Sari direct la conținut

Deficitul bugetar a urcat la 0,83% din PIB in aprilie, de la 0,56% in martie

HotNews.ro

Executia bugetului general consolidat s-a incheiat dupa patru luni cu un deficit de 5 miliarde de lei, respectiv 0,83% fin PIB, fata de un deficit de 0,75% din PIB in aceeasi perioada din 2011 si de 0,56% din PIB in primul trimestru al acestui an, informeaza mediafax.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 62 miliarde lei, au fost cu 7,4% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,3 puncte procentuale ca pondere in PIB, informeaza Ministerul Finantelor.

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 10,1% comparativ cu anul precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+5,8%), accize (+5,0%), impozit pe venit (+17,5%).

Contributiile de asigurari au totalizat 17 miliarde lei, in urcare cu 7,3% fata perioada similara a anului precedent.

La nivelul administratiilor locale au fost inregistrate cresteri fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+5,3%), precum si la veniturile nefiscale (+19,1%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au fost cu 30,2% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 67,3 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 7,9% fata de anul precedent, si cu 0,3 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cresterea s-a inregistrat in principal la proiectele finantate din fonduri UE, cu 65,8% mai mari fata de anul 2011, dobanzi – 44 %, cheltuieli de capital – 31,4%.

Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri si servicii din fondul national de sanatate (+6,6%), ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente, precum si la administratiile locale (+17,3%) ca urmare a transformarii unor spitale in camine de batrani.

Cheltuielile de personal au crescut cu 0,9%, fata de aceeasi perioada a anului precedent intrucat in luna ianuarie 2011 nu este inclusa majorarea de 15% acordata personalului bugetar si nici platile aferente contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala (salariile majorate si contributiile s-au platit incepand cu luna februarie 2011).

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe au fost de 9,7 miliarde lei, in urcare in termeni nominali cu 36,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa reduca deficitul bugetar in acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB in 2011.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro