Sari direct la conținut

De la Andropov la Putin: Ultimul spasm al unei dictaturi decrepite (Actualizat)

Contributors.ro
Vladimir Tismaneanu, Foto: Arhiva personala
Vladimir Tismaneanu, Foto: Arhiva personala

Kremlinologia este din nou la ordinea zilei. Nu este o veste buna. Imi amintesc perfect, era in 1983, in fruntea PCUS si a URSS trona Iuri Vladimirovici Andropov, fostul presedinte al Comitetului de Stat al Securitatii, institutie cunoscuta sub terifiantul acronim KGB. Astazi, in fruntea Federatiei Ruse se gaseste fostul subaltern al lui Andropov, candva locotenent-colonel in KGB si loctiitor al sefului rezidentei din Dresda (pe atunci in ceea ce s-a numit, timp de patru decenii RDG), Vladimir Vladimirovici Putin. Pe 1 septembrie 1983, un avion de lupta sovietic a doborat cursa de pasageri a liniilor sud-coreene (zborul 007) care decolase de la aeroportul Kennedy din New York si se indrepta spre Seul dupa o escala la Anchorage in Alaska. Actuala tragedie, legata direct de interventia rusa imptotriva revolutiei democratice din Ucraina, arata ca regimul Putin aplica si dezvolta strategia terorismului international de sorginte bolsevica. Clasa politica din Romania trebuie sa constientizeze acest lucru inainte de nu fi prea tarziu.

Propaganda lui Andropov a sustinut ca liderul sovietic nu fusese la curent cu decizia de atac. Andropov a murit in 1984. I-a urmat ineptul Konstantin Cernenko, apoi, cu plusurile si minusurile sale, cu consecventele si inconsecventele stiute, Mihail Gorbaciov. Momentul septembrie 1983 este considerat unul de varf, deci de maxima tensiune, in ultima perioada a Razboiului Rece. URSS a sucombat in decembrie 1991. A urmat faza Boris Eltin, apoi, in varii incarnari, ca presedinte ori ca premier, cea lui Putin. Pentru acesta, naruirea URSS a semnificat “cea mai grava catastrofa geoplitica a secolului XX”. Putinismul a insemnat impunerea unei mascate dictaturi a succesorului KGB, noua/vechea politie secreta, FSB. “Ethosul” fesebist este inradacinat in traditia care incepe cu Ceka si cu Feliks Edmundovici Dzerjinski.

Pe 17 iulie 2014, o racheta lansata de separatistii din Ucraina de Est, inarmati de Rusia lui Putin si condusi militar de cetateni rusi, emisarii directi ai lui Putin, a doborat un avion al liniilor aeriene malayeziene, zborul MH 17, cu 298 de pasageri la bord. N-a supravietuit nimeni. Catastrofa a fost totala. A fost doar aparent o actiune aberanta si absurda. In realitate, precum atatea din actiunile imperialismului rus, sovietic, apoi din nou rus, este vorba de stilul paranoic practicat constant si fara reticente ori scrupule. Asemeni lui Milosevici in relatiile cu Mladici si Karadzici, Putin i-a incurajat, explicit ori subreptice, pe separatistii rebeli. Propaganda putinista a intrat din nou in transa amintind in mod socant de aceea a lui Slobodan Milosevici, indeosebi a delirantei televiziuni sarbe, in timpul razboaielor de secesiune din fosta Iugoslavie. Se minte in cascada, frenetic si fara rusine. Crescut in atmosfera de minciuni, legende si mistificari a KGB-ului, Putin il idolatrizeaza pe Andropov. Ceea ce se petrece acum in Rusia tine de poate ultimul mare spasm al politiei secrete totalitare. Vetusta si sufocanta, lumea lui Putin apartine unor timpuri apuse. Prevestirea sfarsitului ei poate fi citita de cei care stiu sa citeasca. In fapte, nu in stele.

Iata ce scrie Andrew Nagorski, unul dintre cei mai fini cunoscatori ai Uniunii Sovietice si ai lumii post-sovietice: “When the façade of an authoritarian regime begins to be exposed to the harsh glare of truth, it usually crumbles at some point. That doesn’t necessarily happen immediately or even fast. But both the world at large and the Russians themselves will soon realize that the emperor in the Kremlin has no clothes. Future historians are likely to look at the downing of Malaysian Flight 17 as a pivotal moment in that process.”

http://www.huffingtonpost.com/andrew-nagorski/the-downed-airliner-putin_b_5599912.html

Unde se gaseste Romania in aceasta situatie de criza internationala? Sunt politicienii romani pe masura sfidarilor cu care ne intalnim acum? Inteleg ei, ori cei mai multi dintre ei, mizele vitale ale noilor confruntari? Sunt de acord cu Monica Macovei in ceea ce scrie pe Facebook:

“Ponta si PSD ne duc spre ruși, în timp ce alte state NATO și SUA spun că 298 de oameni au fost omorâți cu sprijin rusesc. În Ucraina a avut loc a crimă. 298 de oameni au fost uciși când avionul în care erau a fost lovit de o rachetă trasă de pe teritoriul Ucrainei controlat de separatiștii pro-ruși. Președintele SUA a spus astăzi că nu ar fi fost posibil ca separatiștii pro-ruși să doboare un avion fără a avea armament venit din Rusia și fără ajutorul Rusiei. Tot Președintele SUA a spus „vrem adevăr și justiție”. Uciderea celor 298 de oameni este o crimă împotriva umanității și un act de terorism. Românii, însă, nu au auzit asta de la Ponta și PSD. În vocabularul și mintea lui Ponta nu există cuvintele „adevăr si justiție” și nici intenția condamnării publice a implicării Rusiei în omorârea a 298 de oameni. Ponta și PSD au avut reacții slabe si penibile, la polul opus reacțiilor SUA și altor state NATO, ceea ce arata încă odată că intenția lor este să ne duca spre ruși. Ministrul Apărării Dușa si PSD s-au bâlbâit, au spus prostii și au mimat o “neutralitate” favorabilă Rusiei. Așa au reacționat și în februarie 2014, când ucrainenii mureau pentru libertate la Kiev. Moartea celor 298 de oameni nevinovați este consecința directă a modului în care reacționează Rusia atunci când libertatea și democrația se apropie de granițele ei: brutal, prin violență și crimă. Implicarea Rusiei în destabilizarea Ucrainei a dus acum și la uciderea a 298 oameni printr-o lovitură de rachetă. Dictatura nu este o opțiune pentru România, însă se pare că pentru Guvernul Ponta aceasta este opțiunea. Aceasta nu este opțiunea mea și a oamenilor care iubesc libertatea.”

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro