Sari direct la conținut

De ce scaderea ratei somajului nu conteaza

HotNews.ro

ANOFM a comunicat astazi faptul ca la sfarsitul lunii iunie 2010, rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 7,44%, cifra cu 0.23% mai mica decat cea inregistrata in luna mai si mai mare cu 1,44% decat cea din luna iunie a anului 2009, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Numarul total de someri la finele lunii iunie, de 680.782 persoane, a scazut cu 21.072 persoane fata de cel de la finele lunii anterioare. Din totalul somerilor inregistrati, 381.177 au fost someri indemnizati si 299.605 neindemnizati.

In ultimele trei luni, rata somajului a scazut de la 8.36% la 7.44%, in timp ce numarul somerilor a scazut cu 84.503, insa aceasta scadere nu conteaza decat pentru guvern, am sa explic mai jos de ce.

Cum calculeaza ANOFM numarul somerilor: somerii indemnizati sunt cei care primesc indemnizatie de somaj. Dupa ce se incheie perioada de plata a indemnizatiei, persoanele fara un loc de munca trebuie sa treaca pe la agentiile locale de ocupare a fortei de munca pentru a solicita in scris pastrarea lor in evidente. Daca nu fac asta, dispar din statistici.

In aceste conditii, scaderea numarului de someri are loc in doua situatii – ori economia genereaza locuri de munca, ori persoanele care nu mai primesc ajutor de somaj nu au mai solicitat pastrarea lor in evidete. Cum numarul salariatiilor din economie continua sa scada, nu ramane decat a doua varianta.

De fapt, asta se poate observa si din evolutia numarului de someri indemnizati si neindemnizati – daca numarul somerilor indemnizati a scazut cu 81.000 in ultimele trei luni, numarul somerilor neindemnizati a scazut si el cu 3.400, evolutie absolut anormala.

In mod evident, scaderea ratei somajului nu reflecta o imbunatatire a situatiei existente pe piata muncii, insa ajuta bugetul asigurarilor de somaj prin faptul ca mai putini someri indemnizati inseamna sume mai mici platite drept ajutor de somaj. Iar in primele 5 luni din 2010, cheltuielile au fost de aproape 4 ori mai mari decat veniturile, deficitul ridicandu-se la 1.3 mld lei.

Mai departe insa, mai putini someri indemnizati inseamna mai multi oameni care au ramas si fara un loc de munca, si fara venituri.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro