Sari direct la conținut

De ce nu vor exista dobanzi mici la EURO in Romania

Economia pe intelesul tuturor

Odata cu aparitia ordonantei 50/2010, au aparut multe voci care ne „explica” de ce dobanzile la EURO sunt mari si de ce trebuie sa scada pentru ca EURIBOR la 6 luni a fost 0,8%. Dobanzile la euro in Romania nu vor fi la fel de mici ca in Franta/Germania. Cititi in continuare de ce, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.

Sa incepem cu un exemplu: cum ar fi sa cerem celor de la Volkswagen sa scada preturile masinilor pana la nivele suportabile pentru piata romaneasca, incat fiecare roman sa-si permita doua Audi-uri, unul de duminica si unul de mers zilnic la servici? Veti spune ca exemplul nu este relevant – o masina inseamna valoare adevarata in timp banii se fac din nimic, atat leul cat si euro se tiparesc la fel deci nu ar trebui sa fie nicio diferenta de cost.

Gresit – exista un motiv foarte simplu pentru care euro este o moneda puternica: are in spate o economie foarte competitiva, care produce bunuri si servicii cu cerere reala. In plus, exista Banca Centrala Europeana cu o obsesie pentru stabilitatea preturilor si inflatie mica.

Datorita inflatiei mici, dobanzile in zona euro sunt mici – si la credite, si la depozite. Motivul pentru care banii au venit din zona euro au venit in estul salbatic a fost in cautarea Randamentului mare. De ce sa dai credite cu 4% in Romania cand poti da cu 3.5% in Germania?

Costul creditelor in EURO depinde de cativa factori:

1 – EURIBOR – dobanda de referinta in zona euro – element total incontrolabil.

2 – Riscul de tara al Romaniei – element practic incontrolabil

3 – Costul lichiditatii – element practic incontrolabil

4 – Rata rezervelor minime obligatorii – element controlat de BNR

Costul creditelor in lei depinde in principal numai de BNR si de inflatia din Romania.

E adevarat, guvernele Romaniei si-au batut joc de moneda si au reglat ineficienta economiei romanesti prin inflatie. In mod semi-natural, populatia si o parte din firme s-au indreptat spre creditul in EURO, fara sa poata sa suporte riscurile reale – deprecierea cursului si cresterea dobanzilor. E aceeasi situatie cand iti cumperi un BMW cu 9000 de eur, nu-ti permiti casco si tremuri de frica pe langa masina.

Moneda euro contine toata eficienta si competitivitatea Germaniei, Frantei si a altor economii de prim rang din Europa. Zona euro s-a dovedit o nuca prea tare pentru Grecia, Spania care acum trec prin reduceri de cheltuieli draconice (pentru ei).

Tehnic, solutia este simpla, dar costul politic este urias – reducerea inflatiei si a dobanzilor la lei, iar aici nu exista decat doi actori BNR si Guvernul.

Repet, creditul in euro este un produs nepotrivit pentru Romania. Sa nu ne facem iluzii ca doar populatia l-a cerut. A fost mult mai ieftin si mai profitabil pentru banci sa vanda credite in euro si sa creada ca nu exista risc valutar. In plus, multe credite in lei au ca sursa de finantare euro.

Problema nu poate fi rezolvata administrativ – cu provizioane mari pentru credite in EURO, cu rate uriase ale RMO. Pentru schimbarea structurii de finantare a bancilor dar si a populatiei este nevoie de stabilitate macro a leului – in special inflatie mica.

Chiar daca exista cazuri izolate de romani care pot suporta lejer riscurile, la nivel macro, creditul in euro este tot atat de potrivit Romaniei ca ceasul Rolex la mana unui chelner. Cat timp nu vom fi in zona euro, creditele in euro nu vor fi niciodata la fel de ieftine.

Citeste si comenteaza pe blogul Economia pentru toti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro