Sari direct la conținut

De ce sunt locuitorii unui oraș din Ucraina înspăimântați de sosirea avioanelor F-16, atât de dorite de Kiev: „Ne rugăm să nu vină aici”

HotNews.ro
De ce sunt locuitorii unui oraș din Ucraina înspăimântați de sosirea avioanelor F-16, atât de dorite de Kiev: „Ne rugăm să nu vină aici”
Unitate anti-aeriană în orașul ucrainean Starokosteantîniv. FOTO: Florent VERGNES / AFP / Profimedia

Kievul a făcut un lobby intens pentru a primi din partea aliaților mai multe avioane F-16, iar primele aeronave vor sosi chiar anul acesta pentru a fi folosite împotriva Rusiei. Însă locuitorii orașului Starokosteantîniv, aflat lângă o bază aeriană, se tem că sosirea avioanelor le va transforma localitatea într-o țintă majoră a atacurilor rușilor, scrie AFP.

În fiecare săptămână, orașul Starokosteantîniv este zguduit de bombardamentele rusești, o situație singulară pentru vestul Ucrainei, regiune relativ neatinsă de război.

Dacă „Starkon”, așa cum îi spun locuitorii, a fost ținta unei serii de lovituri în ultimii doi ani și jumătate, asta are legătură cu faptul că de cealaltă parte a râului Sluci se află un important aeroport militar, baza brigăzii a 7-a de aviație tactică.

„De aici poți vedea clar exploziile. Le poți auzi ca și cum ai fi acolo”, a declarat pentru AFP Olena Cepatcenko, o localnică.

Ghidă la Muzeul de Istorie, această tânără de treizeci de ani cunoaște orașul ca-n palmă. De mai bine de doi ani, ea urmărește dronele kamikaze și rachetele supersonice ale Rusiei zburând deasupra localității.

„Baza este atât de aproape, încât rachetele pot veni până aici”, a explicat ea, arătând spre vechile icoane atârnate deasupra biroului, deteriorate de suflul exploziilor.

Potrivit ghidei, bombardamentele s-au intensificat în ultimele săptămâni. Motivul aparent este viitoarea livrare a avioanelor de luptă americane F-16, de mult timp promise de aliații occidentali ai Ucrainei.

„Suntem foarte îngrijorați de sosirea avioanelor F-16. Dacă le aduc aici, atacurile se vor intensifica, iar resturile (de la rachetele și dronele doborâte, n.r.) vor cădea peste oraș”, a spus tânăra, care le-a interzis deja fiicelor sale să se joace afară.

Candidatul ideal pentru găzduirea avioanelor F-16

Potrivit unei surse occidentale din sectorul apărării, intervievată de AFP, baza Starokosteantîniv, dotată cu adăposturi semi-subterane care datează din perioada sovietică, este candidatul ideal pentru găzduirea acestor avioane, care vor ajuta Ucraina să contracareze atacurile Moscovei.

Timp de zeci de ani, Starokosteantîniv a trăit în zgomotul avioanelor, dar acum tensiunea a crescut.

„Autoritățile au organizat un exercițiu de pregătire în cazul unui atac nuclear. Potrivit acestora, baza este o țintă prioritară pentru Moscova”, a spus Olena.

„Ne rugăm ca avioanele F-16 să nu vină aici”, a mărturisit ea.

Pe tot parcursul zilei, cerul este brăzdat de dârele negre emise de avioane. Mirosul de kerosen învăluie uneori străzile, iar în pădurile din jur se ascund cisternele cu carburant.

Seara, luminile se sting din motive de securitate. Militarii care păzesc baza folosesc mitralierele de calibru mare pentru a încerca să doboare dronele kamikaze.

Baza este, de asemenea, ținta rachetelor, care trebuie să fie interceptate de sisteme mult mai sofisticate, de care Ucraina duce o lipsă cruntă.

„În ultima lună, rușii au mărit puterea muniției (utilizate) și au modernizat-o”, a explicat pentru AFP Anatoliï, comandantul unei unități mobile antiaeriene.

„Rușii folosesc acum muniții cu dispersie pentru a lovi luptătorii de la sol. O (astfel de) rachetă poate acoperi o suprafață de 100 de metri pătrați”, a spus el.

„Sunt înspăimântat de sosirea avioanelor F-16”

Întrebat de AFP dacă această schimbare de tactică se datorează prezenței presupuse sau viitoare a avioanelor F-16, Anatoliï a ezitat, înainte de a zâmbi și de a răspunde: „proștii ăștia de ruși nu vor ghici niciodată unde sunt”.

Pentru Olena, ghida de la castelul din Starokosteantîniv, problema are și o dimensiune economică. Cifrele sunt clare: numărul turiștilor din oraș a scăzut drastic.

„Armata, atacurile îi descurajează pe oameni să vină. Resturi de drone au căzut deja pe plaja de mai jos”, a spus ea.

„Odată, o familie a auzit un avion zburând la joasă înălțime, așa că și-au aruncat lucrurile și au fugit din castel”, a relatat femeia.

Mulți refugiați ucraineni din est, epicentrul războiului, au plecat și ei.

La poalele castelului din localitate, pe plajă, Valéry, un localnic în vârstă de 70 de ani, a explicat că știe pe de rost zgomotul motoarelor de avioane care decolează și aterizează și, în ciuda bombardamentelor, continuă să înoate în râu în fiecare dimineață.

„Sunt înspăimântat de sosirea avioanelor F-16. Nu știu ce se va întâmpla cu orașul dacă vor veni aici”, a spus el, înainte de a adăuga: „orice s-ar întâmpla, eu nu mă voi mișca”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro