Sari direct la conținut

De ce nu vor exista dobanzi mici la EURO in Romania (II)

Economia pe intelesul tuturor

Articolul de ieri a starnit reactii destul de controversate voi raspunde azi la cele mai frecvente intrebari.

Cea mai des intalnita greseala este cea legata de riscul Romaniei. Se considera ca intre Romania pe de o parte si Franta / Germania / restul zonei euro nu exista niciun risc. Mai exact:

„Este riscul de a da un credit in euro unui roman de 4-5 ori mai mare decat de a-l da unui italian, francez, neamt, slovac, portughez etc. incat sa justifice dobanzi de 4-5 ori mai mari?”

Raspunsul meu este da, riscul este mai mare. Sa luam urmatorul exemplu: ce ati alege dintre o obligatiune emisa de statul roman, cu un randament de 7.5% si o obligatiune emisa de Uzbekistan cu un randament de 10%? (se presupune ca variatia cursului de schimb este nesemnificativa). In ce conditii si la ce randament ati investi in obligatiunea din Uzbekistan? Dupa ce aveti raspunsul, mutati-va cu 2.000 km spre vest.

Cifrele BNR despre dobanda creditelor noi in EURO ne arata ca acestea s-au situat tot timpul in jurul valorii de 7%. Scaderea dobanzilor s-a produs doar incepand cu toamna anului 2010, cand statul a garantat creditele ipotecare. Marjele fata de EURIBOR 6M au crescut de la 3pp in 2007 pana la 4.8 in 2010.

Mai exista cativa factori de luat in calcul:

1 – marjele mici se aplica doar celor ce se imprumuta pe termen scurt. Intotdeauna dobanzile pe termen lung (adica peste un an) sunt mai mari si vedeti mai jos cum arata curba de randament pentru euro.

2 – Spania a platit randamente in EURO de 4.8%, Ungaria a platit randamente de 5.47% iar Romania a reusit sa se imprumute la 4.9%. Riscul oricarei persoane fizice/companii este mai mare decat cel al statului.

3 – M-am uitat la dobanzile bulgarilor: dobanzile creditelor noi ipotecare in EURO pleaca de la 8.51%. Marele lor avantaj este ca se pot imprumuta in leva la costuri comparabile si exact in aceeasi situatie trebuie sa ajungem si noi.

Singurul mod de a avea o creditare pe baze solide este creditarea in lei, la dobanzi mici, dupa ce inflatia va fi controlata. Atat timp cat nu vom fi in zona euro, costul creditelor in lei va fi practic de necontrolat, iar daca cineva isi pune speranta intr-o aderare rapida la zona euro, e cazul sa se trezeasca din vis. Aderarea nu va avea loc in 2015.

Cine se uita la celelalte tari emergente care o duc mai bine in aceasta perioada de criza, gen Polonia, Cehia si de ce nu Brazilia vor vedea printre altele ca gradul de indatorare in monede straine este redus. Stiu ca exista multe persoane ale caror sperante se indreapta spre scaderea dobanzilor la euro; in afara de refinantarile permise acum de OUG 50/2010 nu exista alte masuri sigure pentru scaderea ratei lunare.

Citeste si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro