Sari direct la conținut

De ce se tem cainii de artificii si ce i-ar putea ajuta sa se relaxeze

HotNews.ro
Caini, Foto: Adina Florea/Hotnews
Caini, Foto: Adina Florea/Hotnews

In timp ce fulgerele si tunetele reprezinta o sursa constanta de stres si teroare pentru patrupedul tau, focurile de artificii – in special cele care se detoneaza mai aproape de pamant – pur si simplu il tortureaza. De ce? Zgomotele bruste si puternice activeaza sistemul nervos simpatic al cainelui, acelasi mecanism care se intalneste si la oameni si este responsabil pentru raspunsul „lupta sau fugi” in fata stimulilor amenintatori, care apar brusc, scrieInverse.

Artificiile aduc cainii intr-o stare temporara in care trupurile lor sunt gata de atac, acelasi raspuns biologic pe care l-ar avea in salbaticie, in cazul in care ar fi amenintati de un pradator.

De fapt, cainii sunt mult mai speriati de artificii decat de impuscaturi, potrivit unui studiu din 2015, publicat in revista academica Applied Animal Behavior Science.

Mai mult, se pare ca personalitatea cainilor joaca un rol surprinzator de important. Astfel, daca cainele tau este fricos, stresat sau agresiv in mod regulat, atunci este foarte probabil ca patrupedul sa reactioneze violent atunci cand este surprins de un foc de artificii.

O posibila solutionare a acestei probleme ar putea fi o plimbare lunga inainte de inceperea unui astfel de spectacol (Ziua Independentei, Revelionul). De asemenea, ar trebui sa ne asiguram ca toate ferestrele din casa sunt inchise, astfel incat zgomotul sa fie diminuat si pentru a evita ranirea cainilor speriati de zgomote.

O alta varianta care ar putea functiona ar fi simularea unui astfel de eveniment. Creati un zgomot puternic, redati un foc de artificii pe Youtube, iar in acest timp incercati sa linistiti cainele. Puteti recurge la recompense, astfel incat cainele sa asocieze zgomotele cu ceva pozitiv si nu cu sfarsitul lumii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro