Sari direct la conținut

De ce se fereste PSD sa preia guvernarea. Surse: Antonescu si PNL au propria strategie

HotNews.ro

Sansele motiunii de cenzura par sa creasca de la o zi la alta gratie racolarilor facute de catre USL, in special de catre liberali. Dupa ce luni si-au anuntat plecarea inca trei parlamentari PDL, Opozitia detine oficial 221 de voturi si mai are nevoie de inca 10 pentru a adopta motiunea de cenzura. USL are la dispozitie inca trei zile pentru a negocia noi voturi, insa social democratii nu par prea incantati sa preia conducerea Guvernului. Dupa ce liderul PNL, Crin Antonescu, l-a avansat pe Victor Ponta drept viitor premier in caz ca motiunea trece, liderii PSD au catalogat drept o „actiune aventuroasa” asumarea guvernarii. Atat presedintele PSD, Victor Ponta cat si Ion Iliescu s-au aratat prudenti, pledand pentru un guvern provizoriu pana la alegeri.

  • Victor Ponta: „Daca motiunea trece, ne dorim un guvern cu mandat limitat pana la alegeri. Daca voi fi nominalizat serios, nu in gluma, nu in bascalie, vom analiza impreuna in USL. In conditiile unui vot favorabil pentru Uniune nu ne dorim sa ramanem in aer cu guvernarea. Nu mergem doar pe o formula distructiva, ci pe una constructiva, o formula inevitabil provizorie, pana la alegeri. USL va sprijini un asemenea guvern, deocamdata formula nu depinde doar de noi  […] Dorim sa sustinem un guvern cu mandat limitat pana la alegeri care sa opreasca lucrurile rele care le-am pus in motiune, sa respecte obligatiile Romaniei, sa aplice bugetul. USL va sprijini un asemenea guvern.” (RFI)
  • Ion Iliescu: „Asumarea guvernarii de catre USL trebuie sa se faca dupa alegeri si, daca motiunea de cenzura va trece, ar trebui instalat un guvern provizoriu care sa organizeze alegeri anticipate(…) asumarea guvernarii de catre USL trebuie sa se faca in conditiile unor alegeri care sa dea o alta componenta a Parlamentului, altminteri actuala structura parlamentara, daca isi asuma aceasta chestiune, situatia devine cam aventuroasa”. (Antena3)

La nivel oficial, pesedistii sustin ca vor face tot posibilul sa obtina majoritatea in Parlament pentru inlaturarea Guvernului Ungureanu. Neoficial recunosc ca demersul este extrem de riscant iar situatia s-a complicat in urma racolarilor facute de liberali.

„Suntem pe cale sa obtinem numarul necesar de voturi insa vom fi pusi intr-o situatie extrem de riscanta. Daca motiunea va fi adoptata vom avea mari problema cu asumarea guvernarii. Liberalii ne-au tarat in situatia asta pentru interesele electorale ale lui Crin Antonescu”, au explicat surse social democrate pentru Hotnews.ro.

Unele voci din PSD sustin ca adoptarea motiunii de cenzura este sinucidere curata in an electoral pentru USL, in special pentru PSD care ar risca sa-si erodeze imaginea inaintea alegerilor parlamentare.

„In primul rand, daca guvernul va fi inalturat prin motiunea de cenzura, Mihai Razavan Ungureanu, care este bine cotat in sondaje, va parea o victima iar noi ii vom da ocazia sa-si lanseze proiectul politic si sa salveze PDL. In al doilea rand, Traian Basescu ii va pune in brate lui Victor Ponta functia de premier si va trebui sa-si asume o guvernare nociva care va manca din scorul actual al PSD si implicit al USL”, au explicat sursele citate.

De altfel, la depunerea motiunii de cenzura presedintele PSD, Victor Ponta, a fost destul de rezervat cu sansele demersului. „Domnul Duşa şi domnul Ciprian Dobre au venit la mine să ia ultima semnătură pe text. Noi avem în grupurile USL 217. Sunt doi, trei parlamentari PDL care au anunţat că votează moţiunea. Ne trebuie 231. Eu nu am vrut să creez iluzii că avem 231”, a declarat Ponta. (Mediafax, 18 aprilie)

Totodata, liderul grupului PSD de la Camera Deputatilor a declarat, la depunerea motiunii de cenzura in Parlament ca documentul are numarul minim de semnaturi, “adica 115, pentru ca o parte din colegii nostri si probabil o parte din cei de la Putere sa aiba posibilitatea sa semneze o noua motiune in luna iunie”.

In schimb liberalii isi doresc sa joace carte suprema si mizeaza totul pe inlaturarea Guvernului Ungureanu si declanseara alegerilor anticipate la prezidentiale in toamna. Surse din interiorul PNL au declarat pentru Hotnews.ro ca presedintele PNL are un plan structurat pe doua etape.

Primul pas este asigurarea voturilor pentru motiunea de cenzura prin racolari in randul parlamentarilor PDL. Antonescu ar fi calculat ca o eventuala inlaturare a Guvernului Ungureanu ar arunca PDL in haos si l-ar destructura chiar inaintea alegerilor locale.

Pasul doi, potrivit surselor citate, ar fi preluarea guvernarii, organizarea alegerilor parlamentare comasate cu anticipatele pentru prezidentiale. Sursele citate sustin ca Antonescu mizeaza pe suspendarea presedintelui Traia Basescu si sa candideze pentru prezidentiale.

„Antonescu este constient ca PSD ar putea trada dupa alegerile locale iar PNL ar putea ramane pe dinafara si pluseaza cu totul sau nimic. Organizarea unor alegeri parlamentare comasate cu anticipate pentru prezidentiale de catre USL ar fi lovitura de gratie atat pentru Basescu si proiectul politic al lui Ungureanu cat si pentru PDL care ar risca chiar sa nu mai intre in Parlament”, au explicat sursele politice.

Dupa ultimele plecari Puterea (PDL, UDMR, UNPR si Minoritatile) are la Camera Deputatilor 166 de deputati iar Opozitia, dupa ultimele racolari, numara 151 de deputati. La Senat raportul s-a inversat: Opozitia are majoritate cu 69 de senatori in timp de Puterea a ramas cu 63.

Potrivit calculelor, Opozitia detine 220 de mandate plus un vot anuntat oficial al senatorului UNPR Cezar Magureanu iar Puterea 229. La acestea se adauga 9 deputati independenti care isi vor exprima votul la motiunea de cenzura in functie de negocierile cu reprezentantii Opozitiei sau ai Puterii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro