Sari direct la conținut

Deficitul bugetar al Rusiei ar putea fi mai mare decât era planificat / Cele două surse de bani ale guvernului de la Moscova

HotNews.ro
Ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, nu se teme de sancțiuni, Foto: Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia Images
Ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, nu se teme de sancțiuni, Foto: Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia Images

Deficitul bugetar al Rusiei ar putea fi mai mare decât nivelul planificat de 2% din PIB în 2023, deoarece plafonarea prețului petrolului diminuează veniturile din export ale Rusiei, a declarat ministrul de finanțe Anton Siluanov, ceea ce reprezintă un obstacol fiscal suplimentar pentru Moscova, în condițiile în care aceasta cheltuie masiv pentru campania sa militară din Ucraina, transmite Reuters,

Săptămâna trecută, Rusia a comunicat că plafonarea prețurilor la țițeiul său și la produsele rafinate ar putea duce la reducerea producției de petrol cu 5%-7% la începutul anului viitor.

Siluanov promite însă că, indiferent de cât de mari vor fi scăderile de venituri, angajamentele de cheltuieli vor fi îndeplinite, chiar dacă va fi nevoie de împrumuturi de pe piețele financiare și de retrageri din fondul de urgență al țării.

„Este posibil un deficit bugetar mai mare? Este posibil, dacă veniturile sunt mai mici decât cele planificate. Care sunt riscurile pentru anul viitor? Riscurile legate de prețuri și restricții”, a declarat Siluanov.

El a spus că este posibilă o reducere a exporturilor energetice, în condițiile în care unele țări evită Rusia, iar Moscova caută să dezvolte noi piețe, lucru ce va influența rentabilitatea exporturilor rusești.

„(Plafonul de preț) este important în măsura în care pentru acele țări care au stabilit plafonul, nu vor exista livrări. Acest lucru înseamnă că vor exista și alte țări. Da, (costurile) logistice vor crește. În consecință, discounturile se pot modifica”, a spus Siluanov.

Cele două surse de bani ale guvernului de la Moscova

În cazul în care volumele se vor reduce, a spus Siluanov, Rusia are două surse de finanțare suplimentară: Fondul Național de Avuție (FNA), care ține rezervele statului, și împrumuturile.

Guvernul s-a împrumutat masiv în acest trimestru, după mai multe luni în care nu a apelat la piețele financiare.

Moscova estimează că retragerile din FNA făcute în 2002 vor totaliza puțin peste 2.000 de miliarde de ruble (29,24 miliarde de dolari), în condițiile în care cheltuielile bugetare totale depășesc 30.000 de miliarde de ruble, mai mult decât se planificase pentru anul acesta.

„De la începutul operațiunii militare speciale, condițiile macroeconomice s-au schimbat, inflația a crescut și a fost nevoie de un volum mare de resurse pentru a susține gospodăriile”, a declarat Siluanov.

La 1 decembrie, activele lichide din FNA se ridicau la 7,6 trilioane de ruble, adică 5,7% din PIB-ul Rusiei.

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro