Sari direct la conținut

De ce încinge telefoanele Șoigu pentru a avertiza că Ucraina pregătește o „bomba murdară”

HotNews.ro
Serghei Soigu alaturi de generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major al Rusiei, Foto: Vadim Savitsky / TASS / Profimedia Images
Serghei Soigu alaturi de generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major al Rusiei, Foto: Vadim Savitsky / TASS / Profimedia Images

În timp ce pe câmpul de luptă, forțele ucrainene au desfășurat noi operațiuni ofensive în nord-estul Ucrainei, iar forțele rusești au continuat să se pregătească pentru o retragere din Herson, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a început să își sune omologii occidentali pentru a le transmite că Ucraina pregătește un atac cu o „bombă murdară” sub steag fals într-o încercare de a încetini sau chiar suspenda ajutorul militar occidental pe care îl primește Kievul, se arată în cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a încercat probabil să încetinească sau să suspende ajutorul militar occidental acordat Ucrainei și, eventual, să slăbească alianța NATO prin convorbirile alarmiste pe care le-a avut duminică cu mai mulți miniștri ai apărării din țări membre NATO.

Șoigu și-a sunat duminică omologii din Franța, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite, susținând că Ucraina se pregătește să efectueze un atac sub steag fals folosind o „bombă murdară”, adică un exploziv convențional amestecat cu material radioactiv, care nu este o armă nucleară, pentru a acuza Rusia că folosește arme de distrugere în masă, în timp ce mass-media de stat rusești au amplificat această informație.

Cu toate acestea, convorbirile pe care le-a avut Șoigu au avut mici diferențe.

Ce a vorbit Șoigu cu omologii săi occidentali

Ministerul rus al apărării a transmis că Șoigu a discutat despre o pretinsă „tendință constantă spre o escaladare suplimentară și necontrolată” în Ucraina în convorbirea cu omologul său francez, Sebastien Lecornu, dar și despre folosirea unei „bombe murdare”.

Cu omologii din Marea Britanie și Turcia, Șoigu a discutat despre „situația din Ucraina” și a abordat problema unui exploziv convențional amestecat cu material radioactiv pe care l-ar folosi Kievul.

În timp ce, cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, Șoigu a discutat pur și simplu despre situația din Ucraina fără a face referire la o „bombă murdară”.

Reprezentanții SUA, Marii Britanii și Ucrainei au negat și condamnat categoric afirmațiile false ale lui Șoigu, iar secretarul american Austin l-a sunat pe omologul său britanic, Ben Wallace, după convorbirile cu Șoigu, dar Turcia și Franța nu au făcut declarații până în acest moment.

ISW susține că este puțin probabil ca Kremlinul să pregătească un atac iminent cu „bombă murdară” sub steag fals, deoarece afirmațiile lui Șoigu de fapt susțin ceea ce Moscova acuză de la începutul războiului: statele occidentale ajută Ucraina să desfășoare un atac cu arme de distrugere în masă sub steag fals.

Amenințări cu bomba nucleară sub steag fals

Încă din luna aprilie, Ministerul rus al Apărării a afirmat că deținea informații potrivit cărora SUA „pregătesc provocări pentru a acuza forțele armate ruse de utilizarea de arme chimice, biologice sau nucleare tactice”.

În urmă cu opt luni, președintele rus Vladimir Putin spunea în discursul său de dinaintea invaziei din 24 februarie că Ucraina se pregătește pentru un atac nuclear împotriva Rusiei, iar posturile de propagandă rusești au afirmat în mod repetat că statele occidentale sprijină dezvoltarea de arme nucleare de către Ucraina și planifică atacuri sub steag fals.

ISW susține că afirmațiile pe care le-a făcut Șoigu probabil nu prefigurează nici pregătirile Rusiei de a folosi arme nucleare non-strategice în Ucraina deoarece liniile roșii declarate de Putin pentru utilizarea armelor nucleare au fost deja depășite în acest război de mai multe ori fără nicio escaladare nucleară rusă.

Astfel, este puțin probabil ca afirmațiile lui Shoigu să prefigureze un atac terorist nuclear împotriva unuia sau mai multor centre mari de populație ucrainene sau a unor infrastructuri critice în speranța de a șoca Ucraina să se predea sau Occidentul să întrerupă ajutorul acordat Ucrainei.

Se prefigurează alte înfrângeri pentru Moscova

Este foarte puțin probabil ca astfel de atacuri să forțeze Ucraina sau Occidentul să se predea, deoarece guvernul și poporul ucrainean și-au demonstrat în mod repetat voința de a continua să lupte, iar Occidentului i-ar fi foarte dificil să se predea pur și simplu în fața unor astfel de acte oribile din cauza precedentului pe care l-ar crea o astfel de capitulare, notează ISW.

Prin urmare, apelurile lui Șoigu, și amplificarea de către mass-media de stat ruse a falselor amenințări cu „bombe murdare”, sunt probabil menite să intimideze statele occidentale să reducă sau să limiteze sprijinul acordat Ucrainei, în condițiile în care Rusia se confruntă cu eșecuri militare continue și cu o probabilă pierdere a părții vestice a orașului Herson până la sfârșitul anului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro