Sari direct la conținut

Deficitul bugetar a crescut cu circa 100 milioane lei in iulie, la 2,09% din PIB

HotNews.ro

Bugetul general consolidat a inregistrat in primele sapte luni ale anului un deficit de 11,4 miliarde de lei, adica 2,09% din Produsul Intern Brut (PIB), dupa ce in primul semestru s-a inregistrat un deficit de 2,07% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Conform datelor prezentate de MFP, cheltuielile bugetare au fost de 113,5 miliarde de lei, in vreme ce veniturile au ajuns la 102,1 miliarde de lei. Datele mai arata ca veniturile estimate la bugetul general consolidat sunt cu 9,4% mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut, iar cheltuielile cu 0,1%.

La capitolul venituri, incasarile din taxa pe valoare adaugata au urcat cu 31,1%, iar cele din accize cu 22,3%. Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 4,1% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, in timp ce incasarile din impozitul pe profit, desi au avut o evolutie descendenta, se mentin la nivelul anului precedent.

Fata de anul precedent, principalul decalaj se mentine la incasarile din venituri nefiscale care s-au micsorat cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au crescut cu 37,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Pe partea de cheltuieli, Ministerul Finantelor arata ca cele cu bunuri si servicii s-au majorat cu 11,5% fata de aceiasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se in cea mai mare parte la Ministerul Sanatatii, ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli, la bugetele locale (22%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale, precum si la bugetul fondului national de sanatate (13,3%) din cauza cresterii platilor pentru servicii medicale si medicamente.

Reprezentantii MFP mai spun ca se mentin in continuare sub nivelul din aceiasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-17,8%), subventii (-18,9%) si asistenta sociala (-2,4%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 60,8% fata de primele sapte luni ale anului 2010.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele sapte luni in suma de 17,4 miliarde lei, fata de 14,4 miliarde lei inregistrate in aceasi perioada a anului precedent.

Deficitul bugetar convenit cu FMI pentru acest an este de 4,4% din Produsul Intern Brut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro