Sari direct la conținut

„Declarații homofobe” – reacția asociației MozaiQ după ce Ciolacu a spus la HotNews „să nu intrăm în discriminare pozitivă” față de persoanele LGBTI

„Declarații homofobe” – reacția asociației MozaiQ după ce Ciolacu a spus la HotNews „să nu intrăm în discriminare pozitivă” față de persoanele LGBTI
Marșul Pride, București. Foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Asociația MozaiQ a reacționat la declarațiile făcute joi de Marcel Ciolacu în studioul HotNews cu privire la cuplurile formate din persoane de același sex și îi enumeră premierului care sunt „drepturile persoanelor LGBTI pe care statul român le încalcă”.

„Asociația MozaiQ, organizație care luptă pentru drepturile persoanelor LGBTI (lesbiene, persoane gay, bisexuale, persoane trans și intersex), își exprimă indignarea față de declarațiile homofobe recente ale premierului Marcel Ciolacu, făcute în cadrul unei recente emisiuni din presă”, au transmis cei de la MozaiQ. 

„Pretindeți prefăcut că beneficiem de drepturi egale”

Ei spun că afirmațiile șefului Guvernului „reflectă o lipsă gravă de înțelegere față de nevoile cetățenilor LGBTI din România și față de modul în care statul român încalcă drepturile comunității LGBTI prin refuzul de a adopta parteneriatul civil”. 

„Mai mult, candidatul PSD la prezidențiale a respins ideea adoptării unei forme de protecție legală pentru cuplurile formate din persoane de același sex, contestând necesitatea adoptării parteneriatului civil sub pretextul că cetățenii LGBTI sunt egali și că nu li se încalcă niciun drept”, adaugă reprezentanții asociației MozaiQ. 

Ei îi enumeră premierului Marcel Ciolacu care sunt „drepturile pe care statul român ni le încalcă cu bună știință în timp ce dumneavoastră, în calitate de șef al guvernului, pretindeți prefăcut că beneficiem de drepturi egale”: 

  • Dreptul partenerilor de a se moșteni unul pe celălalt; 
  • Dreptul la decizii medicale privind partenerul; 
  • Dreptul de a vizita partenerul în spital; 
  • Asigurare de sănătate (partenerul aflat în întreținerea partenerului asigurat beneficiază de asigurare medicală în sistemul public de sănătate, fără plata contribuției, obținând calitatea de asigurat); 
  • Dreptul de a beneficia de pensie de urmaș;
  • Posibilitatea unui credit bancar comun, care să ia în calcul veniturile ambilor parteneri; 
  • Drept de imigrare (în cazul procesului de obținere a cetățeniei române, cei doi parteneri sunt asimilați soților și aceștia au dreptul la liberă circulație și ședere);
  • Regimul bunurilor comune (la oficializarea parteneriatului civil, partenerii aleg tipul de regim pentru bunurile comune, respectiv separație de bunuri, comunitate legală, sau comunitate convențională); 
  • Protecția constituțională a cuplurilor formate din persoane de același sex. 

Reprezentanții asociației care luptă pentru drepturile persoanelor LGBTI îi reamintesc premierului că România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru nerecunoașterea cuplurilor formate din persoane de același sex și că din septembrie 2023 statul român este obligat să adopte o legislație pentru recunoașterea acestora.

Ei îi cer lui Ciolacu să susțină legalizarea parteneriatelor civile „pentru a proteja cuplurile formate din persoane de același sex din România”.

„Nu suntem egali, dar vrem să fim egali”, se mai arată în mesajul transmis de către MozaiQ. 

„Singura mea problemă a fost că nu mă judeci pe mine. Da, eu cred în familia tradițională”

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale din acest an, a răspuns în timpul emisiunii HotSpot de la HotNews.ro întrebării unui cititor cu privire la cuplurile de același sex. Ciolacu a spus că are prieteni din comunitatea LGBT, însă a adăugat că el crede în familia tradițională. 

  • Urmărește aici întreaga emisiune HotSpot, cu Marcel Ciolacu invitat.

„Eu am prieteni care au fost la mine în casă cu partenerul de același sex. Nu am nicio problemă. Singura mea problemă a fost că nu mă judeci pe mine. Da, eu cred în familia tradițională. Așa sunt eu”, a răspuns candidatul PSD la prezidențiale. 

„Dar oamenii au nevoie de o protecție legislativă”, a fost replica moderatorului HotSpot, Laurențiu Ungureanu.

„De ce, eu am o protecție suplimentară față de dânșii? Suntem egali. Să nu intrăm în discriminare pozitivă. Repet, nu am o problemă. Eu nu te judec, tu nu mă judeci. Tu ești musulman, eu sunt ortodox. Eu nu am judecat. Eu văd că cultele în România… Nu am văzut undeva, toată lumea ne dă drept exemplu. Văd că minoritățile sunt reprezentate, toate, în Parlamentul românesc. Deci suntem cel mai tolerant… De ce să fie această temă falsă? Eu mă iau după un tâmpit care iese la televizor și spune el ce îi trece prin cap? Eu merg pe stradă, ca și dumneavoastră”, a declarat Marcel Ciolacu. 

Moderatorul i-a relatat situația în care o persoană nu își poate vizita partenerul la spital, fiind într-un cuplu de același sex, pentru că nu sunt rude de gradul întâi. 

„Cine nu primește? Cine nu acceptă așa ceva? Ce medic? Noi vorbim de medici. Sunt obtuzi să oprească acest lucru? Să judece acest lucru? Haideți să lăsăm societatea să meargă singură înainte”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro