Decizie CCR: Elevii de la școlile private au dreptul la burse de performanță plătite de Ministerul Educației
Curtea Constituțională a decis, joi, că legea care prevede că pot beneficia de bursă de performanţă doar elevii înscrişi la școlile de stat este neconstituțională. Ministerul Educației a anunțat că se va conforma deciziei CCR, după ce aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial.
Răspunsul Ministerului Educației vine după ce CCR a decis că minsterul a încălcat Constituția când a eliminat elevii din școlile private din lista beneficiarilor de burse școlare.
„Având în vedere faptul că deciziile CCR sunt obligatorii erga omnes (pentru toată lumea), pentru viitor, Ministerul Educației se va conforma deciziei atât în spiritul, cât și în litera considerentelor cuprinse în aceasta. La acest moment, nu avem cunoștință de conținutul Deciziei, aceasta urmând să fie publicată în Monitorul Oficial”, a transmis Ministerul Educației într-un comunicat.
Sintagma „de stat”, neconstituțională
Potrivit unui comunicat transmis joi de CCR, s-a constatat că este neconstituţională sintagma „de stat” din Legea educaţiei naţionale 1/2011, anterior „modificării prin art.I pct.3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.69/2022 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi prorogarea unor termene”.
„Curtea a reţinut că sintagma „de stat” din cuprinsul dispoziţiilor art. 82 alin. (1) din Legea educaţiei naţionale 1/2011 permite acordarea bursei de performanţă doar cu privire la elevii înscrişi în sistemul de învăţământ preuniversitar de stat, creându-se astfel o discriminare nejustificată în mod obiectiv şi rezonabil a elevilor ce urmează cursurile în cadrul sistemului de învăţământ particular sau confesional”, au transmis judecătorii.
Decizia CCR este obligatorie și trebuie pusă în aplicare în termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României.