Sari direct la conținut

De ce se tem occidentalii de S-400, vârful de lance al apărării antiaeriene rusești

HotNews.ro
De ce se tem occidentalii de S-400, vârful de lance al apărării antiaeriene rusești

Primele echipamente ale sistemului rusesc de rachete S-400 au ajuns vineri la o bază aeriană din apropierea capitalei Turciei, în ciuda presiunilor și amenințărilor Statelor Unite, care au cerut Ankarei să nu cumpere acest sistem. Iată mai jos cum funcționează și care sunt capacitățile acestui sistem, potrivit datelor furnizate de AFP.

De notat că sistemul nu a fost niciodată testat în condiții de război iar mulți experți internaționali pun sub semnul întrebării anumite caracteristici ale sistemului cu care Moscova se laudă.

  • Ce este S-400 ?

S-400 este un sistem de apărare aeriană intrat în serviciul armatei ruse în 2007 și a fost conceput pentru a intercepta și doborî orice amenințare venită din cer, avion sau rachetă. Potrivit constructorului său, gigantul armamentului Almaz-Antei, S-400 are o rază de acțiune de 400 km și poate fi amplasat în cinci minute.

Concret, o baterie de S-400 constă în mai multe vehicule: un centru de comandă, diferite stații radar mobile și până la 12 vehicule de lansare, camioane enorme dotate fiecare cu câte patru rachete.

Mai multe zeci de baterii au fost deja amplasate pe teritoriul Rusiei. Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a primit patru S-400 și alte două baterii au fost amplasate în Siria pentru a proteja bazele rusești din Tartus și Hmeimim.

  • Cine a cumpărat S-400 ?

China a fost primul client străin pentru S-400, în 2014. Niciun detaliu nu a fost dezvăluit dar se discuta atunci despre patru până la șase baterii pentru o valoare maximă de trei miliarde de dolari. Livrările oficiale au început în aprilie 2018 și primele teste cu S-400 în China au avut loc la finalul lui iunie 2019.

India a cumpărat cinci baterii S-400 pentru 5,2 miliarde de dolari. Livrările ar urma să înceapă la finalul lui 2020.

Alte zece țări s-au arătat interesate, printre care Irak, Qatar sau Arabia Saudită, dar acest interes pentru armament ultra-modern trebuie văzut și ca un mijloc de presiune asupra Washingtonului, pentru a obține arme americane la un cost mai mic.

  • De ce se tem occidentalii de S-400 ?

S-400 este considerat unul dintre cele mai moderne sisteme de apărare antiaeriană, la un cost inferior celui oferit de concurenți, precum Patriotul american.

Oficial, Washingtonul se teme că Rusia va folosi S-400 turcești pentru a colecta informații, prin intermediul instructorilor, asupra avioanelor F-35 americane, aparate de ultima generație. Turcia a comandat 100 de astfel de avioane. Statele Unite și NATO estimează de asemenea că S-400 este incompatibil cu echipamentele utilizate de membrii Alianței atlantice.

Dar ceea ce exasperează SUA este faptul că Ankara cumpără arme sofisticate de la Rusia. În realitate, Moscova a transformat S-400 în armă politică: vânzând aceste sisteme Turciei, ea sădește și mai multă discordie între Ankara și aliații săi din NATO, cu care avea deja relații tensionate.

Și contactele nu se vor opri: Moscova a anunțat deja intrarea în serviciu a sistemului S-500, succesorul lui S-400, în cursul anilor 2020. Între alte noutăți, Rusia asigură că rachetele sale vor fi capabile să atingă orbita inferioară a Pământului, putând viza, spre exemplu, sateliți.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro