase decât predecesorii noștri, ceea ce nu este o glumă, este purul adevăr”, încheie dr. Diana Păun.

Peste 700 de mii de români suferă de hipotiroidism, cea mai frecventă afecțiune a tiroidei. Campanie de informare lansată de Ziua Mondială a Tiroidei

În fiecare an, pe data de 25 mai, este marcată Ziua Mondială a Tiroidei, pentru a fi subliniată importanța acestei glande în activitatea întregului organism, dar și provocările cu care se confruntă pacienții diagnosticați cu afecțiuni tiroidiene.

​„Ce știi despre tiroidă? Informează-te!” este numele campaniei lansate de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimmune – APAA, care își propune să atragă atenția românilor asupra simptomelor pe care disfuncția glandei tiroide le poate produce și, mai ales, să îi trimită la medicul de familie în cazul unor suspiciuni.

Simptomele care ar trebui să grăbească vizita la medicul de familie și care pot semnala o hipotiroidie sunt oboseală neexplicată, lipsă de energie, piele uscată, constipație, față umflată, intoleranță la frig, creștere în greutate, probleme de memorie. La femei, hipotiroidismul poate provoca dereglări menstruale sau infertilitate.

Simptomele hipertiroidiei sunt opuse, dar la fel de alarmante: palpitații, pierdere involuntară în greutate, agitație și stare de nervozitate, insomnie, incapacitate de concentrare, transpirație în exces, tremor al mâinilor.

„Dacă aveți aceste simptome, primii pași pe care trebuie să-i faceți sunt vizita la medicul de familie și analizele de sânge, care sunt decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Este vorba de hormonul de stimulare tiroidiană TSH și unul dintre hormonii tiroidieni: tiroxina, fracțiunea liberă – FT4. Dacă analizele semnalează o afecțiune, medicul de familie vă recomandă un consult la medicul endocrinolog.” spune Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Bolile tiroidiene netratate pot asocia complicații cardiovasculare și tulburări digestive, dereglări emoționale și anxietate, precum și scăderea calității vieții.

„Simptomele disfuncției tiroidiene, fie că sunt cauzate de o producție prea mare, fie prea mică de hormoni tiroidieni, pot fi uneori puse pe seama altor factori precum stresul, activitatea susținută, diferite probleme apărute în viața de zi cu zi. Hipotiroidismul reprezintă cea mai frecventă formă de patologie tiroidiană, cu o medie a prevalenței la persoane peste 14 ani, de aprox. 3,5-5,5% în Europa, iar pentru România o prevalență estimată de aprox. 4,5% din populația adultă. Conform datelor Institutului Național de Statistică, populația României este de aprox. 19,2 milioane de locuitori, dintre care persoane de peste 14 ani sunt aprox. 16,2 milioane. Plecând de la aceste cifre și statistici estimăm că în România sunt aproximativ 727.000 pacienți adulți cu hipotiroidism.”, spune prof. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog.

„Oboseala, lipsa de putere, starea generală proastă pot fi semne de probleme cu tiroida. Toți oamenii, dar mai ales femeile, pentru că 80% dintre pacienți sunt femei, ar trebui să se întrebe ce știu despre tiroidă! Iar o vizită la medicul de familie poate primi un răspuns la întrebarea legată de simptomele resimțite.”, arată conf. dr. Diana Păun, medic primar endocrinolog.

Campania „Ce știi despre tiroidă? Informează-te!” lansată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA are ca scop creșterea gradului de conștientizare a afecțiunilor tiroidiene și de accentuare a importanței monitorizării periodice a stării de sănătate a persoanelor diagnosticate cu afecțiuni tiroidiene, dar și a populației generale.

Anul acesta, în cadrul campaniei este lansat chestionarul de depistare a simptomelor de hipotiroidism. Chestionarul este disponibil online aici: https://www.apaa.ro/Campanii/ce-stii-despre-tiroida.shtml, iar rolul lui este să ajute oamenii să înțeleagă dacă simptomele observate indică o afecțiune a glandei tiroide. Acest instrument de verificare nu înlocuiește consultația medicală. Pentru stabilirea diagnosticului și inițierea tratamentului, pacienții trebuie să contacteze medicul de familie sau medicul endocrinolog.

Foto: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro