Sari direct la conținut

Depășiți numeric de o armată rusă mai bine echipată, soldații și ofițerii ucraineni mărturisesc o nouă problemă majoră a forțelor Kievului

HotNews.ro
Depășiți numeric de o armată rusă mai bine echipată, soldații și ofițerii ucraineni mărturisesc o nouă problemă majoră a forțelor Kievului
Militari ucraineni în apropiere de Pokrovsk. FOTO: Ukrinform / ddp USA / Profimedia

În primele patru luni ale anului 2024, procurorii ucraineni au lansat proceduri penale împotriva a aproape 19.000 de soldați care fie și-au abandonat posturile, fie au dezertat, potrivit parlamentului de la Kiev. Este un număr foarte mare și – cel mai probabil – incomplet, scrie CNN, care a vorbit cu mai mulți militari ucraineni pe această temă.

Doi ani și jumătate de război au decimat numeroase unități ucrainene. Întăririle sunt insuficiente, iar mulți dintre veteranii prezenți pe front de la începutul invaziei pe scară largă sunt epuizați și demoralizați. Situația este deosebit de gravă în rândul unităților de infanterie de lângă Pokrovsk și în alte părți de pe linia frontului de est, unde Ucraina face eforturi pentru a opri avansul lent al Rusiei.

„Dacă supraviețuiesc, nu se mai întorc niciodată”

CNN a vorbit cu șase comandanți și ofițeri care luptă sau au luptat până de curând în zonă. Toți cei șase au declarat că dezertarea și insubordonarea devin o problemă generalizată, în special în rândul soldaților proaspăt recrutați.

„Nu toți soldații mobilizați își părăsesc pozițiile, dar majoritatea o fac. Când cei noi vin aici, ei văd cât de dificil este. Văd o mulțime de drone inamice, artilerie și mortiere”, a declarat pentru CNN comandantul unei unități care luptă în prezent în Pokrovsk, care a vorbit sub anonimat.

„Merg pe poziții o dată și, dacă supraviețuiesc, nu se mai întorc niciodată. Fie își părăsesc pozițiile, fie refuză să meargă în luptă, fie încearcă să găsească o modalitate de a părăsi armata”, a adăugat acesta.

Spre deosebire de cei care s-au oferit voluntari, mulți dintre noii recruți nu au avut de ales în ceea ce privește intrarea în conflict.

Aceștia au fost chemați pe front după ce noua lege ucraineană privind mobilizarea a intrat în vigoare în primăvară și nu pot părăsi armata în mod legal decât după ce guvernul introduce demobilizarea – cu excepția cazului în care obțin permisiunea specială de a face acest lucru.

Întârzierea ajutorului militar american

Problemele de disciplină au început cu mult înainte de acest moment, scrie CNN. Ucraina a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă în timpul iernii și primăverii trecute. Întârzierea ajutorului militar american a produs o criză de muniție și, implicit, o cădere majoră a moralului.

„Zilele sunt lungi, (soldații ucraineni) trăiesc într-un adăpost, sunt la datorie 24 de ore din 24 și, dacă nu pot trage, rușii au un avantaj, îi aud avansând și știu că, dacă ar fi tras, nu s-ar fi întâmplat nimic”, a declarat Andrii Horețkîi, un ofițer militar ucrainean a cărui unitate luptă acum în Ceasiv Iar.

Serhii Țehoțkii, ofițer în cadrul Brigăzii 59 de Infanterie Motorizată, a declarat pentru CNN că unitatea încearcă să rotească soldații la fiecare trei-patru zile. Dar dronele, al căror număr nu a făcut decât să crească pe parcursul războiului, îngreunează această strategie, forțând soldații să rămână pe loc pentru mai mult timp.

Pe măsură ce situația pe câmpul de luptă s-a deteriorat, tot mai mulți soldați au început să renunțe. Doar în primele patru luni ale anului 2024, procurorii au lansat proceduri penale împotriva a aproape 19.000 de soldați care fie și-au abandonat posturile, fie au dezertat, potrivit parlamentului.

Asta în condițiile în care mai mult de un milion de ucraineni servesc în forțele de apărare și securitate ale țării, cu tot cu cei care lucrează în birouri aflate departe de linia frontului.

Numărul celor care și-au abandonat posturile sau au dezertat este foarte mare și – cel mai probabil – incomplet. Mai mulți comandanți au declarat pentru CNN că mulți ofițeri nu au raportat pur și simplu dezertarea și absențele neautorizate, sperând în schimb să convingă soldații să se întoarcă de bunăvoie, fără a fi pedepsiți.

Această abordare a devenit atât de comună încât Ucraina a modificat legea pentru a dezincrimina dezertarea și absența fără permisie, dacă aceste fapte sunt comise pentru prima dată.

Horețkîi, ofițerul care luptă lângă Ceasiv Iar, a declarat pentru CNN că această mișcare a avut sens. „Amenințările nu vor face decât să înrăutățească lucrurile. Un comandant inteligent va amâna amenințările sau chiar le va evita”, a spus el.

Probleme în cel mai fierbinte punct al frontului

Președintele rus Vladimir Putin a precizat că obiectivul său este de a prelua controlul asupra întregii regiuni ucrainene Donețk și Luhansk, iar cucerirea Pokrovsk, un important centru militar și de aprovizionare, ar reprezenta un pas major către acest obiectiv.

Pokrovsk se află pe un drum cheie care îl leagă de alte orașe militare din zonă și de o cale ferată care face legătura cu Dnipro. Ultima mare mină de cărbune cocsificabil aflată încă sub controlul Kievului se află, de asemenea, chiar la vest de oraș, furnizând cocs pentru fabricarea oțelului – o resursă indispensabilă pe timp de război.

Soldații ucraineni din zonă au prezentat o imagine sumbră a situației. Forțele Kievului sunt în mod clar depășite numeric și din punct de vedere al armamentului, unii comandanți estimând că există 10 soldați ruși pentru fiecare ucrainean.

Dar, de asemenea, se pare că se luptă cu probleme pe care și le-au creat singuri. Un ofițer dintr-o brigadă care luptă în Pokrovsk a declarat pentru CNN sub anonimat că slaba comunicare între diferitele unități este o problemă majoră acolo.

Au existat chiar cazuri în care trupele nu au dezvăluit imaginea completă a câmpului de luptă altor unități de teamă că le-ar face să arate rău, a spus ofițerul.

Comandantul unui batalion din nordul Donețkului a declarat că flancul său a fost lăsat recent expus atacurilor rusești după ce soldați din unitățile vecine și-au abandonat pozițiile fără să raporteze acest lucru.

Numărul mare de unități diferite pe care Kievul le-a trimis pe liniile de front din est a cauzat probleme de comunicare, potrivit mai multor soldați de rând care luptau până de curând în Pokrovsk.

Unul dintre aceștia a declarat că s-a întâmplat ca bruiajele de semnal ucrainene să afecteze coordonarea vitală și lansarea dronelor, deoarece unitățile din brigăzi diferite nu au comunicat corespunzător.

„După trei ani de război, totul pare la fel”

O schimbare neașteptată de situație a avut loc în august, când trupele ucrainene au lansat o ofensivă în regiunea Kursk, din Rusia, luând Moscova prin surprindere și avansând rapid zeci de kilometri.

Liderii ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au declarat că unul dintre obiectivele operațiunii a fost acela de a preveni noi atacuri asupra nordului Ucrainei, arătând în același timp aliaților occidentali ai Kievului că, cu sprijinul potrivit, armata ucraineană poate riposta și, în cele din urmă, poate câștiga războiul.

Dar geniștii cu care a vorbit CNN, care tocmai terminaseră o misiune lungă peste graniță, s-au arătat mai sceptici.

„M-am simțit ciudat intrând în Rusia, pentru că în acest război trebuia să ne apărăm pământul și țara, iar acum luptăm pe teritoriul celeilalte țări”, a spus unul dintre ei.

Întrebați dacă progresele din Kursk le-au dat un impuls de moral, ei au fost reținuți. „După trei ani de război, totul pare la fel”, a declarat unul dintre bărbați.

Vorbind cu CNN joi, comandantul suprem al Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, a recunoscut că moralul scăzut este încă o problemă și a spus că ridicarea acestuia este „o parte foarte importantă” a muncii sale.

„Operațiunea Kursk a îmbunătățit semnificativ moralul nu numai al militarilor, ci și al întregii populații ucrainene”, a spus el.

INTERVIURILE HotNews.ro