Decesele cauzate de valurile de caniculă se vor tripla până la finalul secolului – studiu
Statele din sudul Europei sunt cele mai afectate de riscul ca temperaturile extreme să facă victime dacă încălzirea globală va produce o creștere medie de 3-4 grade Celsius peste nivelul preindustrial, relatează The Guardian care citează un studiu publicat în Lancet Public Health.
În prezent, frigul produce mai multe decese decât canicula în Europa, iar unii cercetători au sperat că încălzirea globală va reduce numărul victimelor, dar studiul subliniază că numărul total al deceselor ar putea crește de vină fiind temperaturile foarte ridicate care vor afecta în special persoanele în vârstă.
Dacă încălzirea globală va depăși pragul de creștere de 3-4 grade, decesele cauzate de caniculă vor depăși categoric pe cele provocate de frig, concluzionează studiul.
Schimbările climatice ar putea genera „provocări fără precedent” sistemelor de sănătate publică, în special în timpul valurilor de caniculă, spun cercetătorii.
„Mult mai multe decese cauzate de caniculă sunt așteptate să se producă pe măsură ce planeta se încălzește și populația îmbătrânește, în timp ce decesele cauzate de frig se vor împuțina”, spune David García-León de la Centrul de Cercetare al Comisiei Europene, co-autor al studiului.
Decesele provocate de caniculă ar putea atinge un prag de 129.000 pe an dacă temperatura va fi cu 3 grade Celsius peste nivelul preindustrial. În prezent, în Europa se produc circa 44.000 de decese din cauza caniculei.
Per total, 407.000 de persoane mor anual în Europa din motive legate de frig sau caniculă, iar acest bilanț poate crește la 450.000 chiar dacă liderii globali vor putea îndeplini ținta de 1.5 grade până în 2100, potrivit studiului.
Studiul vine la capătul unei perioade în care temperaturi extreme au fost înregistrate în cea mai mare parte a continentului.