Sari direct la conținut

Decizia luată de ministrul agriculturii după ce piața a fost invadată cu ouă din Ucraina: „Avem un grad de autosuficienţă de peste 150%”

HotNews.ro
Decizia luată de ministrul agriculturii după ce piața a fost invadată cu ouă din Ucraina: „Avem un grad de autosuficienţă de peste 150%”
MInistrul agriculturii, Florin Barbu, la raionul de ouă dintr-un supermarket. FOTO: Inquam Photos / George Călin

România are un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui cât şi la ouă, astfel încât este normal să promovăm sectorul avicol, unul foarte important pentru noi, a afirmat sâmbătă ministrul Agriculturii, Florin Barbu, adăugând că a luat o decizie după ce piața a fost invadată cu ouă din Ucraina, potrivit Agerpres.

„Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ouă, şi acum două săptămâni am luat o decizie pentru că piaţa a fost invadată cu ouă din Ucraina. Am licenţiat aceste produse. Procesatorii pot solicita licenţe de import din Ucraina în cazul în care în România nu sunt stocuri atât de carne de pui, cât şi de ouă. În cazul în care vin la licenţă, noi îndreptăm procesatorii români către producătorii noştri locali”, a spus ministrul de resort, care a fost prezent la Târgul de carne de pasăre şi ouă din curtea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Este normal să promovăm acest sector. Este un sector foarte important pentru noi pentru că peste 50% din ceea ce producem în România pleacă la export. Este un pui de calitate, avem şi puiul vegetarian. Şi la ouă se merge pe sistem bio”, a continuat el.

Florin Barbu a afirmat că ouăle româneşti sunt căutate în multe ţări şi a precizat că au fost deschise pieţe noi, în Franţa şi Italia.

„Am deschis pieţe, am avut discuţii cu omologii mei din aceste state şi în continuare Ministerul Agriculturii, prin Programul Naţional Strategic, a scos o alocare separată pentru sectorul avicol. Vrem să ne dezvoltăm foarte mult în acest sector. Ministerul Agriculturii a finalizat deja cele nouă milioane de locuri de cazare pe care le-am început în 15 iunie 2023, proiecte foarte importante pentru dezvoltarea fermelor.

Au fost proiecte derulate prin Ministerul Agricultorii, prin Direcţia Agricolă, decontările au mers foarte bine şi ceea ce vedem aici sunt puii care au fost crescuţi, deja sunt populate aceste ferme. În continuare vom deschide noi sesiuni de proiecte atât pe porc, cât şi pe pasăre în România, pentru că aşa cum am ajuns ca, într-un an de zile, să creştem capacitatea internă cu 20-30% la carne de pui, aşa vom face în următorii 4 ani şi cu porcul”, a mai spus Barbu.

INTERVIURILE HotNews.ro