Sari direct la conținut

De ce stă China cu ochii pe alegerile prezidențiale din Argentina

HotNews.ro
Javier Milei, Foto: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia
Javier Milei, Foto: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia

Argentina și-ar putea reseta relațiile externe, inclusiv cele comerciale cu China și Brazilia, dacă alegerile prezidențiale de luna aceasta vor fi câștigate de Javier Milei, libertarianul care afirmă că nu vrea să facă afaceri cu „comuniști”, relatează Reuters.

În timp ce Sergio Massa, actualul ministru argentinian al economiei din partea coaliției peroniste de stânga, a semnalat că va continua politica diplomatică actuală a Argentinei, Milei a criticat dur China, Brazilia, organizația BRICS, blocul comercial Mercosur, dar și pe papa Francisc.

Massa și Milei se vor confrunta în turul doi al alegerilor prezidențiale pe 19 noiembrie, după ce s-au plasat pe primele două poziții în scrutinul de luna trecută. Sondajele făcute înaintea primului tur îl dădeau favorit pe Milei, însă în cele din urmă acesta s-a plasat pe poziția a doua, cu 29,99% din voturi. Massa a obținut 36,77%.

Însă campania lui Milei, un ultra-libertarian cu viziuni radicale, a primit un imbold uriaș după ce Patricia Bullrich, candidata dreptei moderate care a obținut 23,81%, și-a îndemnat alegătorii să îl voteze pe acesta.

Cursa se anunță una strânsă în condițiile în care Milei a reușit să capteze furia populară a alegătorilor afectați de sărăcie, dobânzile uriașe, inflația care a ajuns la aproape 140% și controlurilor asupra capitalului care afectează economia.

Rezultul alegerilor ar putea schimba poziționarea pe scena mondială a Argentinei, a doua economie ca mărime din America de Sud și un exportator important de cereale, litiu și petrol de șist.

China, acuzată în Argentina că a făcut înțelegeri secrete cu guvernul

Gustavo Martinez Pandiani, actualul ambasador al Argentinei în Elveția și favoritul lui Massa pentru funcția de ministru de externe, spune că un viitor guvern al candidatului peronist va încerca să îmbunătățească parteneriatele globale ale țării.

„În timp ce unii promit să taie legăturile cu Brazilia sau China, noi ne dorim mai multe piețe și mai mulți parteneri comerciali”, subliniază el.

Milei a spus că el nu va face „afaceri cu comuniștii” din China sau Brazilia, o referință la regimul de la Beijing și președintele brazilian Lula da Silva, un cunoscut socialist. Milei a subliniat însă că este un susținător al comerțului privat.

Printre altele, el a descris schimbările climatice ca fiind o „minciună a socialismului” și l-a acuzat pe papa Francisc că este „de partea dictaturilor criminale”.

Diana Mondino, despre care se crede că va fi numită de Milei șefă a diplomației argentiniene într-un cabinet al său, afirmă că unele dintre afirmațiile politicianului au fost scoase din context și că de fapt acesta va încerca să reafirme locul Argentinei în lume.

„Nu doar că nu există vreo problemă cu Brazilia, dar noi sperăm să putem face cât mai mult comerț cu Brazilia”, spune Mondino, adăugând însă că China – în prezent un partener comercial cheie, creditor și investitor al Argentinei – este o țară prea opacă pentru a face afaceri cu ea la nivel statal.

China are investiții importante în Argentina în proiecte de exploatare a litiului, precum și în energia nucleară și hidroelectrică. Țara condusă de președintele Xi Jinping a ajutat de asemenea Argentina să ramburseze un credit contractat de la FMI.

„Ceea ce noi nu vom face sunt contracte secrete. Argentina, acest guvern, în ultimii 20 de ani a avut numeroase negocieri secrete”, afirmă Diana Mondino. „Acest lucru nu este normal și este ceea ce am spus că noi nu vom face”, subliniază ea.

Intrarea în BRICS, un alt motiv de dispută în campania pentru alegerile prezidențiale argentiniene

Milei și Massa s-au contrazis de asemenea în privința Mercosur, blocul comercial regional condus de Argentina și Brazilia. În cadrul acestuia au apărut tensiuni în ultimii ani, unele țări membre acuzând că blocul nu este eficient când vine vorba de negocierea unor acorduri comerciale cu alte părți ale lumii.

Peroniștii lui Massa vor să întărească Mercosur, în timp ce Milei a amenințat că va retrage Argentina din organizație.

Actualul guvern peronist din care face parte Massa a cerut de asemenea ca Argentina să fie primită în BRICS, organizația informală a economiilor în curs de dezvoltare din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

Guvernul argentinian a declarat anul trecut că are sprijinul Chinei în acest sens, iar țara sud-americană a fost invitată în mod formal să se alăture grupului după summitul ce a avut loc anul acesta la Johannesburg.

Milei și-a exprimat opoziția față de mutare, în timp ce favorita sa pentru postul de ministru de externe afirmă că „BRICS nu este un bloc comercial”.

„Până acum nu este clar de ce ne-am dori să devenim membri al acestui grup”, mai spune ea.

Pandiani, favoritul lui Massa pentru a conduce diplomația argentiniană, nu este de acord.

„Respingerea intrării în BRICS este o absurditate. Noi credem că Argentina ar trebui să stea întotdeauna la masa negocierilor când sunt discutate subiecte importante pentru viitorul nostru”, spune acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro