Deminarea completă a Ucrainei ar putea dura până la 10 ani – oficial ucrainean
Deminarea completă a Ucrainei poate dura între 5 și 10 ani, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Interne, Alona Matvieieva, citat de The Kyiv Independent.
Potrivit acesteia, unitățile pirotehnice au deminat deja peste 2 milioane de hectare din teritoriul ucrainean, iar aproximativ 30 de milioane de hectare mai necesită deminare.
Oficialul ucrainean a mai spus că apele de coastă ale Mării Azov și Mării Negre sunt și ele contaminate cu mine, iar zona care necesită deminare poate fi de până la 19.000 de kilometri pătrați.
Una dintre consecinţele majore ale invaziei Rusiei în Ucraina o reprezintă contaminarea masivă a localităţilor cu explozibili.
Șeful Departamentului de Deminare Umanitară din cadrul Serviciul ucrainean de Urgență, Oleh Bondar, a acuzat armata rusă că a folosit sisteme de mine controlate de la distanţă, a amplasat câmpuri de mine în localităţi populate şi a lăsat în urmă o cantitate uriaşă de dispozitive explozive.
Acestea sunt extrem de periculoase şi au fost amplasate în aşa fel încât să reprezinte o ameninţare şi un pericol letal pentru civili, a avertizat, recent, oficialul ucrainean.
Aceste mine şi muniţii au fost descoperite în regiunile Kiev, Cernigău, Harkov, Sumî, Mikolaiv, Zaporojie, Dnipro, Doneţk şi Lugansk, adică pe mare parte din teritoriul ucrainean, a adăugat oficialul.
Conform acestuia, după ce Armata Ucrainei eliberează localităţile, primele măsuri luate au legătură cu deminarea, iar acestea includ inspecţii ale localităţilor, drumurilor şi clădirilor, lucrări ale unor echipe de urgenţă la liniile de înaltă tensiune, la conductele de gaz şi de apă.
- Urmărește ultimele evoluții din a 111-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO