Decizia Curții de Justiție a UE așteptată și în România: Austria nu poate restrânge alocațiile pentru copiii imigranților. Măsura încalcă legislația europeană
Reducerile de alocaţii impuse de Austria imigranţilor ai căror copii trăiesc în ţara lor de origine contravin legislaţiei europene, a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. România a fost una dintre țările afectate de această decizie adoptată de Austria în timp ce extrema-dreaptă era la guvernare alături de conservatori.
Este cea mai recentă decizie care condamnă o serie de măsuri luate de guvernul precedent (2017-2019), din care a făcut parte şi extrema-dreaptă, cu scopul de a restrânge accesul la ajutoare sociale pentru străini.
„Acest mecanism de adaptare constituie o discriminare indirectă bazată pe naţionalitate care nu este, în niciun caz, justificată”, conform deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) citată de AFP și Agerpres.
Cazul judecat vizează reforme intrate în vigoare în 2019 care condiţionau alocaţiile de locul unde trăiau copiii vizaţi. Aceste reforme au provocat o reducere a alocaţiilor pentru zeci de mii de est-europeni care lucrau în Austria, în special în sectorul sănătăţii, şi ai căror copii au rămas în ţara lor de origine.
Măsura în vigoare în Austria de la 1 ianuarie 2019 privind diminuarea alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din acest stat în funcție de costul mediu al vieții din țara de rezidență a copilului îi discriminează pe imigranți, transmitea la începutul acestui an și avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
- „Cetăţenii din alte state membre trebuie să poată beneficia de aceleaşi alocaţii şi avantaje fiscale ca austriecii (…), deoarece ei contribuie la finanţarea sistemului social şi fiscal austriac la fel ca aceştia”, potrivit avocatului genaral Richard de la Tour, citat de AFP.
Concluziile sale, extrem de aşteptate în ţările de origine ale imigranţilor vizaţi, nu erau obligatorii pentru CJUE, dar în majoritatea cazurilor sunt urmate de această instanţă cu sediul la Luxemburg.
- „Stabilirea cuantumului prestaţiilor în funcţie de reşedinţa membrilor de familie reprezintă o încălcare a dreptului la liberă circulaţie conferit cetăţenilor Uniunii”, a adăugat avocatul general.
România este una dintre țările afectate de această decizie adoptată de Austria în timp ce extrema-dreaptă era la guvernare alături de conservatori.
România, printre statele afectate
Această reformă, votată în momentul în care conservatorii guvernau în Austria în coaliţie cu extrema-dreaptă, a fost denunţată de mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est, între care și România. Comisia Europeană a depus o plângere pentru încălcarea dreptului UE în mai 2020. De la adoptarea reformei, plata alocaţiilor familiale este indexată cu nivelul de trai din ţara unde îşi au reşedinţa copiii imigranţilor.
Acest lucru a însemnat scăderea semnificativă a alocaţiilor pentru 125.000 de tineri, în special din Europa Centrală şi de Est. Menită a face o economie de 114 milioane de euro pe an, potrivit fostului cancelar conservator Sebastian Kurz, această reformă controversată a adus de fapt la buget 62 de milioane de euro în 2019.
Justiţia austriacă a respins deja alte reduceri de ajutoare pentru imigranţii care nu stăpânesc bine limba germană sau care au în grijă o familie numeroasă, adoptate în perioada când extrema-dreaptă s-a aflat la putere.
De atunci, iniţiatorii reformelor, Kurz şi vicecancelarul de extremă-dreapta Heinz-Christian Strache, au părăsit viaţa politică în urma unor scandaluri de corupţie, scrie Agerpres. Conservatorii sunt în continuare la putere, însă în coaliţie cu ecologiştii, care s-au opus acestor măsuri.