Sari direct la conținut

Depozitarea gazelor se apropie de capacitatea maximă atinsă și pune presiune asupra prețurilor

HotNews.ro
Instalații depozit de gaze, Foto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia
Instalații depozit de gaze, Foto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia

Infrastructurile de stocare a gazelor din Europa sunt practic saturate, ceea ce duce la prețuri mai mari și noi provocări pentru aprovizionarea de iarnă, se arată într-o analiză Energynews.pro. Datele Gas Infrastructure Europe (GIE) arată că depozitele de gaze din UE sunt aproape de 90% grad de umplere, deși ne aflăm încă în lună de vară. În România, depozitele de gaze sunt pline în proporție de 90,22%.

Capacitatea de stocare în România este de circa 34 TWh de gaze naturale (aproximativ 3,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce înseamnă aproape 30% din consumul anual. Cam aceasta este și media UE. În UE, prognozele indică faptul că stocurile de gaze vor atinge vârful la aproximativ 1.173 TWh, cu puțin peste capacitatea tehnică a infrastructurii.

Energynews.pro arată că rezervele de gaze din Europa se apropie deja de capacitatea maximă, stârnind îngrijorări cu privire la gestionarea aprovizionării în timpul iernii.

Capacitate de stocare limitată

Datele Gas Infrastructure Europe arată că stocurile au crescut doar cu 336 TWh de la sfârșitul lunii martie 2024, mult sub media din ultimii zece ani. Aceasta în condițiile în care Europa a ieșit din iarnă cu depozitele pline cu gaze, cu un nivel de aproape 60%.

Nivelul de umplere de aproape 90%, cât este în prezent, reflectă o capacitate de absorbție limitată, lăsând o marjă mică pentru stocarea de gaz suplimentar, în cazul unei cereri crescute.

Această saturație a infrastructurii a dus deja la creșterea prețurilor pe piața europeană, crede Energynews.pro.

În august, contractele futures de pe bursa TTF de la Amsterdam, principalul indicator al prețurilor la gaze în Europa, au ajuns la 38 de euro / MWh, față de 26 de euro în februarie.

Acest nivel al prețurilor reflectă temerile tot mai mari că cererea de gaze nu va fi satisfăcută în mod adecvat în această iarnă.

O soluție este creșterea capacității de stocare

Reducerea decalajului dintre prețurile pe termen scurt și cele pe termen lung este un indicator clar că piețele se adaptează la această situație.

Jucătorii din industrie își reevaluează strategiile de import de gaz natural lichefiat (GNL) pentru a evita saturarea completă a infrastructurii înainte de iarnă. Această dinamică accentuează volatilitatea prețurilor, cu implicații directe asupra strategiilor de cumpărare și stocare ale companiilor energetice. Ajustările rapide ale pieței arată că operatorii anticipează o iarnă posibil dificilă.

Volatilitatea prețurilor, împreună cu infrastructura sub presiune, evidențiază fragilitățile actuale ale sistemului energetic european, în special în ceea ce privește gestionarea stocurilor în perioadele de cerere ridicată.

Acest nivel critic subliniază necesitatea urgentă a operatorilor de a consolida rezistența rețelei energetice în fața condițiilor de iarnă imprevizibile, Energynews.pro.

Sectorul energetic trebuie să exploreze acum soluții durabile pentru a îmbunătăți gestionarea stocurilor și pentru a evita astfel de tensiuni în viitor.

Îmbunătățirea infrastructurii existente, creșterea capacității de stocare și diversificarea în continuare a surselor de aprovizionare vor fi factori cheie în menținerea stabilității pieței, mai consideră Energynews.pro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro