De ce nu s-a prezentat Opozitia la citirea motiunii de cenzura. Planul PSD-PNL pentru a bloca Legea Salarizarii pe 2011
PSD intentioneaza sa blocheze adoptarea Legii salarizarii prin amanarea dezbaterilor motiuniilor de cenzura. Conform surselor parlamentare PSD si PNL au absentat intentionat vineri de la citirea celei de-a doua motiuni de cenzura. Scopul Opozitiei este de a bloca adoptarea Legii salarizarii pana la 31 decembrie. In cazul in care cele doua motiuni nu sunt dezbatute saptamana viitoare actele legislative nu pot intra in vigoare la 1 ianuarie 2011 iar Romania risca sa piarda imprumutul de la FMI.
Daca cele doua motiuni de cenzura nu sunt dezbatute si votate pana la sfarsitul saptamanii viitoare, legea salarizarii unice nu poate fi adoptata. Conform Constitutiei, dupa ce Guvernul isi angajeaza raspunderea pe o lege, Opozitia are la dispozitie un termen de trei zile pentru a depune o motiune de cenzura. Legea pe care si-a asumat angajarea Guvernului nu poate fi promulgata in Monitorul Oficial decat in momentul in care s-au epuizat toate demersurile Opozitiei.
- Constitutie articolul 114: Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedia comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.
- (2) Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata in conditiile articolului 113.
- (3) Daca Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.
Planul Opozitiei este acela de a amana cat mai mult posibil dezbaterea motiunilor de cenzura astfel incat legea salarizarii sa nu poata fi promulgata si publicata in Monitorul Oficial si implicit sa nu intre in vigoare de la 1 ianuarie 2011. Daca legea nu este adoptata pana la 31 decembrie, atunci salariile bugetarilor pot reveni la nivelul dinaintea taierilor si asta pentru ca legea care le-a redus cu 25% este valabila doar pana la sfarsitul acestui an.
Totodata, daca Legiile Salarizarii sunt blocate se amana si adoptarea legii bugetului de stat pe 2011. In bugetul de stat pe 2011 suma alocata pentru plata salariilor este calculata pe baza reducerii indemnizatiilor cu 25%. In consecinta, blocarea adoptarii legilor salarizarii si amanarea adoptarii legii bugetului pe 2011 pune in pericol acordul cu FMI, care a impus ca aceste acte legislative sa fie adoptate pana pe 7 ianuarie 2011.
Opozitia a depus doua motiuni de cenzura pentru ca Executivul si-a angajat raspunderea pe un pachet format din doua legi: legea-cadru a salarizarii si legea privind salarizarea pe 2011. Joi, 16 decembrie, reprezentantii Opozitiei au citit prima motiune de cenzura urmand ca aceasta sa fie dezbatuta saptamana viitoare. In privinta celei de-a doua motiuni, PSD si PNL au reusit prin absenta propriilor parlamentari sa amane citirea documentului. Sedinta comuna a Parlamentului in care urma sa fie citita motiunea de cenzura pe Legea salarizarii a fost suspendata, vineri, din cauza lipsei de cvorum.
Conform surselor HotNews.ro, reprezentantii Puterii vor incerca sa blocheze intentiile Opozitiei prin stabilirea in Birourile Permanente a unui program strict de dezbatere si votare a celor doua motiunii de cenzura. In cazul in care PSD si PNL blocheaza stabilirea calendarului in sedinta Birourilor Permanent, PDL doreste sa supuna la vot in plen calendarul dezbaterii celor doua documente. In acest sens, Coalitia si-a anuntat toti parlamentarii ca trebuie sa fie prezenti saptamana viitoare la Parlament.