Deloitte: Inchiderea fabricii Nokia ar putea duce la scaderea PIB cu 0,1%-0,2%. Bugetul ar putea fi echilibrat prin proiecte noi de constructii, infrastructura si dezvoltarea agriculturii
Inchiderea fabricii Nokia din Cluj s-ar putea traduce intr-o scadere de 0,1%-0,2% a PIB, insa acesta ar putea fi echilibrat rapid prin proiecte noi de constructii, lucrari de infrastructura si dezvoltarea agriculturii, sustinute de accelerarea absorbtiei fondurilor europene, se arata intr-un raport al Deloitte. Reprezentantii Deloitte spun ca decizia de luna trecuta a Nokia este cea mai recenta dovada ca Romania isi pierde treptat avantajul de piata low-cost in favoarea tarilor mai putin dezvoltate din America de Sud, Africa si Asia.
„Decizia, care a anulat una dintre cele mai importante investitii straine din Romania din ultimii ani, a fost un avertisment pentru guvern. In conditiile in care tara se confrunta cu o competitie acerba, tot mai dura la nivel global, guvernul trebuie sa echilibreze riscul de a pierde investitii cu beneficiile aduse de atragerea unora noi”, se mai spune in raport.
Reprezentantii Deloitte cred ca, pe plan local, mediul de afaceri inca mai are „carti de jucat” daca va investi in inovatie si diferentiere.
Totodata, raportul companiei arata ca increderea sefilor de companii din Romania in stabilizarea economiei este in crestere. Astfel, 55% dintre executivi se asteapta ca perspectivele economice sa se mentina in urmatoarele sase luni, fata de 48% in sondajul din iunie, in vreme ce 7% se asteapta la o imbunatatire semnificativa (fata de 0 in iunie).
Directorii executivi sunt tot mai increzatori in economie si in special in consum, 59% dintre ei asteptand o imbunatatire a vanzarilor in urmatoarele 12 luni. In acelasi timp, procentul executivilor care se pregatesc pentru scaderea vanzarilor s-a redus de la 16% in iunie la 3% in prezent.
De asemenea, s-a observat si o crestere a managerilor care estimeaza ca firma pe care o conduc isi va mentine numarul de angajati in urmatoarele 12 luni (72% fata de 58% in iunie). Un procent redus, de doar 3%, se asteapta la cresterea semnificativa a personalului, iar un procent similar se pregatesc pentru o reducere semnificativa a fortei de munca.