Sari direct la conținut

De ce Rusia este atât de hotărâtă să captureze Bahmutul / Ce se întâmplă dacă orașul cade?

HotNews.ro
Tun ucrainean trăgând asupra pozițiilor rusești din Bahmut, Foto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia
Tun ucrainean trăgând asupra pozițiilor rusești din Bahmut, Foto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia

Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina a întrat în al doilea an, toți ochii sunt ațintiți asupra unui mic oraș răvășit de război: Bahmut. Acolo, în estul regiunii ucrainene Donețk, se desfășoară în prezent una dintre cele mai aprige și mai sângeroase bătălii ale războiului, în timp ce Rusia încearcă să obțină prima sa victorie majoră pe câmpul de luptă de la capturarea orașelor estice Severodonețk și Lisiciansk în timpul verii.

Această bătălie de luni de zile pentru Bahmut s-a soldat cu sute de victime ucrainene și rusești pe zi, potrivit unor estimări, precum și cu distrugerea orașului Bahmut, primarul orașului spunând că nu mai există clădire care să nu fie atinsă e obuze și rachete.

Ofensiva Rusiei în estul Ucrainei reflectă obiectivul de lungă durată al lui Vladimir Putin de a cuceri regiunile estice ucrainene Donețk și Lugansk, cunoscute colectiv sub numele de Donbas – un obiectiv important pe care trupele rusești au fost însărcinate să îl realizeze până în martie, potrivit oficialilor ucraineni.

Bahmutul, un oraș mic fără mare importanță strategic

Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, acest mic oraș găzduia o industrie minieră de sare, o fabrică de metale neferoase, o fabrică de vinuri și peste 70.000 de oameni. Deși își trage numele de la râul Bahmutovka, a fost redenumit Artiomovsk în timpul perioadei sovietice, care a rămas până în 2016, când numele său original a fost restabilit ca parte a efortului de „desovietizare” a Ucrainei, potrivit Time.

Pentru locuitorii din Bahmut, timpul petrecut pe linia frontului nu a început în 2022, ci în 2014, când au început luptele dintre Ucraina și separatiștii cu sediul în Rusia în Donbas. Astăzi, mai puțin de 1% din populația de dinainte de război din Bahmut a rămas în oraș, trăind fără energie electrică, apă sau încălzire.

Verdunul zilelor noastre! De ce se luptă atunci Rusia cu Ucraina atât de mult pentru Bahmut?

Dacă obiectivul Moscovei era acela de a cuceri Donețk și Lugansk până în primăvară, atunci capturarea Bahmut era o etapă importantă în demersul său spre est.

Michael Kofman, directorul departamentului de studii privind Rusia din cadrul Center for Naval Analyses, cu sediul în SUA, afirmă pentru revista Time că Bahmutul reprezintă „o poartă de acces” către Sloviansk și Kramatorsk, ambele fiind supuse unor atacuri recente cu rachete rusești.

Soldați ucraineni lângă BahmutFoto: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia

Un astfel de rezultat nu este neapărat iminent, cu atât mai puțin probabil. Forțele ucrainene și rusești se luptă în zona Bahmut cel puțin din luna mai. Această bătălie de uzură îndelungată a căpătat o semnificație supradimensionată ca teatru de război, mai ales că trupele și resursele au început să se reverse în micul oraș.

Bahmut „a devenit acest strigăt de raliere în spațiul informațional rusesc”, spune pentru Time Karolina Hird, analist pentru Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington, D.C., menționând că micul oraș reprezintă unul dintre puținele locuri în care forțele sale au obținut câștiguri tangibile. Printre ucraineni, „Bahmut rezistă” a devenit un strigăt de luptă național.

Orașul este înconjurat de forțele ruse / Kievul anunță însă că va trimite trupe suplimentare

Forţele ruse au făcut progrese în obiectivul lor de a încercui complet Bahmutul, iar trupele ucrainene care apără oraşul nu mai au decât un singur drum pentru aprovizionare, notează EFE.

În pofida faptului că acest drum se află în raza tirurilor ruseşti, Kievul a asigurat că poate să-l folosească în continuare, anunţând chiar trimiterea de trupe suplimentare în zonă.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington, aprecia săptămâna trecută că acţiunile Kievului ar putea indica o retragere iminentă din anumite părţi ale oraşului. Trupele ucrainene ar putea efectua „o retragere limitată şi controlată din sectoare deosebit de dificile din estul Bahmut”, încercând în acelaşi timp să blocheze mişcările ruseşti şi să limiteze căile de ieşire spre vest, potrivit ISW, citat de Ukrainska Pravda.

Merită Bahmutul apărat cu orice preț? Nu există o opinie unanimă în rândul ucrainenilor

Între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cel mai important general al său, Valerii Zalujnîi, șeful Statului Major de la Kiev, au izbucnit dispute în legătură cu retragerea trupelor din orașul Bahmut, scrie Bild, citând surse din conducerea politică a Ucrainei.

Potrivit surselor ziarului german, Zalujnîi a recomandat în urmă cu câteva săptămâni o retragere a forțelor ucrainene din acest oraș aflat în regiunea Donețk pe care Rusia încearcă să îl cucerească încă de la începutul lunii august a anului trecut.

Însă conducerea politică a Ucrainei ar fi ajuns să privească orașul ca un simbol al rezistenței în fața forțelor de invazie, mii de mercenari ai grupării Wagner condusă de Evgheni Prigojin pierzându-și viața aici.

Un alt consilier militar ucrainean a declarat pentru Bild că „la început, Bahmut a fost o capcană pentru ruși, acum a devenit o capcană pentru noi”.

„Îi ucidem într-un raport de 1:7 (n.r. șapte ruși mor pentru fiecare ucrainean ucis), acesta este singurul motiv militar pentru a ține Bahmutul. Dar trupele ar fi trebuit să se retragă acum trei săptămâni, când rușii au luat Krasnaia Gora”, mai afirmă acesta.

Serviciile de informaţii ale NATO estimează că pentru fiecare soldat ucrainean ucis în luptele pentru apărarea oraşului Bahmut, forţele ruseşti au pierdut cel puţin cinci oameni, a declarat luni pentru CNN un oficial militar din cadrul Alianţei Nord-Atlantice

Bild a publicat acest articol în aceeași zi în care în presa ucraineană a apărut un reportaj în care soldați ucraineni din Bahmut relatează că se simt abandonați de conducerea armatei.

Generalul Valerii ZalujniiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Ce se întâmplă dacă Bahmutul cade?

Căderea orașului Bahmut ar fi o victorie tactică modestă pentru Rusia. Dar ar fi, de asemenea, una a la Pirus, având în vedere toate resursele folosite. Într-adevăr, oficialii occidentali estimează că numărul trupelor rusești care au fost ucise sau rănite în război până acum se apropie de 200.000, față de estimările de doar 80.000 din august.

„În ultimele luni, rușii au fost nevoiți să folosească o cantitate colosală de resurse și rezerve pentru a cuceri Bahmut”, spune deputatul ucrainea Șerniev. „În această privință, planul nostru a fost un succes”.

Forțele ruse sunt forțate să intre în „lupte corp la corp” în Ucraina, probabil din cauza lipsei de muniții, arată dovezi recente, în timp ce recruții mobilizați sunt puși să lupte cu lopețile de infanterie folosite și la săparea tranșeelor.

Mai mult, Prigojin a spus că liniile frontului rusesc de lângă Bahmut s-ar putea prăbuși dacă forțele sale nu vor primi muniția promisă de Kremlin în februarie. „Deocamdată, încercăm să ne dăm seama care este motivul: este vorba doar de obișnuita birocrație sau de o trădare”, a declarat duminică liderul Wagner.

Deși pierderea Bahmut ar fi dăunătoare din punct de vedere simbolic pentru Ucraina, care nu vrea să cedeze niciun teritoriu Rusiei, aceasta nu ar avea un impact semnificativ asupra efortului de război al Kievului.

Chiar dacă forțele rusești ar mărșălui mai departe spre Sloviansk și Kramatorsk, ar da peste o altă linie defensivă ucraineană, chiar mai fortificată.

A fost nevoie de opt luni pentru ca forțele rusești să avanseze de la Popasna ocupată în regiunea Luhansk până la poziția lor actuală din Bahmut, o distanță de aproximativ 30 de kilometri. Având în vedere că drumul de la Bahmut la Sloviansk și Kramatorsk durează mai aproape de 30, un singur rezultat este garantat: „Luni și luni și luni și luni de conflicte chinuitoare, de uzură”, spun analiștii citați de Times.

Soldati ucraineni intr-o localitate din apropierea orasului BahmutFoto: Kuba / Zuma Press / Profimedia Images

Apărarea și-a atins scopul: epuizarea forțelor ruse și pregătirea militarilor ucraineni

„Cred că are o valoare mai mult simbolică decât una strategică şi operaţională”, a declarat luni ministrul american al apărării, Lloyd Austin, citat de Reuters, adăugând că se va abţine să facă predicţii dacă şi când oraşul Bahmut ar putea fi cucerit de forţele ruse.

„Căderea (oraşului) Bahmut nu înseamnă neapărat că ruşii vor schimba cursul acestei lupte”, a insistat ministrul american al apărării.

Potrivit consilierului prezidențial Mihailo Podoliak, „apărarea Bahmutului și-a atins obiectivele” prin epuizarea forțelor rusești, dând timp armatei ucrainene să antreneze „zeci de mii de soldați pentru a pregăti o contraofensivă”.

„Chiar dacă conducerea militară va decide la un moment dat să se retragă pe poziții mai avantajoase, apărarea Bahmutului va fi un mare succes strategic”, a declarat Podoliak.

Cu toate acestea, el a precizat că nu a fost luată încă nicio decizie privind o eventuală retragere ucraineană.

Ofensiva rusă dă semne de încetinire – expert

În acelaşi timp, expertul militar ucrainean Serhii Grabski a declarat luni pentru EFE că ofensiva Rusiei asupra oraşului Bahmut arată semne de încetinire şi s-ar putea ca asaltul să-şi fi atins intensitatea „maximă”, fără ca forţele Kremlinului să preia controlul asupra oraşului.

„Am văzut unele semne că ruşii au fost nevoiţi să-şi încetinească operaţiunile din cauza lipsei de personal şi de muniţie”, a declarat Grabski, un colonel în rezervă care a servit în misiuni de menţinere a păcii în Irak şi în fosta Iugoslavie.

Fostul militar se referă la o înregistrare video postată de şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, în care acesta se plânge din nou de lipsa de muniţie şi avertizează că „întregul front se va prăbuşi” dacă armata sa privată se va retrage din Bahmut.

În opinia lui Grabski, este pentru prima oară când Prigojin – ai cărui mercenari conduc asaltul asupra Bahmut – se referă la posibilitatea unei retrageri, ceea ce, potrivit lui, ar susţine teza potrivit căreia Rusia nu mai are forţe pentru a-şi susţine ofensiva asupra oraşului din Donbas.

surse: Bild, HotNews.ro, Time, EFE

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro