Sari direct la conținut

Decesele din cauza covid-19 în lume, la cel mai scăzut nivel de 11 luni

HotNews.ro
Spital COVID-19, Foto: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia
Spital COVID-19, Foto: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia

Bilanţul săptămânal al morţilor din cauza covid-19 la nivel mondial – aflat în scădere din august – a atins cel mai scăzut nivel din toamna lui 2020 încoace, când se înregistrau primele săptămâni ale celui de-al doilea val al pandemiei, arată un bilanţ AFP întocmit pe baza unor date oficiale furnizate de către autorităţi, potrivit News.

Bilanţul global al pandemiei – 53 245 de morţi de la 27 septembrie la 3 octombrie, adică o medie de 7 606 de morţi pe zi – continuă, astfel, să scadă de la sfârşitul lui august, după ce a atins un vârf de 10.000 de morţi pe zi.

În decurs de o lună, numărul săptămânal al morţilor din cauza covid-19 a scăzut în lume cu aproape un sfert (24%).

La începutul lui noiembrie 2020, pragul simbolic de 50.000 de morţi din cauza covid-19 înregistarte într-o săptămână a fost atins şi depăşit rapid, şi a crescut la peste 100.000 de morţi dn cauza covid-19 în ultima săptămână a lui ianuarie – cel mai grav blanţ săptămânal al pandemiei.

După un an de răsturnări legate de răspândirea unor variante ale SARS-CoV-2, mai ales varianta indiană (delta), extrem de contagioasă, curba noilor contaminări se află, la rândul ei în scădere – cu aproape o treime faţă de sfârşitul lui august.

La un nivel de aproape 81 de doze de vaccin anticovid administrate la 100 de locuitori la nivel mondial, potrvit unu bilanţ AFP, autorităţile speră ca această scădere să continue, în pofida unor diferenţe uriaşe între regiuni.

Luni, un nivel de 123 de doze la 100 de locuitori a fost înregistrat în America de Nord, în timp ce în Africa acest nivel era de abia 11.

Jumătate dintre ţările africane şi-au vaccinat integral 2% din populaţie, potrivit Biroului ONU al Sănătăţii însărcinat cu Africa.

În total, 4,8 milioane de morţi dn cauza covid-19 au fost înregistrate în lume de la descoperirea SRAS-CoV-2 în China, la sfârşitul lui decembrie 2019.

OMS estimează însă, pe baza supramortalităţii legate direct şi indirect de covid-19, că că bilanţul pandemiei covid-19 ar putea fi de două -trei ori mai mare decât cel raportat oficial.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro