Sari direct la conținut

De ce nu poate fi consultata societatea civila

Contributors.ro
Miron Damian, Foto: Contributors.ro
Miron Damian, Foto: Contributors.ro

Daca pe Klaus Iohannis il intereseaza un dialog real cu Piata, sa ofere un instrument prin care oamenii sa isi aleaga reprezentantii.”scrie un cititor, preluat de Hotnews.ro

Există un astfel de instrument, se numește Constituția României. Ne alegem periodic reprezentanții în consilii locale, județene, primării, parlamente și președinți, postul pe care îl ocupă acum dl Iohannis. Poate că noi înșine ar trebui să depunem ceva mai mult efort, nu doar în alegerile astea în sine, ci în participarea la întreg procesul cu pricina; ca să-l citez pe Șerban Marinescu, ”Am asteptat ani de zile sa apara altii si concluzia e ca altii nu-s. Nu putem inlocui clasa politica actuala decat cu noi.” Poate ar trebui să fim mai preocupați de modul în care folosim instrumentul democratic, poate începând prin a-l percepe ca atare. Fiindcă el există, cu siguranță.

Sigur, pledoaria mea repetată pentru implicare în politică nu este una împotriva societății civile. Din contră. Și clasa politică și societatea civilă sunt foarte importante, și acționează în tandem în servirea interesului public, cât timp se completează reciproc. Cât timp nu se confundă, cât timp nu se amestecă.

Ca să poți consulta societatea civilă aceasta trebuie să fie organizată. Ca să fie organizată, trebuie să aibă impuneri externe, reguli, ierarhii etc. Astfel de impuneri sunt incompatibile cu fundamentul pe care se organizează (și) societatea civilă, și anume un set de libertăți, de asociere, întrunire, exprimare și petiționare. Să ne înțelegem, în *interiorul* societății civile, membri individuali sau asociații se pot organiza voluntar fără probleme, asta e foarte bine. Dar societatea civilă în sine, proteică cum este și trebuie să fie într-o democrație liberală, nu poate fi și nu se poate organiza.

Prin urmare, nimeni nu poate invita societatea civilă la consultări. Societatea civilă nu poate avea un rol formal, instituțional, fără să-și piardă caracterul inițial. O instituție publică poate selecta membri (nu reprezentanți) ai societății civile dacă dorește și consideră necesar, dar atât. Asta se va întâmpla astăzi, președintele KWI se va întâlni cu membri ai societății civile, asumându-și integral răspunderea asupra selectării lor și asupra rezultatului acestor consultări. La fel e și cu manifestanții. Președintele nu se poate consulta cu reprezentanți ai manifestanților, pentru că nu există așa ceva. Dacă nu ne batem joc de dicționar, un reprezentant trebuie să aibă un mandat, o împuternicire din partea celor care îi reprezintă – pe baza unui contract, vot, aclamații etc. Or, nu are nimeni așa ceva. Există doar membri ai acestei manifestări a societății civile, și atât. Cu ei se poate întâlni președintele …

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro